Initiativa laudabila: Drumurile din Bacani, reparate cu banii pentru „Zilele toamnei”!

2
2347

• In conditiile in care drumurile din comuna Bacani arata jalnic si au nevoie sa fie reabilitate cat mai repede, mai ales in cazul celor afectate de viiturile produse de ploile torentiale din 2018, administratia locala a decis sa nu mai organizeze „Zilele Toamnei”, iar banii care ar fi fost folositi in acest scop sa fie utilizati pentru repararea drumurilor. Este o initiativa curajoasa si, trebuie spus, laudabila, pe care, data fiind „seceta” din bugetele locale ale primariilor, nu ar fi deloc rau sa o adopte si alti edili.

La inceputul lunii august, Vasile Stoica, primarul comunei Bacani, anunta ca inca unul dintre proiectele initiate de el si echipa sa urmeaza sa primeasca finantare. Este vorba despre „Reabilitarea infrastructurii rutiere afectate de viituri in comuna Bacani”, pentru care a solicitat Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice inca de la mijlocul lui ianuarie 2018 includerea in Programul National de Constructii de Interes Public sau Social, Subprogramul „Lucrari in prima urgenta”, derulat prin intermediul Companiei Nationale de Investitii (CNI). La acel moment, edilul spunea ca valoarea investitiei se ridica la 5.000.000 de lei, din care mai mult de 160.000 de lei este partea de cofinantare de la bugetul local, reabilitarea vizeaza peste trei kilometri si ca „prin asfaltarea acestor drumuri din Bacani Deal si Baltatenii Noi, s-a avut in vedere scoaterea din izolare a acestor localitati si imbunatatirea conditiilor de circulatie a cetatenilor in fiecare perioada din an, indiferent de anotimp sau de conditiile meteo”.

In urma cu cateva zile, primarul anunta populatia comunei, tot prin intermediul paginii sale de socializare, ca manifestarile dedicate editiei din 2019 a „Zilelor Toamnei”, ce urmau sa aiba loc la finele lui septembrie, nu vor mai avea loc, iar banii prevazuti in bugetul local pentru acest eveniment vor fi alocati pentru implementarea a doua proiecte de drumuri locale depuse pentru finantare la CNI. Primul este cel mentionat mai sus si pentru care urmeaza sa fie declansata procedura de licitatie pentru proiectare si executie, iar al doilea vizeaza tot reabilitarea drumurilor afectate de inundatii, insa de inundatiile produse in 2019. Acesta din urma se afla abia in faza de depunere a documentatiei, dar cum este nevoie de cheltuieli pentru efectuarea ridicarilor topografice, a studiilor geotehnice, pentru obtinerea tuturor avizelor si intabularea tuturor drumurilor, edilul prefera sa aloce banii pentru aceste investitii decat pentru cateva zile de distractie.

„Dragi cetateni, imi pare foarte rau, pentru ca stim cu totii ca este nevoie si de latura aceasta culturala, dar nu avem alta solutie. Am pus in balanta si le-am luat intr-o ordine prioritara. Am analizat si am decis ca prioritatea noastra in acest an este noul proiect «Reabilitare drumuri locale», pentru care am inceput deja sa lucram la toate fazele obligatorii dinaintea aprobarii. Acest nou proiect pe care dorim sa-l realizam, impreuna cu proiectul aprobat «Reabilitare infrastructura locala», va rezolva in proportie de 95% situatia critica a drumurilor satesti si comunale gasita la venirea noastra in anul 2016. Apelam la constiinta si intelegerea tuturor cetatenilor si ii rugam sa-i inteleaga si pe cei care au nevoie urgent de aceste drumuri. Stiu ca toti cei care avem acces la drumuri mai bune nu ne bucuram de anularea activitatilor culturale, dar ceilalti ar renunta usor la «Zilele Toamnei», dar si la alte evenimente pentru a circula pe un sector de drum reabilitat si in conditii de siguranta rutiera. Pentru realizarea acestor lucrari, trebuie sa incepem si ne dorim ca macar documentatiile necesare impreuna cu studiul de fezabilitate sa fie realizate in acest an. In speranta ca veti intelege importanta acestei hotarari si, totodata, importanta acestor doua proiecte pentru comunitatea noastra, va multumesc din suflet si va asigur ca nu voi avea liniste pana cand nu vad si aceste doua proiecte realizate!”, a postat primarul Stoica pe contul sau de socializare.

2 COMENTARII

  1. Rugam Consiliul Judetean Vaslui (PSD – Dumitru Buzatu , …) sa asfalteze drumurile judetene DJ 242 B ( comuna Malusteni) si DJ 242 C – DJ 242 G (comuna Vinderei) ca sunt drumuri de pietris ca pe timpul Dacilor , cei din judetul Galati au asfaltat si tot PSD-isti sunt . Dar pana va hotarati sa le asfaltati mai turnati pietris (nu nisip) in gropi si nivelati DJ 242 B (comuna Malusteni) , sa faceti si santuri pe marginea drumului de scurgerea apei .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.