Delegatie norvegiana, in vizita de studiu la Penitenciarul Vaslui

0
521

• In perioada 6-10 octombrie, o delegatie formata din 10 studenti si 2 profesori din cadrul Academiei de Pregatire a Personalului de Penitenciare (KRUS), din Norvegia, a desfasurat o vizita de studiu la Scoala Nationala de Pregatire a Agentilor de Penitenciare Targu Ocna si la Penitenciarul Vaslui.

Activitatea a vizat schimbul de experienta si bune practici in domeniul penitenciar si s-a desfasurat in baza Protocolului de colaborare semnat intre Academiei de Pregatire a Personalului de Penitenciare (KRUS) din Norvegia si Scoala Nationala de Pregatire a Agentilor de Penitenciare Targu Ocna.

In cadrul vizitei, la Penitenciarul Vaslui, studentilor norvegieni le-au fost prezentate informatii generale referitoare la  sistemul penitenciar din Romania, la procesul de selectie si pregatire a elevilor pentru institutiile care pregatesc personal pentru penitenciare, dar si despre modul de organizare si activitatile specifice ce se deruleaza intr-un penitenciar romanesc. Totodata, pe langa conditiile de cazare, programe si activitati educative si religioase, delegatia a fost interesata si de mijloacele de interventie recuperativa aplicate pe categorii specifice de detinuti, pezentand la randul lor detalii despre specificul activitatilor din penitenciarele norvegiene, dar si un material comparativ privind cele doua sisteme penitenciare.

Pe parcursul vizitei, membrii delegatiei au participat la un Program de pregatire specializata, denumit „Atitudine personala in situatii de criza in mediul penitenciar”, care este aplicat atat in pregatirea elevilor Scolii Nationale de Pregatire a Agentilor de Penitenciare Targu Ocna, cat si a studentilor Academiei de Politie „Al. I. Cuza” Bucuresti, specializarea penitenciare.

„Faptul ca  Academia de Pregatire a Personalului de Penitenciare din Norvegia a ales sa revina pentru a doua oara in Romania, cu o noua grupa de studenti, dupa experienta vizitei de studiu efectuate anul trecut cu aceeasi tematica, reprezinta pentru noi o confirmare a faptului ca activitatea desfasurata de scoala romaneasca de stiinta penitenciara este una de nivel european. Un alt aspect ce trebuie mentionat este faptul ca membrii delegatiei au avut ocazia, pe timpul sederii in tara noastra, de a vizita si obiective istorice si turistice din zona, fapt ce a facut din aceasta intalnire nu doar o experienta profesionala, ci si o experienta personala interesanta”, a declarat comisar sef de politie penitenciara Nicolae Toma, purtatorul de cuvant al Penitenciarului Vaslui.

Cele doua vizite de studiu, efectuate anul trecut si anul acesta, de catre delegatii din Norvegia in tara noastra se inscriu in contextul bunelor relatii de colaborare dintre Statul norvegian si Administratia Nationala a Penitenciarelor din Romania, aspect concretizat si prin demararea proiectului „CORRECTIONAL”, un proiect amplu incheiat intre guvernele celor doua tari, Romania si Norvegia. Obiectivul general al acestui proiect pilot este acela de a imbunatati capacitatea serviciilor corectionale existente si de a furniza servicii de reintegrare persoanelor condamnate sub supravegherea serviciilor de probatiune, prin implementarea principiului „fara sudura” norvegian si prin investitii in dezvoltarea capitalului uman.

Implementat cu succes de sistemul corectional norvegian, „principiul fara sudura” este un concept nou, care urmeaza sa fie implementat pentru prima data in Romania. Aceasta va conduce la o stransa cooperare structurata intre sistemele de inchisoare din Romania si sistemele de probatiune, precum si la o colaborare consolidata cu autoritatile locale pentru a asigura o abordare integrata a interventiilor specifice si pentru a asigura o tranzitie fara probleme a infractorilor condamnati din inchisoare prin serviciul de probatiune si reintegrarea ulterioara a lor in comunitate.

In acest proiect sunt incluse penitenciarele din Vaslui, Botosani, Targu Mures, Baia Mare si Scoala Nationala de Pregatire a Agentilor de Penitenciare Targu Ocna.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.