Aproape 800 de infectii respiratorii intr-o saptamana!

0
967

• Sezonul rece 2019-2020 a debutat in forta: in numai o saptamana, aproape 800 de persoane din judet au avut nevoie de ingrijiri medicale de specialitate ca urmare a imbolnavirilor de viroza respiratorie si pneumonie. Cele mai multe au fost cazurile de viroza, respectiv 649, pentru care a fost nevoie de spitalizarea a 39 de pacienti. Pana acum nu au fost diagnosticate persoane cu gripa, insa administrarea vaccinului antigripal a inceput deja, nu mai putin de 988 de doze fiind deja administrate.

Din data de 30 septembrie, cand a inceput perioada de monitorizare a cazurilor de viroze si pneumonii, si pana pe 6 octombrie, adica un interval de o saptamana in care vremea a fost destul de racoroasa, mai ales dimineata si seara, medicii din judet s-au confruntat cu aproape 800 de cazuri de infectii respiratorii. Mai exact, 784 de cazuri de persoane care s-au imbolnavit si au fost luate in evidenta de medicii de familie si de cei specialisti. Din total, la Directia de Sanatate Publica (DSP) Vaslui s-au raportat 649 de viroze si 135 de pneumonii.

Insa, doar o mica parte dintre persoanele diagnosticate cu astfel de afectiuni ale cailor respiratorii superioare au fost internate, respectiv 39 dintre cele cu viroze si tot 39 dintre cele cu pneumonii. La viroze, incidenta cea mai crescuta s-a inregistrat la grupele de varsta 5 – 14 ani (219 cazuri), 15 – 49 ani (140 cazuri) si 2 – 4 ani (139 cazuri), ponderea internarilor fiind in randul copiilor. In ceea ce priveste cele 135 de pneumopatii acute raportate in intervalul 30 septembrie – 6 octombrie, incidenta cea mai crescuta s-a inregistrat la grupele de varsta 15 – 49 ani (40 cazuri), 50 – 64 ani (24 cazuri), 5 – 14 ani (24 cazuri) si in randul persoanelor de peste 65 de ani (25 cazuri). In ceea ce priveste internarile, nu au fost diferente mari intre categoriile de varsta.

Din fericire, pana acum nu au fost inregistrate cazuri de gripa la nivelul judetului. Pentru sezonul rece 2019-2020, Ministerul Sanatatii a repartizat judetului Vaslui in prima transa doar 1.250 din cele 52.932 doze de vaccin antigripal solicitate. Toate au fost alocate pentru medici, cadre sanitare medii si personal auxiliar, atat din spitale cat si din unitatile sanitare ambulatorii, inclusiv salariati ai institutiilor de ocrotire (copii sau batrani) si ai unitatilor de bolnavi cronici, care prin natura activitatii vin in contact respirator cu pacientii sau asistatii.

Recomandari pentru sezonul rece

Medicii recomanda populatiei ca, in aceasta perioada, sa respecte masurile de igiena personala precum spalarea cu apa si sapun a mainilor sau folosirea batistelor pentru stranut sau tuse, pentru a preveni imbolnavirile prin afectiuni respiratorii, in special gripa. De asemenea, trebuie sa evite deplasarile in spatii deschise si expunerea la frig, dar si sa consume cat mai multe fructe, legume si alimente bogate in proteine.

„Pentru a preveni aparitia si extinderea infectiilor respiratorii si a gripei, recomandam populatiei sa evite contactul cu persoanele bolnave si zonele aglomerate, sa evite deplasarile in spatii deschise si expunerea prelungita la frig. De asemenea, recomandam consumul de alimente bogate in proteine, fructe si legume si, nu in ultimul rand, vaccinarea antigripala mai ales a persoanelor cu risc crescut de imbolnavire. Masurile de igiena personala, precum spalarea cu apa si sapun a mainilor, folosirea batistelor pentru stranut sau tuse sunt esentiale pentru prevenirea imbolnavirilor prin afectiuni respiratorii, in special gripa. In cazul alterarii starii de sanatate, sa se evite automedicatia si se recomanda prezentarea la cabinetul medicului de familie pentru stabilirea diagnosticului si a conduitei terapeutice. Nu in ultimul rand, atragem atentia ca, la fel ca si in anii anteriori, campania de vaccinare antigripala se deruleaza prin cabinetele medicilor de familie si in unitati sanitare cu paturi. In cadrul campaniei de vaccinare antigripala vor fi imunizate cu prioritate persoanele peste 65 de ani, cu boli cronice, in special boli respiratorii si cardiovasculare, boli metabolice, respectiv copiii si batranii institutionalizati, gravidele si personalul medical”, ne-a declarat Mihaela Topliceanu, purtatorul de cuvant al DSP Vaslui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.