Scolile vasluiene, pregatite sa intampine noul an!

0
1024

• Toate unitatile scolare vasluiene au raportat finalizarea lucrarilor de igienizare si reparatii, fiind pregatite sa intampine cu bine noul an scolar 2019 – 2020. Mai mult, nu mai putin de 23 de unitati vor fi receptionate in urmatoarea perioada, in afara celor 18 scoli si gradinite deja date in folosinta dupa ce au fost reabilitate cu fonduri accesate prin PNDL, POR sau prin Banca Mondiala. In schimb, circa 40% dintre cladirile cu destinatia invatamant nu detin autorizatie sanitara si doar 16,66% dintre cladirile supuse autorizarii ISU au avize. Cat despre grupurile sanitare ce ar fi trebuit amenajate cu fondurile Ministerului Educatiei, doar 4 UAT-uri au reusit sa le finalizeze, in alte 20 de comune, demarand de curand lucrarile!

Cel putin la nivel declarativ, conducerile unitatilor de invatamant – gradinite, scoli si licee – spun ca sunt pregatite sa intampine noul an scolar in bune conditii, la Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui fiind raportata incheierea activitatilor de igienizare si curatenie. Un imbold in acest sens au fost si inspectiile Comisiei mixte infiintate luna trecuta si din care fac parte inspectori din cadrul ISJ, DSP si ai Prefecturii judetului, care au verificat pana acum mai bine de o treime dintre structurile scolare.

Fapt imbucurator, nu mai putin de 190 de unitati scolare vasluiene au fost prinse in vederea reabilitarii ori de efectuarea de reparatii capitale prin Programul National de Dezvoltare Locala, ori prin Programul Operational Regional, fie accesand fonduri de la Banca Mondiala. Dintre aceste obiective, 18 au fost deja finalizate, intre care scoala si gradinita din Rafaila ori Centrul Afterschool de la Simila, comuna Zorleni, date in folosinta de curand. In cazul altor 40 de unitati scolare, stadiul de executie este de peste 80%, 23 dintre acestea urmand a fi receptionate chiar in aceste zile ori in cursul lunii septembrie, elevii de acolo avand mari sanse sa invete in scoli sau gradinite noi. Intre aceste unitati, se numara doua scoli din comuna Ciocani si 3 scoli din comuna Albesti, scolile din Armaseni – Bacesti, din Coroesti, Delesti, Dranceni, Siscani – Hoceni, Vinetesti – Oltenesti, Dealu Mare – Zorleni sau de la Viisoara, ori gradinitele din Poienesti, Zorleni sau Odaia Bursucani – Grivita.

In acelasi timp, unii primari au facut eforturi in aplicarea Programului sustinut de Ministerul Educatiei Nationale pentru amenajarea grupurilor sanitare la scolile din mediul rural, prin care judetului Vaslui i-a fost alocata suma de 9,515 milioane lei pentru constructia a 134 de astfel de obiective. Din luna iunie, de cand a fost publicata in Monitorul Oficial respectiva Hotarare de Guvern, doar 4 UAT-uri au reusit sa finalizeze toaletele scolare, si alte 20 de UAT-uri au finalizat procedurile aferente si au trecut la executia efectiva. Restul obiectivelor sunt in diverse faze ale achizitiilor publice, fiind sperante ca in multe cazuri, lucrarile ar putea demara inca din acest an.

Din pacate, sunt si aspecte negative in ceea ce priveste unitatile scolare vasluiene. Astfel, doar 384 de cladiri ale unitatilor implicate in procesul de invatamant detin la acest moment autorizatie sanitara de functionare, alte 316 cladiri neindeplinid conditiile impuse de DSP pentru a primi aceste autorizatii. Situatia este si mai grava cand este vorba de autorizatii ISU de securitate la incendiu, doar 49 dintre cele 294 de cladiri supuse autorizarii primind pana acum un astfel de aviz. Motivul: multe sunt cladiri vechi, ale caror configuratii nu pot indeplini noile norme ISU. In aceste conditii, elevii vor invata si in acest an in cladiri pe a caror usa vor fi afise cu “Acest obiectiv functioneaza fara autorizatie de securitate la incendiu”, iar parintii si cadrele didactice vor spera in continuare ca nu vor apare evenimente nefericite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.