Iluminatul public din Barlad va fi modernizat cu 10,7 milioane de lei!

In urmatorii ani, municipalitatea barladeana isi propune sa modernizeze, pe langa infrastructura de transport public din oras, si sistemul de iluminat public din localitate. Investitia presupune instalarea a 258 de stalpi si a 1.261 de corpuri de iluminat pe 20 de strazi din oras, valoarea totala a proiectului ridicandu-se la aproape 10,7 milioane de lei. Pe langa reducerea consumului de energie electrica si modernizarea a circa 25 de kilometri din sistemul de iluminat public, proiectul si propune si sa reduca emisiile de CO2 cu aproape 70% pe an.

SONY DSC

Dupa ce, in ultimele patru luni, au fost semnate contractele de finantare pentru tot atatea proiecte ce vor fi realizate cu fonduri europene, cele mai valoroase fiind cele doua din cadrul Planului de Mobilitate Urbana Durabila a Barladului (achizitia de autobuze electrice si modernizarea infrastructurii de transport – circa 17 milioane de euro), tot la Piatra Neamt, la sediul Agentiei de Dezvoltare Regionala (ADR) Nord-Est, insa in urma cu cateva zile, a fost semnat si cel ce vizeaza investitia Modernizarea sistemului de iluminat public. Valoarea investitiei se ridica la 10.686.204,49 lei, din care 9.083.273,82 lei (adica 85% din total) reprezinta fonduri nerambursabile alocate in cadrul Programului Operational Regional 2014-2020, alti 1.389.206,58 lei (adica 13%) sunt bani de la bugetul de stat, iar 213.724,09 lei (adica 2%) reprezinta cofinantarea municipalitatii.

Scopul principal al proiectului este introducerea unui sistem modern si eficace de gestiune a energiei, care ar permite reducerea consumului de energie electrica si a costurilor necesare pentru iluminatul public. Prin implementarea acestui proiect se urmareste: modernizarea a circa 25 de kilometri din sistemul de iluminat public din oras, precum si eficientizarea energetica prin reducerea la minim posibil a consumului de energie electrica si, implicit, a gazelor cu efect de sera, la fel si limitarea poluarii luminoase. Totodata, se propune ameliorarea securitatii, sigurantei si confortului cetatenilor, in special a persoanelor cu dizabilitati, pe timp de noapte, prin aducerea iluminatului stradal la valorile cantitative si calitative din prescriptiile nationale in domeniu. Nu in ultimul rand, odata cu modernizarea sistemului de iluminat se doreste si reducerea emisiilor de CO2 de la 316,7 tone / an, cat este valoarea din prezent, la 98,9 tone / an, la sfarsitul implementarii proiectului. Se estimeaza astfel o reducere a emisiilor de CO2 cu 68,78%, adica 217,8 tone / an.

Concret, investitia presupune instalarea a 258 de stalpi si a 1.261 de corpuri de iluminat, toate controlate prin telegestiune. Strazile vizate de modernizarea retelei de iluminat public sunt: 1 Decembrie nr. 21 (amplasare punct de control), Republicii, Tecuciului, General Vasile Milea, Epureanu, Mihai Eminescu, Colonel Simionescu Sava, Constantin Hamangiu, Vasile Parvan, Paloda, Nicolae Balcescu, Dragos Voda, Mihai Viteazu, Capitan Grigore Ignat, Ioan Popescu, Marcel Guguianu, Primaverii, Stefan cel Mare, 1 Decembrie, Popa Sapca si Fagului.

Proiectul este finantat in cadrul Programului Operational Regional (POR) 2014-2020, Axa Prioritara 3 – Sprijinirea tranzitiei catre o economie cu emisii scazute de carbon, Prioritatea de investitii 3.1 – Sprijinirea eficientei energetice, a gestionarii inteligente a energiei si a utilizarii energiei din surse regenerabile in infrastructurile publice, inclusiv in cladirile publice, si in sectorul locuintelor, Operatiunea C – Iluminat public. Investitia trebuie sa fie implementata pana pe data de 31 august 2021.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.