O noua sesiune: avant sau cadere?

0
2755

A venit toamna si a demarat o noua sesiune parlamentara. Cu cantec, cu petarde, cu demisii, cu scindari si scenarii oculte… Politichie, dom’le, ar zice nea Iancu. Iar Eminescu, privitor ca la teatru, ar zice: „Alte masti, aceeasi piesa”. In fapt, se schimba doar proverbul: Toamna se numara… candidatii. Mai are cineva timp pentru bietii romani din Basarabia si Bucovina? Sau pentru cei din diaspora? As… Nici peste Prut, in actuala RM, nu-s prea mari deosebirile. Mai coabitam cu socialistii, mai intindem o Hora Mare la Festivalul romanilor de pretutindeni si mai-mai sa punem de-o Unire. Ei, as… batem pasul pe loc, asta e!

La modul serios, am parcurs cateva evenimente de o semnificatie deosebita. S-au scurs 30 de ani de la Prima Mare Adunare Nationala din 27 august 1989, 30 de ani de la istorica sesiune cand Parlamentul de la Chisinau a votat revenirea la alfabetul latin si 28 de ani de independenta a Republicii Moldova. Evenimente majore precedate de ani de zbateri si dezbateri, declaratii, proiecte, mitinguri, adunari, cenacluri, ciocniri stradale, sanctiuni, arestari, framantari…

In cadrul unui interviu pentru TVR-Moldova, despre evenimentele mentionate, la intrebarea cand si cum a inceput Miscarea de renastere, initial formulasem un raspuns incomplet: odata cu „Perestroka” lui Gorbaciov… Pentru completarea tabloului trebuie sa-i mentionam aparte pe Ronald Reagan, presedintele american, cel cu celebra formula „imperiul raului”, pe Helmut Kohl, pe Margaret Thatcher si pe Papa Ioan Paul al II-lea, lideri mondiali de mare anvergura, care au impulsionat si determinat crucial schimbarile politice de pe glob de la sfarsitul mileniului precedent: caderea Zidului Berlinului, dizolvarea Pactului de la Varsovia si, in ultima instanta, prabusirea imperiului sovietic, procese la care ne-am adus si noi modesta contributie.

Pentru ca in luna august am consemnat si 80 de ani de la semnarea odiosului Pact Molotov-Ribbentrop, vom preciza ca, de fapt, totul a inceput la 23 august 1939! Atunci cand cei doi mari tirani au decis sa-si imparta inde ei Europa, poate chiar si lumea intreaga. Ocupatia, interzicerea limbii romane si a grafiei latine, interzicerea clasicilor, a istoriei nationale, sarma ghimpata dintre frati, foametea si deportarile au declansat un adevarat ETNOCID, consecintele caruia romanii din RM, si nu numai, le resimt pana in ziua de azi!

„Parada suveranitatilor”, in contextul „perestroikai” gorbacioviste de suprafata, a fost doar o iluzie de moment, caci nu ne-a adus paradisul, ci doar paraditul, cum zic bucurestenii. Desigur, forta trezirii constiintei nationale a functionat atunci, insa doar pe termen scurt… Da, cu 30 de ani in urma, la 27 august, in inima Chisinaului, s-au rostit deschis toate durerile si framantarile acumulate timp de 50 de ani de robie sovietica. Da, Frontul Popular din Moldova, din perioada lui de glorie a anilor 1989-1990, organizatorul Marii Adunari Nationale, a avut un program serios, cel mai coerent program politic, sustinut pe termen scurt de electorat, iar pe termen lung disipat in alegerea directiei strategice comune, sfasiat intre est si vest, intre razboi si pace, intre a fi si a nu fi…

Pana la urma, totul a esuat in asa-zisa independenta, care-i sublima, vorba lui Caragiale, dar care lipseste cu desavarsire. Adica exista in plan extern – prin recunoasterea ei de catre ONU, UE, prin semnarea Acordului de asociere – dar, in realitate, suntem tratati in Est ca si in Vest ca un „cordon sanitar”, ca o zona indecisa, asteptand in antecamera Europei. Prezenta ministrului rus al apararii, Serghei Soigu, la Chisinau pe 24 august, fara acordul Guvernului local, demonstreaza clar cata independenta infatuata are azi RM.

Solutia? A declarat-o oficial Parlamentul Romaniei in Anul-centenar: „Suntem deschisi, Va asteptam…”. Aceasta deschidere filiala ar fi un bun prilej de a coagula toate fortele unioniste, de o parte si de alta a Prutului, pentru a demonstra consecventa si dorinta reala de a persevera in realizarea marelui Proiect de Tara Reunita. Nu ascund ca in aceasta degringolada parlamentara in care pare-se ne aflam, caut si eu un punct de sprijin, vorba lui Arhimede, adica o platforma politica de certa coloratura unionista, pe deplin compatibila cu ideile pentru care am pledat si pledez de o viata.

Petre P. Carp, mare junimist si prim-ministru conservator al Romaniei regale, ne-a atentionat: „In politica, greselile nu se razbuna, ci se indreapta”. Corect, dar – incomplet: Greselile si erorile istoriei, daca nu sunt indreptate, zicem noi, au tendinta sa se mai repete, dar si sa se razbune pe cei care nu o iau  in serios. In egala  masura, aceasta se refera la actuala situatie politica din cele doua state romanesti.

Asadar, raspunsul la intrebarea: Ce ne asteapta, avant sau cadere, se afla aici, in forul suprem al Romaniei, in expresia majora a unitatii noastre nationale, dincolo de culoare politica si interese de grup.

• Ion Hadarca, senator de Vaslui

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.