Barladul are 22 de puncte cu Wi-Fi gratuit functionale

0
1782

• La aproape cinci luni de cand Barladul a aflat ca se numara printre cele 3.400 de localitati din Europa ce urmau sa primeasca 15.000 de euro de la UE pentru introducerea internetului wireless in spatii publice, municipalitatea a terminat de amenajat cele 22 de hotspot-uri. De saptamana trecuta, toate sunt functionale.

Pe 15 mai, Comisia Europeana a anuntat cele 3.400 de municipalitati din Uniunea Europeana, dar si din Islanda si Norvegia, care au castigat cate un bon valoric in valoare de 15.000 de euro in cadrul programului WiFi4EU, ce isi propune sa finanteze introducerea internetului wireless in locuri publice. Voucherele urmau sa fie folosite pentru achizitionarea echipamentelor pentru spot-urile Wi-Fi publice in locuri precum parcuri, piete, muzee, spitale, etc.

La nivel national, au fost declarate castigatoare 250 de localitati din toata tara, judetul Vaslui avand doar 15 UAT-uri ce au primit cate 15.000 de euro pentru instalarea de puncte de acces public si gratuit la internet wireless, respectiv municipiul Barlad si inca 14 comune. Acestea sunt: Bacesti, Balteni, Cozmesti, Dodesti, Drinceni, Epureni, Feresti, Hoceni, Iana, Ibanesti, Muntenii de Jos, Suletea, Vetrisoaia si Zorleni. Evident, astfel de puncte cu acces gratuit la internet wireless nu vor fi amenajate in fiecare sat din cele 14 comune, ci doar in anumite spatii publice.

In ceea ce priveste Barladul, la acel moment, reprezentantii primariei au anuntat ca inca nu se stiu zonele unde vor fi create astfel de hotspot-uri, ci doar ca se vor avea in vedere zonele cele mai intens circulate din oras. Acum insa, la cinci luni de la castigarea proiectului finantat cu bani UE, acestia au anuntat ca reteaua este functionala de saptamana trecuta. In plus, desi voucherul trebuia folosit pentru instalarea de sisteme Wi-Fi in cel putin noua puncte cu mari aglomerari urbane, suma a fost suficienta pentru acoperirea a 17 puncte cu mari aglomerari urbane, in care vor functiona 22 de puncte de acces. Harta interactiva a punctelor de internet gratuit poate fi consultata la adresa https://www.google.com.maps/d/viewer

„Zonele in care s-a ales sa fie furnizat internet gratuit cu ajutorul acestui voucher au fost selectate atent, in functie, evident, de cerintele principale de calificare pentru voucherul UE, dar si de cele ale oamenilor, care frecventeaza des anumite locuri din Barlad si unde si-ar dori sa aiba acces gratuit la internet. Vom acoperi, asadar, toate locurile aglomerate din oras, de la Gradina Publica, Spital, Stadion, Parc, Centru, Piata, Cerbul de Aur si Confectii, dar si zona liceelor din municipiu. Acest voucher l-am ca?tigat, dupa cum se stie, in luna mai si de atunci au si inceput lucrarile de montaj si achizitia de echipamente. Acum reteaua este functionala in totalitate si vreau sa le multumesc inca o data colegilor din Primaria Barlad care au muncit alaturi de mine la acest proiect”, a declarat primarul Dumitru Boros.

Acesta a precizat ca, din momentul anuntarii celor 3.400 de cistigatori din Europa si pana la implementarea efectiva a proiectului, trebuia sa treaca cel mult 18 luni, numai ca, la nivel local, retelele actuale de fibra au permis montajul de puncte de acces mult mai repede.

Cele 17 locatii publice din oras in care functioneaza cele 22 de hotspot-uri cu Wi-Fi gratuit sunt: Gradina Publica (Gradina Zoologica – 1, foisor – 1, teatrul de vara – 1, terenuri de tenis – 1), Centrul de Informare Turistica (poarta intrare in Gradina Publica – 1), Spitalul de Urgenta „Elena Beldiman” (poarta principala – 1), intersectie zona Stadion – 1, Parcul „Victor Ion Popa” (cladire teatru – 2), Pavilionul Expozitional „Marcel Guguianu” (zona de Sud a Parcului „Victor Ion Popa” – 1), Primarie – Piata Civica „Alexandru Ioan Cuza” (cladire primarie – 1), Piata „Victoriei” (platoul din fata hotelului „Moldova” – 1), zona Podul Verde – 1, Piata „Sfantul Ilie” – 2, Intersectie Cerbul de Aur (Monumentul Eroilor Neamului – 1), Intersectie Confectii – 1, Gura Leului (intersectie Gura Leului sens giratoriu – 1), Colegiul National „Gheorghe Rosca Codreanu” – 1, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” – 1, Liceul Pedagogic „Ioan Popescu” – 1 si Liceul Tehnologic „Petru Rares„ – 1.

De mentionat ca primul apel pentru inscrierea proiectelelor in programul WiFi4EU a fost lansat in noiembrie 2018, cand s-au oferit vouchere unui numar de 2.800 de primarii din UE, dintre care 224 din Romania. Atunci, judetul Vaslui a avut patru comune beneficiare (Alexandru Vlahuta, Bunesti-Averesti, Falciu si Danesti). La al doilea apel, lansat in aprilie 2019, au fost declarate castigatoare doar 3.400 de municipalitati din UE, Islanda si Norvegia. La nivel national, au primit bonuri valorice 250 de localitati, judetul Vaslui avand doar 15 UAT-uri ce au primit cate 15.000 de euro pentru instalarea de puncte de acces public si gratuit la internet wireless, respectiv municipiul Barlad si inca 14 comune. Iar al treilea apel a fost lansat in septembrie, cand au fost asteptate sa se inscrie alte mii de municipalitati din Uniunea Europeana. Bugetul alocat acestui apel se ridica la 26,7 milioane de euro, voucherele urmand sa fie acordate conform aceluiasi principiu („primul venit, primul servit”), unui numar de 1.780 de primarii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.