Iata cine va incalzi la iarna casele vasluienilor!

0
612

• Din cauza unor probleme organizatorice, Termprod SA, furnizorul de energie termica in regim centralizat la nivelul municipiului Vaslui, nu a primit din partea ANRE licenta de functionare pentru iarna 2019 – 2020. In aceste conditii, municipalitatea a adoptat o solutie de avarie, respectiv trecerea acestui serviciu, prin delegare directa, in sarcina Goscom Vaslui SA, care va avea greaua misiune, daca nu de a-l rentabiliza, macar de a-l mentine pe linia de plutire.

In 2011, Finantele Publice cereau intrarea in insolventa a Termica SA, societatea existenta inca de pe vremea comunismului, care, la inceputul anilor ’90, asigura caldura in casa pentru circa 80.000 de vasluieni. Cresterea costurilor de producere a energiei termice, corelata cu reducerea masiva a numarului de abonati debransati pentru a trece pe centrale termice de apartament, pierderile inregistrate la distributia agentului termic, prostul management, dar si numarul mare de rau platnici au facut ca, in ciuda incercarilor de retehnologizare si preluarea directa a incasarilor, in loc ca acestea sa fie facute de catre ascociatiile de locatari sau proprietari, Termica sa nu mai fie rentabila, inregistrand datorii foarte mari atat la stat, cat si la furnizori.

I-a luat locul Termprod SA, societate special infiintata de catre municipalitatea vasluiana pentru a asigura serviciul de producere si distributie a agentului termic catre populatie si care, la infiintare, in 2013, numara ceva mai mult de 1.200 de abonati. Debransarile masive ale abonatilor, precum si incercarile de reducere a pierderilor, prin debransarea scarilor de bloc unde nu mai existau decat 1 – 2 abonati, au facut ca, la sfarsitul iernii trecute, sa mai beneficieze de serviciile acestui furnizor de energie termica doar ceva mai mult de 400 de abonati. In prezent, societatea mai are 172 de abonati casnici, in mare parte, locuitori ai blocurilor ANL, numarul institutiilor sau agentilor economici clienti – inca! – ai Termprod numarandu-se pe degetele de la o mana, Scoala Gimnaziala “Constantin Parfene” si Piata Vidin fiind cei mai importanti. Mai mult, in aceasta vara au aparut si probleme de ordin organizatoric, nefiind realizata procedura de desemnare a membrilor Consiliului de Administratie al societatii, lucru care a condus la imposibilitatea prelungirii, de catre ANRE, a licentei de furnizare a energiei termice.

In aceste conditii, municipalitatea vasluiana a fost silita sa gaseasca o solutie pentru ca vasluienii inca bransati la sistemul centralizat de distributie a energiei termice sa aiba caldura la iarna. Astfel, la propunerea conducerii Primariei si cu votul consilierilor muncipali, SC Goscom Vaslui SA preia, prin delegare a gestiunii directe, serviciul de distributie a energiei termice la nivelul municipiului Vaslui, cel putin pentru cei 117 abonati care locuiesc in blocurile ANL.

“Avand in vedere faptul ca la aceasta data exista un numar de 117 apartamente ANL care sunt in imposibilitatea de a primi energie termica pentru sezonul rece 2019 – 2020, se impune delegarea prin gestiune directa a serviciului de distributie termica. Intrucat in statutul Goscom Vaslui SA se prevede faptul ca aceasta societate are ca obiect de activitate si producerea, transportul, distribuirea energiei termice si a apei calde menajere, tinand cont de experienta acumulata in domeniul serviciilor comunitare de utilitate publica, propunem transmiterea gestiunii directe catre SC Goscom Vaslui SA, pentru asigurarea acestui serviciu public”, arata primarul Vasile Paval in referatul proiectului de HCL aprobat, ieri, de catre consilierii municipali. In continuare, in termen de 3 zile, Termprod SA va trebui sa returneze Consiliului Local bunurile utilizate pana in prezent in prestarea acestui serviciu, urmand ca acestea sa fie date in administrare noului operator, Goscom SA.

La ora actualã, pretul de productie pe gigacalorie la nivelul municipiului Vaslui este de 560 de lei, dar abonatii sistemului centralizat platesc doar in limita sumei de 180 de lei pe gigacalorie, diferenta fiind acoperita de catre primarie. In plus, o parte dintre abonati pot beneficia si de ajutoare de incalzire a locuintei, ceea ce mai scade simtitor din pretul incalzirii. Trebuie spus ca, in ciuda eforturilor conducerii fostului distribuitor, de incasare a debitelor fostilor abonati, esalonarilor la plata ori chiar actionarii in instanta, in vederea executarii silite, Termprod SA nu a reusit niciodata sa incaseze toate aceste debite, totalul datoriilor iregistrate de populatie ridicandu-se la peste 250 mii lei. Nu este de mirare ca, de exemplu in 2018, veniturile totale realizate, de 1,268 milioane lei, au fost cu aproape 160 mii lei mai mici decat veniturile propuse a fi realizate, neacoperind in totalitate cheltuielile, acest lucru ducand la acumularea de noi datorii la furnizorul de gaze naturale si la bugetul de stat. De aceea, sarcina noului operator, Goscom SA, de mentinere a acestui serviciu macar pe linia de plutire, nu va fi deloc usoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.