Guvernul, mai putin darnic cu primariile. Numai 22 sunt norocoase!

0
592

• La fel cum s-a intamplat la rectificarea bugetului de stat din luna august, cand primariile vasluiene au primit in total doar 4,221 milioane lei, una dintre cele mai mici alocari din tara, si la „rectificarea rectificarii” de luni, 14 octombrie, judetul Vaslui, cu 20,993 milioane alocate, a fost lasat mai la coada de catre guvernul aflat inca in functie. Din cele 22 de primarii care au primit bani pentru a-si asigura functionarea pana la sfarsitul anului, cea mai mare suma, aproape 6 milioane lei, a primit-o municipiul Vaslui, iar cea mai mica, 44 mii lei, comuna Falciu. Oricum, este o mare diferenta fata de rectificarea din august, cand cele mai multe primarii au primit cateva mii de lei fiecare, bani destui pentru a-si improspata stocurile de… hartie pentru imprimante!

La rectificarea bugetara din luna august, Guvernul Romaniei a lasat un rest ce urma sa fie impartit ulterior, prin Hotarare de Guvern, pentru asigurarea cheltuielilor de functionare ale UAT-urilor, pana la sfarsitul anului. Acest lucru s-a intamplat luni, 14 octombrie, cand suma de 1.469.563 mii lei a fost repartizata unitatilor administrativ-teritoriale, in baza solicitarilor depuse de acestea. La nivelul judetului Vaslui au facut astfel de solicitari aproape toate cele 86 de comune, orase si municipii, insa doar 22 de primarii, mai norocoase, au beneficiat de alocari de fonduri.
„La stabilirea sumelor propuse a se repartiza pe fiecare unitate administrativ-teritoriala s-a avut in vedere cu prioritate asigurarea cheltuielilor de functionare, in ordinea prevazuta la art. 20 alin. (3) din Ordonanta Guvernului nr. 12/2019, respectiv: a) cheltuieli de personal, inclusiv drepturile asistentilor personali ai persoanelor cu handicap grav, indemnizatiile lunare ale persoanelor cu handicap, si cele aferente sistemului de protectie a copilului si centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap de la nivelul judetelor; b) bunuri si servicii pentru intretinerea unitatilor de invatamant si pentru cele aferente sistemului de protectie a copilului si centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap de la nivelul judetelor; c) alte naturi de cheltuieli urgente necesare in anul 2019, a caror efectuare nu poate fi amanata. Din cele 1,469 miliarde lei impartite prin Hotararea de Guvern de luni, judetului Vaslui i-a fost acordata in total suma de 20,993 milioane lei, a opta cea mai mica suma acordata unui judet, doar Arad, Bihor, Covasna, Harghita, Ialomita, Satu Mare si Sibiu avand alocari mai mici. Cat priveste celelalte judete din zona Moldovei, cea mai mare suma a primit-o Bacaul, 62,178 milioane lei, urmata de Suceava – 54,920 milioane lei, Neamt, 35,445 milioane lei, Iasi, 22,446 milioane lei, si respectiv Botosani, 22,376 milioane lei.
Din cele aproape 21 de milioane lei, 3,401 milioane vor reveni Consiliului Judetean Vaslui, in timp ce doua dintre municipii, Vaslui si Husi, vor „inghiti” mai bine de jumatate din suma alocata intregului judet, 5,948 milioane lei, respectiv 4,701 milioane lei. Intre comunele care vor primi bani de la guvern, cea mai mare alocare este la Ibanesti, 856 mii lei, urmata de Iana – 770 mii lei, Vetrisoaia – 555 mii lei – 500 mii lei, in timp ce cei mai putini bani, 44 mii lei, vor ajunge la Falciu, comuna care, la rectificarea din august, primise alti 41 mii lei, una dintre cele mai mari sume acordate atunci unui UAT din mediul rural. Nu se stie cat de mult a contat factorul politic in impartirea acestor fonduri, insa trebuie spus ca respecta situatia din judet, cu primari PSD majoritari. Din cele 22 de UAT-uri “miluite”, 6, Gherghesti, Pochidia, Suletea, Tatarani, Valeni si Vetrisoaia, sunt conduse de primari apartinand unor formatiuni politice altele decat PSD, respectiv PNL sau ALDE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.