Constructiile fara autorizatie din Vaslui, in pericol!

0
1054

• “Vrem sa ne dezvoltam, dar nu haotic!”, este dorinta municipalitatii vasluiene, care pare decisa sa ia masuri impotriva celor care construiesc orice, oriunde si oricum, fara a avea autorizatiile necesare. Sanctiunile la care se expun sunt multiple, de la amenzi si blocarea lucrarilor pana la intrarea in legalitate, pana la daramarea constructiilor neautorizate, lucru care se poate face fara a se mai astepta o hotarare judecatoreasca in acest sens. Pentru evitarea aplicarii unor sanctiuni si consecinte pentru cetatenii care doresc sa construiasca pe raza administrativ-teritoriala a municipiului Vaslui, pe site-ul primariei, www.primariavs.ro, a fost postat un comunicat edificator.

In 2018, lucratorii Serviciului de Urbanism din cadrul Primariei Vaslui, impreuna cu cei de la Politia Locala, au sanctionat contraventional 15 persoane fizice si juridice pentru incalcari ale Legii 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii. In cauzele respective, au fost aplicate amenzi in cuantum total de 29.000 lei. Verificarile in domeniu au continuat si in acest an, in primele 9 luni ale anului fiind intocmite nu mai putin de 26 procese-verbale de contraventie, cuantumul amenzilor aplicate depasind 39.000 lei. De fiecare data, s-a dispus sistarea lucrarilor, iar cei santionati au fost indrumati sa demareze procedurile de intrare in legalitate. Pana acum, nu s-a ajuns in situatia in care o constructie ridicata fara autorizatie din partea primariei sa fie demolata, insa autoritatile atrag atentia cetatenilor care doresc sa construiasca pe raza administrativ-teritoriala a municipiului Vaslui sa respecte prevederile legale in vigoare si sa se informeze cu privire la obligatiile pe care le au. „Primaria municipiului Vaslui solicita insistent persoanelor fizice si juridice care doresc sa execute diverse lucrari de constructii pe raza unitatii administrative-teritoriale sa se documenteze in legatura cu prevederile legale specifice acestui domeniu, evitand astfel savarsirea unor contraventii sau chiar infractiuni. Anterior edificarii ori desfiintarii unei constructii, aveti obligatia de a solicita autoritatii administratiei publice locale eliberarea certificatului de urbanism si a autorizatiei de construire, in conformitate cu dispozitiile legale. In caz contrar, executarea fara autorizatie de construire, cu anumite exceptii prevazute de lege, de catre investitor si executant sau executarea cu nerespectarea prevederilor autorizatiei, a proiectului tehnic, a lucrarilor prevazute, reprezinta contraventie, potrivit art. 26 din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, sau chiar infractiune, potrivit art. 24 din actul normativ mentionat anterior. Astfel, in ipoteza construirii sau desfiintarii constructiei fara obtinerea unei autorizatii in prealabil, amenda prevazuta de lege este de la 1.000 lei la 100.000 lei, nerespectarea prevederilor autorizatiei de construire sanctionandu-se cu amenda de la 50.000 lei la 100.000 lei”, anunta Primaria municipiului Vaslui.

In plus, lipsa autorizatiei poate genera si alte neplaceri, inclusiv eventuale litigii cu vecinii directi afectati, generate de lucrari ce au fost executate fara emiterea unei autorizatii de construire si care creeaza disconfort acestora, costuri, cheltuieli in plus, care pot fi evitate obtinand autorizatia de construire, ori demolarea constructiei. Foarte important, lipsa certificatului de urbanism duce la imposibilitatea intabularii dreptului de proprietate in cartea funciara pentru constructiile edificate in lipsa unei autorizatii de construire, iar imobilul nu poate fi instrainat, ipotecat sau nu va putea face obiectul unei succesiuni.

Este bine de stiut ca se poate apela si la un specialist in domeniu in vederea efectuarii unor cercetari in ceea ce priveste construirea legala a unui imobil. In acest sens, se poate apela inclusiv la organele tehnice specializate in domeniu din compartimentele de specialitate cu atributii de control ale autoritatilor administratiei publice locale. Astfel de competente are si Inspectoratul de Stat in Constructii si inspectoratele teritoriale, ce exercita controlul de stat cu privire la respectarea disciplinei in constructii si a regimului de autorizare a constructiilor, dispunand masurile si sanctiunile prevazute de lege, in ipoteza constatarii unor nereguli. In cazul identificarii unor nereguli ce intra in categoria contraventiilor, acestea sunt constatate si sanctionate fie de autoritatile administratiei publice locale, fie numai de catre organele de control ale Inspectoratului de Stat in Constructii, in functie de contraventia savarsita. Odata cu constatarea faptei constand in executarea sau desfiintarea, daca este cazul, totala ori partiala, fara autorizatie a lucrarilor sau in executarea cu nerespectarea prevederilor autorizatiei, se poate dispune si oprirea executarii lucrarilor, sau dupa caz, luarea masurilor de incadrare a acestora in prevederile autorizatiei. In Procesul Verbal de constatare a contraventiei, organul constatator va stabili un termen limita pana la care contravenientul va trebui sa isi indeplineasca obligatia. Alaturi de cele doua masuri frecvent intalnite in practica, exista si o alta masura mai drastica, respectiv aceea a desfiintarii constructiei. Contravenientul risca aplicarea masurii desfiintarii constructiei si daca la expirarea termenului de intrare in legalitate stabilit in procesul-verbal de constatare a contraventiei nu a obtinut autorizatia necesara.

„Prin urmare, intre masurile complementare sanctiunii principale a amenzii, ce se pot dispune prin procesele-verbale de constatare si sanctionare a contraventiilor, se numara sistarea lucrarilor, intrarea in legalitate prin obtinerea autorizatiei de construire, precum si desfiintarea constructiilor executate ilegal si aducerea terenului la starea initiala, masuri ce se pot dispune si in mod succesiv. In ceea ce priveste temenul legal in care poate fi constatata o eventuala fapta contraventionala, precizam ca aceasta este de 3 ani de la data savarsirii faptei. Organele competente au dreptul de a constata si aplica pedeapsa principala – amenda, in termenul de prescriptie de 3 ani de la data savarsirii faptei. Legea permite si desfiintarea constructiilor sau lucrarilor cu caracter provizoriu pe cale administrativa, ca o exceptie de la calea judiciara, in situatiile prevazute expres de lege, respectiv art. 33 din Legea nr. 50/1991. Astfel, in cazul constructiilor executate fara autorizatie de construire pe terenuri apartinand domeniului public sau privat al statului, cat si constructiile, lucarile si amenajarile cu caracter provizoriu executate pe terenuri apartinand domeniului public sau privat al unitatilor administrative-teritoriale, autoritatile administratiei publice de pe raza unitatii administrativ-teritoriale unde se afla constructia pot dispune desfiintarea fara emiterea unei autorizatii de desfiintare, fara sesizarea instantelor judecatoresti si pe cheltuiala persoanei in culpa”, arata reprezentantii municipalitatii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.