Alte cinci comune din judet vor avea wi-fi in spatii publice cu bani de la UE

0
914

• Doar cinci din cele 142 de localitati din Romania, care s-au inscris intre 19-20 septembrie pe portalul www.wifi4eu.eu si care vor primi cate 15.000 de euro de la UE pentru introducerea internetului wireless in spatii publice, sunt din judetul Vaslui. Este vorba despre comunele Balteni, Gagesti, Pogana, Poienesti si Viisoara.

Joi, 24 octombrie, Comisia Europeana a dat publicitatii lista celor 1.780 de municipalitati de la nivel european care au castigat cate un bon valoric in valoare de 15.000 de euro in cadrul programului WiFi4EU, ce isi propune sa finanteze introducerea internetului wireless in locuri publice. Asa cum a fost gandita de Comisia Europeana, finantarea va fi oferita sub forma de vouchere, ce urmeaza sa fie folosite pentru achizitionarea echipamentelor pentru spot-urile Wi-Fi publice in locuri precum parcuri, piete, muzee, spitale, etc. Asa cum au anuntat oficialii Comisiei Europene zilele trecute, mai mult de 11.000 de municipalitati din Uniunea Europeana, dar si din Islanda si Norvegia, s-au inscris intre 19-20 octombrie pe portalul www.wifi4eu.eu, insa doar 1.780 de localitati au fost declarate castigatoare. Cele care nu se afla pe lista beneficiarelor de vouchere pot sa se inscrie, din nou, la un nou apel al programului WiFi4EU, ce va fi lansat in anul 2020. Bugetul total aprobat la nivel european pentru acest apel se ridica la suma de 26.700.000 euro.

La nivel national, au fost declarate castigatoare 142 de localitati din toata tara, judetul Vaslui avand doar cinci UAT-uri ce vor primi cate 15.000 de euro pentru instalarea de puncte de acces public si gratuit la internet wireless, respectiv comunele Balteni (sate componente Balteni, Balteni-Deal, Chetresti), Gagesti (sate Gagesti, Giurcani, Peicani, Popeni, Tupilati), Pogana (sate Pogana, Bogesti, Carjoani, Mascurei, Tomesti), Poienesti (sate Poienesti, Frasinu, Fundu Vaii, Oprisita, Poienesti Deal) si Viisoara (sate Viisoara, Halta Dodesti, Valeni, Valtotesti). Evident, astfel de puncte cu acces gratuit la internet wireless nu vor fi amenajate in fiecare sat din cele cinci comune, ci doar in anumite spatii publice.

Acum, localitatile castigatoare sunt asteptate sa semneze, prin intermediul portalului WiFi4EU, un acord de colaborare cu Innovation and Networks Executive Agency (INEA), agentia din cadrul Comisiei Europene ce se ocupa cu implementarea acestui program. Desi s-a ghidat dupa principiul „primul venit, primul servit”, programul a asigurat cel putin 15 bonuri valorice si cel mult 142 de bonuri valorice pentru fiecare tara. Numarul maxim de vouchere disponibil pentru aplicantii dintr-o singura tara a fost alocat doar pentru statele Romania, Spania, Franta, Italia, Austria, Ungaria si Germania.

De mentionat ca primul apel pentru inscrierea proiectelelor in programul WiFi4EU a fost lansat in noiembrie 2018, cand s-au oferit vouchere unui numar de 2.800 de primarii din UE, dintre care 224 din Romania. Atunci, judetul Vaslui a avut patru comune beneficiare (Alexandru Vlahuta, Bunesti-Averesti, Falciu si Danesti). La al doilea apel, lansat in aprilie 2019, au fost declarate castigatoare doar 3.400 de municipalitati din UE, Islanda si Norvegia. La nivel national, au primit bonuri valorice 250 de localitati, judetul Vaslui avand doar 15 UAT-uri ce au primit cate 15.000 de euro pentru instalarea de puncte de acces public si gratuit la internet wireless, respectiv municipiul Barlad si inca 14 comune. Acestea sunt: Bacesti, Balteni, Cozmesti, Dodesti, Drinceni, Epureni, Feresti, Hoceni, Iana, Ibanesti, Muntenii de Jos, Suletea, Vetrisoaia si Zorleni.

In total, bugetul alocat acestui program se ridica la 120 milioane de euro, fondurile urmand sa fie cheltuite de beneficiarii din cele 30 de state participante inclusiv in anul 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.