Podurile distruse de inundatii, refacute cu bani de la Guvern

1
818

• Guvernul Romaniei a alocat 10,506 milioane lei unui numar de 18 Unitati Administrativ-Teritoriale vasluiene pentru refacerea a 22 de poduri si 6 podete afectate de calamitatile naturale din cursul acestui an. Desi suma alocata Vasluiului este de doar 6,4% din totalul fondurilor alocate celor 27 de judete afectate, reprezinta totusi mai bine de jumatate din totalul bugetului alocat la inceputul acestui an pentru intretinerea tuturor drumurilor judetene, comunale si satesti din judet.

Marti, Guvernul Romaniei a aprobat o Hotarare privind alocarea unei sume din Fondul de interventie la dispozitia Guvernului, prevazut in bugetul de stat pe anul 2019, pentru unele unitati administrativ-teritoriale afectate de calamitati naturale. Suma alocata in acest scop, 164,58 milioane lei, este prevazuta strict pentru refacerea podurilor si podetelor distruse de inundatii sau viituri, pentru refacerea infrastructurii rutiere care, din aceleasi motive, a avut de suferit, asteptandu-se inca fondurile necesare. La nivelul judetului Vaslui, in total, 57 de comune, municipiile Vaslui si Husi, orasele Murgeni si Negresti, precum si CJ Vaslui au inregistrat pagube insemnate la infrastructura rutiera din cauza fenomenelor meteo si hidrologice inregistrate in perioada mai – iunie 2019, numai in ceea ce priveste drumurile judetene fiind contabilizate distrugeri pe diverse portiuni totalizand 87 de kilometri. Dupa evaluarile din teren, centralizate de Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Vaslui, la nivelul judetului ar fi nevoie de aproximativ 59 milioane de lei pentru refacerea infrastructurii rutiere afectata de inundatii si viituri.

Deocamdata, prin actul normativ mentionat anterior, Guvernul a alocat 10,506 milioane lei, destinata exclusiv refacerii a 22 de poduri si 6 podete, dintre cele mai afectate. Cea mai mare suma, 5,606 milioane lei, mai bine de jumatate din total, o va primi Consiliul Judetean, pentru refacerea a 7 poduri si a unui podet de pe trei drumuri judetene. Sume importante au primit si comunele Dimitrie Cantemir, 2 milioane lei, Coroesti, un milion lei, si comunele Alexandru Vlahuta, Miclesti si Cozmesti, cate 500.000 lei, fiecare pentru refacerea a cate unui pod. De ajutor guvernamental au mai beneficiat comunele Arsura – 123.000 lei, Dranceni – 152.000 lei, Dumesti – 30.000 lei, Stefan cel Mare – 32.000 lei, Puiesti – 17.000 lei, si Bogdanita – 15.000 lei. Alte UAT-uri au primit sume mai mici, cum ar fi municipiul Husi – 5.000 lei, Rebricea – 5.000 lei, Tatarani – 4.000 lei, Todiresti – 4.000 lei si Vutcani – 5.000 lei.

Chiar daca suma totala alocata judetului Vaslui este printre cele mai mici dintre cele 27 de judete care au beneficiat de acest ajutor guvernamental, trebuie spus ca acesta reprezinta totusi ceva mai mult de jumatate din bugetul alocat pentru intreg anul 2019 pentru intretinerea drumurilor judetene, comunale si satesti!

1 COMENTARIU

  1. Noi de ani de zile ne rupem masinile pe drumurile judetene DJ 242 B (comuna Malusteni) si DJ 242 C – DJ 242 G (comuna Vinderei) drumuri spre Manastirea Bujoreni si Manastirera Grajdeni care scurteaza mult distanta spre Barlad .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.