Si persoanele juridice pot scapa de penalitati la plata datoriilor catre bugetul local!

0
779

• Incepand cu data de 9 septembrie, municipalitatea vasluiana a pus in dezbatere publica proiectul de hotarare privind anularea majorarilor de intarziere pentru obligatiile bugetare principale restante la 31 decembrie 2018 datorate bugetului local de catre debitorii – persoane juridice si entitati fara personalitate juridica, proiect ce va fi supus dezbaterii la proxima sedinta a CL Vaslui, pe 26 septembrie. Masura scutirii de penalitati pentru persoanele fizice, deja adoptata, si-a facut efectul, multi restantieri achitandu-si deja debitele, iar altii clarificandu-si situatiile financiare.

La sfarsitul anului 2018, persoanele juridice si entitatile fara personalitate juridica, respectiv persoane fizice autorizate, intreprinderi familiale, intreprinderi individuale, cabinete individuale, persoane fizice independente si alte persoane fizice care obtin venituri din activitati economice aveau debite restante la bugetul municipiului Vaslui in valoare totala de circa 3 milioane de lei. In multe cazuri, penalitatile de intarziere se apropie ca valoare ori uneori chiar depasesc, in cazul datoriilor mai vechi, debitele restante, adunandu-se continuu, ceea ce ii pune in imposibilitate pe unii debitori in a-si plati in integralitate datoriile catre bugetul local. Ordonanta de Urgenta 6/2019 da posibilitatea autoritatilor locale sa faca unele inlesniri la plata, inclusiv scutirea de penalitati la achitarea integrala a debitelor restante, inlesniri mai mult decat oportune, atat pentru datornici, cat si pentru atragerea de fonduri la bugetul local. O asemenea masura, deja aplicata la nivelul municipiului Vaslui in cazul persoanelor fizice cu debite la bugetul local, si-a demonstrat din plin eficienta, multi dintre datornici prezentandu-se pentru a se achita de datorii, beneficiind astfel de scutirea de penalitati.

“Deja, de la punerea in aplicare a acestor masuri in cazul contribuabililor – persoane fizice, multi cetateni aflati in situatia de a avea debite restante s-au prezentat la Serviciul Financiar pentru a depune cereri in acest sens, dupa ce s-au achitat de datorii. De exemplu, un cetatean a avut un debit de circa 37 de mii lei. Achitandu-l, a scapat de plata unor penalitati ce se ridicau la 30 de mii de lei! Altii, vin sa se intereseze cu privire la aeasta oportunitate, ocazie cu care, consultand situatia lor financiara, observa ca datoreaza taxe si impozite pentru, de exemplu, vehicule sau bunuri imobile pe care le-au instrainat ori impartit, prin divort, fara a le radia insa din evidentele noastre. Astfel, isi clarifica situatia financiara si le este mult mai usor sa se achite de debitele restante. Fac insa observatia ca, spre deosebire de persoanele fizice, care trebuie sa achite debitele la zi, inclusiv pentru anul in curs, in cazul persoanelor juridice, proiectul de hotarare face referire la plata obligatiilor fiscale existente la data de 31 decembrie 2018, pentru a se anula plata penalitatilor, obligatiile curente pastrandu-si regimul normal de plata”, a declarat Eugen Bot, directorul economic al Primariei municipiului Vaslui.

Conform proiectului de hotarare, aflat in dezbatere publica si publicat pe site-ul Primariei Vaslui, la Art. 2 se arata ca «majorarile de intarziere aferente obligatiilor principale datorate bugetului local, restante la 31 decembrie 2018, inclusiv, se anuleaza daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii: a) toate obligatiile bugetare principale restante la 31 decembrie 2018, inclusiv, administrate de organul fiscal local, se sting prin orice modalitate prevazuta de lege pana la data de 15 decembrie 2019, inclusiv; b) sunt stinse prin orice modalitate prevazuta de lege toate obligatiile bugetare principale si accesoriile aferente administrate de organul fiscal local cu termene de plata cuprinse intre data de 1 ianuarie si 15 decembrie 2019, inclusiv, pana la data depunerii cererii de anulare a majorarilor de intarziere; c) debitorul sa aiba depuse toate declaratiile fiscale, pana la data depunerii cererii de anulare a majorarilor de intarziere. Aceasta conditie se considera indeplinita si in cazul in care, pentru perioadele in care nu s-au depus declaratii fiscale, obligatiile fiscale au fost stabilite, prin decizie, de catre organul fiscal local; d) debitorul depune cererea de anulare a majorarilor de intarziere dupa indeplinirea conditiilor prevazute la lit. a) – c) dar nu mai tarziu de 15 decembrie 2019, inclusiv, sub sanctiunea decaderii. (…) Art. 4: Majorarile de intarziere aferente obligatiilor bugetare principale cu termene de plata pana la 31 decembrie 2018 inclusiv si stinse pana la aceasta data nu se anuleaza”, se arata in documentul ce va fi supus votului consilierilor municipali la viitoarea sedinta a CL Vaslui, programata pentru data de 26 septembrie.

Cat priveste procedura prin care persoanele juridice pot scapa de plata penalitatilor de intarziere, prin achitarea debitelor restante, debitorii care intentioneaza sa beneficieze de anularea majorarilor de intarziere pot notifica organul fiscal local cu privire la intentia lor pana cel mai tarziu la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor. Ulterior, organul fiscal verifica daca debitorul si-a indeplinit obligatiile declarative pana la respectiva data, efectueaza stingerile, compensarile si orice alte operatiuni necesare in vederea stabilirii cu certitudine a obligatiilor bugetare ce constituie conditie pentru acordarea facilitatii fiscale. Apoi, daca conditiile sunt indeplinite, iar debitele au fost achitate, in termen de cel mult 5 zile lucratoare de la data depunerii notificarii, va fi eliberat din oficiu certificatul de atestare fiscala, care va fi comunicat debitorului.

Foarte important, pentru debitorii care au notificat organul fiscal si aflati in executare silita, procedura de executare silita nu incepe sau se suspenda, dupa caz, pentru majorarile de intarziere amanate la plata!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.