Daca Guvernul nu da, o face Consiliul Judetean!

Trecerea motiunii de cenzura a facut ca Guvernul sa nu mai propuna si sa adopte o Hotarare privind alocarea de fonduri catre primarii, cele 1,4 miliarde de lei pastrate in acest sens de la rectificarea bugetara din august. In schimb, pentru ca a reusit sa mai economiseasca niste bani, in special de la cheltuieli de personal, inclusiv de la DGASPC, Consiliul Judetean va mai ajuta 17 comune si un oras, Negrestiul, cu sume necesare bunei desfasurari a activitatii acestora pana la sfarsitul anului. In total, 3,3 milioane de lei vor face subiectul acestei noi mari imparteli a banilor, ocazie cu care se va epuiza si rezerva bugetara aflata la dispozitia autoritatilor judetene pentru acordarea de ajutoare financiare UAT-urior aflate in situatia de extrema dificultate.

Conducerea CJ Vaslui va face o noua rectificare pozitiva a bugetului judetului, in ciuda faptului ca s-a amanat anuntata, inainte de votarea motiunii de cenzura, alocare de fonduri de la bugetul de stat. Practic, in afara unor fonduri suplimentare primite in cadrul Programului National de Dezvoltare Locala, 3,665 milioane lei, insotita de o diminuare, cu 950.000 lei, a fondurilor ce ar fi trebuit primite de la bugetul de stat pentru finantarea drepturilor persoanelor cu handicap, aceasta rectificare a bugetului judetului este in fapt reasezarea unor cheltuieli programate anterior, pentru satisfacerea altor urgente. Cea mai mare economie, 2 milioane de lei, s-a facut in ceea ce priveste salariile personalului DGASPC, pentru ca s-a diminuat numarul de angajari la personalul contractual prin angajarea de asistenti maternali profesionisti pe proiectul Team – Up: progres in calitatea ingrijirii alternative a copiilor, fiind astfel degrevat bugetul intitutiei de aceasta cheltuiala salariala.

Aceasta economie a facut posibila alocarea de noi sume, respectiv 1,2 milioane lei, la capitolul transferuri din bugetul local al judetului, pentru acordarea de ajutoare financiare catre UAT-urile aflate in situatii de extrema dificultate, capitol care va beneficia si de o alocare de 2,1 milioane lei, din fondul de rezerva bugetara la dispozitia autoritatilor locale. In consecinta, 17 comune si orasul Negresti vor primi diverse sume cu care vor incerca sa-si rezolve nevoile cele mai presante, in general asigurarea cotei de cofinantare a unor lucrari de investitii derulate prin PNDL, sustinerea asistentei sociale ori asigurarea functionarii pentru perioada urmatoare, in total 3,3 milioane lei. Cea mai mare suma, 500.000 lei, o va primi comuna Ivanesti, iar cele mai mici sume, 50.000 lei, respectiv 40.000 lei, comunele Dranceni si Delesti. Orasului Negresti i s-au alocat 380.000 lei, in timp ce la Todiresti si Balteni vor ajunge cate 300.000 lei. Vor mai beneficia de ajutor din partea conducerii judetului comunele Berezeni, Vetrisoaia si Viisoara, cate 100.000 lei, Bogdanesti, Tutova, Rebricea, Albesti si Bacani, cate 150.000 lei, Lipovat si Vutcani, cate 200.000 lei, Voinesti – 160.000 lei, si Feresti – 120.000 lei.

Trebuie spus ca si alte comune au solicitat, direct sau prin intermediul consilierilor judeteni, diverse sume pentru a-si acoperi macar in parte cheltuielile pana la sfarsitul anului. In vederea repartizarii fondurilor pe care le avem la dispozitie, am analizat impreuna cu factorii implicati necesarul fiecarei institutii, UAT, serviciu public sau activitate in parte, cu scopul de a acoperi in cea mai mare parte finantarea cheltuielilor cu bunuri si servicii si a celor de capital, in procent cat mai mare, explica presedintele Dumitru Buzatu in referatul de aprobare a proiectului de Hotarare de CJ ce va fi discutat in cadrul sedintei de joi, 17 octombrie. Acelasi Buzatu recunoaste ca nevoile financiare reale ale primariilor sunt mult mai mari, fiind estimate la un total de 635 milioane de lei, doar pentru anul 2020, si doar pentru achitarea arieratelor, sustinerea programelor de dezvoltare rurala si a proiectelor de infrastructura finantate din fonduri europene, nerambursabile, care necesita cofinantare. In total, pentru urmatorii 4 ani, necesarul de fonduri pentru UAT-urile din judet, doar pentru sustinerea respectivelor cheltuieli, ar fi de 1,232 miliarde lei, la care se adauga alte nevoi, pentru asigurarea cheltuielilor de functionare, inclusiv pentru plata drepturilor salariale ori sustinerea serviciilor sociale. Din pacate, cel putin de la bugetul de stat, sperantele sunt relativ mici, dat fiind ca, conform repartizarii prin intermediul AJFP, a sumelor defalcate din taxa pe valoare adaugata si a cotelor defalcate din impozitul pe venit, necesarul estimat al UAT-urilor vasluiene pentru anul 2020 va fi acoperit doar in procent de… 8,69%! Si, pentru ca trebuie spus acest lucru, anul 2020 este suta la suta electoral, cu cele mai importante doua scrutinuri: alegerile locale si cele parlamentare!

1 COMENTARIU

  1. Rugam Consiliul Judetean Vaslui (PSD – Dumitru Buzatu , …) sa asfalteze drumurile judetene DJ 242 B (comuna Malusteni) si DJ 242 C – DJ 242 G (comuna Vinderei) ca ne rupem masinile spre Barlad si Manastirea Bujoreni si Manastirea Grajdeni .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.