Concurenta mare la inscrierile la Centrul de Excelenta

0
754

Sambata, la Vaslui si Barlad va avea loc deschiderea oficiala a cursurilor Centrelor zonale de Excelenta in noul an scolar, urmand ca acest lucru sa se intample ulterior si la Husi, dupa ce municipalitatea va rezolva problema finantarii. Concurenta pentru inscrierea in grupe la cele 14 specialitati a fost acerba, motivata si de foarte bunele rezultate anul obtinute de elevii Centrului la concursurile si olimpiadele scolare, dar si la invatatura. “Multumind autoritatilor locale si judetene, Inspectoratului Scolar Judetean si conducerilor unitatilor scolare pentru implicare, doresc mult succes cursantilor nostri si profesorilor indrumatori”, a declarat prof. Nusa Dumitriu Lupan, directorul Centrului Judetean de Excelenta Vaslui.

De cativa ani, judetul Vaslui este in top in ceea ce priveste elevii cu rezultate exceptionale la concursuri scolare si nu numai, cu multi olimpici si componenti ai loturilor nationale si internationale. Ca o confirmare a acestor rezultate, in luna aprilie anul trecut, printr-un ordin al ministrului Educatiei, a fost infiintat, la nivelul judetului Vaslui, un Centru Judetean de Excelenta, unul dintre primele deschise la nivel national, destinat sprijinirii elevilor capabili de performante inalte. “Menirea acestui Centru este de a sustine si a stimula elevii cu rezultate deosebite la olimpiadele si concursurile nationale si internationale, de a selecta, pregati si promova noi elevi capabili in vederea obtinerii de performante la diferite discipline si de a se adapta la noile cerinte din educatie si, ulterior, de pe piata muncii. Activitatea Centrului va consta si in elaborarea si aplicarea de politici si strategii pentru selectia, pregatirea si motivarea elevilor capabili de performante, precum si a cadrelor didactice”, explica prof. Nusa Dumitriu Lupan, directorul Centrului Judetean de Excelenta Vaslui.

Iar rezultatele nu au intarziat sa apara, pe langa imbunatatirea propriilor performante scolare, multi dintre cursantii Centrului obtinand rezultate remarcabile la concursurile si olimpiadele scolare de anul trecut. Drept urmare, concurenta pentru inscrierea elevilor in acest an la cursurile din cadrul Centrului a fost apreciabila, la matematica, de exemplu, doar la nivelul centrului zonal Vaslui inscriindu-se nu mai putin de 123 de elevi, mult peste capacitatea grupelor ce urmau sa fie formate la aceasta materie. In total, la nivelul centrului zonal Vaslui, au fost in jur de 400 de elevi care si-au exprimat dorinta de a se pregati in cadrul CJEVS, iar la Barlad, numarul lor a depasit 350. In consecinta, la aproape toate materiile, a fost nevoie de o testare a candidatilor, doar cei mai buni fiind admisi pentru a fi pregatiti la una sau mai multe dintre materiile matematica, fizica, chimie, biologie, geografie, informatica, limbi straine: engleza, franceza, rusa, italiana, spaniola, astronomie si astrofizica, robotica si, in premiera incepand din acest an, limba si literatura romana si limba latina.

“Dupa ce, in perioada 20-24 septembrie, au avut loc testarile, iar in aceste zile, dat fiind ca ca sunt elevi care s-au inscris chiar si la 4 discipline, lucram la definitivarea listelor de elevi care vor participa la activitatile centrului. Sambata, 13 octombrie, la Liceul Teoretic „Mihail Kogalniceanu” din Vaslui, si la Colegiul National „Gh. Rosca Codreanu” din Barlad, va avea loc deschiderea oficiala a cursurilor din acest an a Centrului de Excelenta, iar de acum activitatea va incepe normal, cu multa munca si, speram, cu la fel de multe rezultate bune. Pentru acest an, venim si cu surprize, intre care extinderea activitatii la doua noi discipline, limba si literatura romana si limba latina. De asemenea, cursul de robotica de la Barlad, care anul trecut a functionat in regim de voluntariat al profesorilor si in parteneriat cu ASE Bucuresti, va functiona in acest an in regim normal, avand asigurata finantarea necesara. De altfel, in chiar perioada urmatoare, vom avea o prima participare a unui elev la un important concurs de robotica, Next Lab, care va avea loc pe 26 octombrie, la Bucuresti, in organizarea Academiei de Stiinte Economice. Avem din pacate si neimpliniri: nu am reusit sa gasim profesori care sa sustina cursurile de robotica, la Vaslui, si de limba engleza, la Barlad, si profit de ocazie pentru a face un nou apel in acest sens, in speranta ca in curand vom incepe cursurile si la aceste materii pentru care avem deja elevi inscrisi. Cat despre centrul zonal Husi, unde, la fel, avem multi elevi inscrisi, avem promisiunea municipalitatii ca se va gasi o solutie pentru a ne asigura finantarea necesara, astfel incat, cat de curand, sa demaram activitatea si acolo”, a anuntat prof. Nusa Dumitriu Lupan.

Fata de anul scolar 2018 – 2019, cand la nivelul CJEVS au fost formate un total de 45 de grupe de elevi, inclusiv la Husi, numarul acesta a crescut, la centrul zonal Vaslui urmand a functiona 32 de grupe de elevi, iar la centrul Barlad, 21 de grupe. In plus, tot in cadrul centrului vor functiona grupe de elevi care se vor pregati intensiv la informatica si fizica, cu finantare in cadrul programului national “Hai la Olimpiada” derulat de Fundatia eMAG.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.