Primul caz de infectie cu virusul West Nile in judetul Vaslui!

0
1748

• Saptamana trecuta, a fost inregistrat primul caz de meningo-encefalita din judet, cauzata de infectia cu virusul West Nile, transmis prin intepatura de tantar. Pacientul este o barbat de 38 de ani, din apropierea Barladului. Diagnosticat cu meningo-encefalita in urma analizelor de laborator, acesta este in prezent internat in spital.

Infectia cu virusul West Nile este o boala infectioasa produsa de virusul West Nile (VWN) care este transmis prin intepatura de tintar si care nu se transmite de la om la om. In general, opt din zece persoane care au West Nile nu au simptome. Acestea pot debuta in primele 15 zile din momentul in care au fost intepate de tintar. Simptomele usoare pot include: febra, cefalee, senzatie de oboseala, lipsa poftei de mancare, dureri in tot corpul, eruptie cutanata, de obicei pe piept, si umflarea ganglionilor limfatici. In general, un om din 150 poate cunoaste o forma grava a bolii, ce poate duce la umflarea creierului (encefalita), a maduvei spinarii (mielita) sau a tesuturilor din jurul creierului si maduvei spinarii (meningita). Se manifesta prin: cefalee severa, febra mare, stare de confuzie, convulsii, slabiciune musculara sau paralizie si coma.

Conform datelor furnizate de catre Centrul National de Supraveghere si Control a Bolilor Transmisibile (CNSCBT), in perioada 3 iunie – 4 septembrie, la nivel national au fost inregistrate 25 de cazuri de meningite/meningo-encefalite cauzate de infectia cu virus West Nile, fiind inregistrate trei decese la pacienti care prezentau co-morbiditati. Decesele s-au inregistrat in judetele Calarasi, Buzau si Vrancea. Numai in saptamana 29 august – 4 septembrie, au fost confirmate sase cazuri noi de meningite/meningo-encefalite cu virus West Nile, dintre care unul in judetul Vaslui. De fapt, acesta e primul caz confirmat din judet, persoana infectata fiind un barbat dintr-o comuna din apropierea Barladului.

„In ultimii ani, in Europa, tot mai multe tari raporteaza cazuri umane de infectie cu VWN. Urmare a implementarii sistemului de supraveghere a acestei infectii la om, s-au inregistrat anual cazuri de neuroinfectie cu virus West Nile la om. Controlul bolii poate fi realizat prin urmatoarele masuri: masuri de control a vectorilor, educatia populatiei in ceea ce priveste autoprotectia si cooperarea la programele preventionale. In ceea ce priveste cazul din judetul Vaslui, trebuie spus ca s-a inregistrat la o persoana de sex masculin, de aproximativ 40 de ani, din mediul rural, zona Barlad. Conform metodologiei de supraveghere a infectiei cu virus West Nile, bolnavul a fost investigat cu laboratorul si rezultatele analizelor au confirmat infectia cu virusul West Nile. Evolutia starii de sanatate a pacientului este buna, in prezent, acesta este bine. Trebuie spus ca, urmare a acestui caz, autoritatii locale de unde provine barbatul i s-a recomandat sa faca dezinsectie impotriva tantarilor, pentru a preveni alte imbolnaviri”, ne-a declarat Mihaela Vlada, directorul executiv al Directiei de Sanatate Publica Vaslui.

„Pacientul infectat cu virusul West Nile este un barbat in varsta de 38 de ani, din comuna Banca. A fost internat pe data de 1 septembrie in Sectia de Boli Infectioase cu febra, fenomene de intoleranta digestiva si dizartrie (tulburarea de pronuntie a cuvintelor, n.r.). In investigarea suspiciunii de meningo-encefalita s-au recoltat probe din sange si lichid cefalorahidian pentru West Nile, cu confirmarea diagnosticului pe 5 septembrie. Pacientul se afla in continuare internat in Sectia de Boli Infectioase a spitalului nostru, prezentand o evolutie favorabila”, ne-a declarat dr. Angelica Gramaticu, purtatorul de cuvant al Spitalului de Urgenta „Elena Beldiman” Barlad.

Chiar daca se estimeaza ca, in perioada urmatoare, numarul cazurilor de imbolnavire cu virusul West Nile va scadea, specialistii in sanatate publica ai Ministerului Sanatatii recomanda populatiei sa ia in continuare masurile necesare pentru evitarea infectarii cu virusul West Nile. Acestea sunt: evitarea expunerii la tantari, purtand imbracaminte cu maneci lungi si pantaloni lungi; utilizarea substantelor chimice repelente impotriva tantarilor; impiedicarea patrunderii tantarilor in casa prin amplasarea de plase de protectie la ferestre; utilizarea insecticidelor in locuinta si in jurul locuintei; asigurarea desecarii baltilor de apa din jurul gospodariei si indepartarea recipientelor de apa statuta si a gunoiului menajer.

„Vectorii implicati in transmiterea virusului West Nile in tara noastra ii reprezinta mai multe specii de tintari raspanditi atat in mediul urban cat si in cel rural. Conditiile favorabile de dezvoltare a vectorilor sunt reprezentate de perioada excesiv de ploioasa, care a facut dificila distrugerea tintarilor, dar si de deficientele in aplicarea masurilor de control si a masurilor de protectie personala. Este de dorit ca si populatia sa ia masuri in gospodariile individuale pentru a elimina eventualele depozite de deseuri si apa stagnanta, care pot favoriza dezvoltarea tintarilor. In judetele in care au fost inregistrate imbolnaviri, pentru a elimina riscul de transmitere prin transfuzii, s-au luat masuri de siguranta sporita. Astfel, in conformitate cu directivele europene in domeniu, donarea se amana in cazul persoanelor care au fost identificate cu factori de risc pentru infectia cu West Nile. Persoanele care au facut infectia cu virusul West Nile sunt excluse de la donare timp de 120 de zile. Directiile de sanatate publica vor desfasura o campanie de informare a populatiei referitoare la masurile necesare pentru protectia personala impotriva infectarii cu virusul West Nile”, precizeaza reprezentantii Ministerului Sanatatii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.