Inca un spital de peste Prut modernizat cu ajutor vasluian!

1
889

• Conducerea Consiliului Judetean Vaslui continua seria actelor de binefacere catre fratii moldoveni, dorind sa sponsorizeze cu 94 de mii de euro, 90% din valoarea proiectului, reconstructia capitala a acoperisului blocului chirurgie a Spitalului Raional din Straseni. In ultima perioada, un alt asezamant sanitar din Republica Moldova, Spitalul raional din Anenii Noi, a beneficiat in doua randuri de ajutor vasluian in suma totala de 120.000 euro, in timp ce grija spitalelor din Husi si Barlad raman aproape in exclusivitate in sarcina municipalitatilor locale si a alocarilor de la Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

In ultimii ani, relatiile intre autoritatile publice vasluiene si cele din Republica Moldova au devenit tot mai stranse, iar infratirile si colaborarile, la inceput mai mult pe plan cultural, educational si spiritual s-au extins si pe alte planuri, in special prin acordarea, din partea judetului Vaslui, de ajutoare financiare unor entitati similare de peste Prut. Anul trecut de exemplu, din bugetul judetului au fost alocati aproape 70.000 de euro, dintr-un total de 100.000 de euro promisi, pentru constructia de casute in Tabara de odihna pentru copii si adolescenti “La Dumbrava”, din raionul Soroca, si alti 20.000 de euro pentru amenajarea accesului in Unitatea de Primiri Urgente si dotarea cu o ambulanta a Spitalului raional din orasul Anenii Noi, Republica Moldova, restul banilor fiind alocati in acest an. Tot anul trecut, CJ Vaslui a contribuit cu peste 25.000 de euro pentru reabilitarea drumului de acces catre Cimitirul de Onoare din satul Stoianovca, raionul Cantemir, urmand ca in perioada urmatoare, cu aceeasi destinatie, sa mai fie alocati alti peste 140.000 de euro. Acum patru luni, acelasi spital din Anenii Noi a beneficiat de un nou ajutor vasluian, de aceasta data in suma de 100.000 de euro, in vederea realizarii reparatiei capitale a Sectiei de maternitate a Spitalului raional. Acum, conducerea CJ Vaslui solicita consilierilor judeteni acordarea unui ajutor similar catre o alta unitate spitaliceasca napastuita de dincolo de Prut, Spitalul Raional din Straseni. Banii, respectiv 94.098,33 euro, ce ar urma sa fie alocati de la bugetul judetului, ar fi necesari pentru efectuarea de lucrari de reconstructie capitala a blocului 3C (chirurgie) a spitalului respectiv si ar reprezenta circa 90% din costurile totale ale lucrarii, Consiliul Raional Straseni urmand sa contribuie cu restul sumei, adica 10.455,53 euro. Lucrarile ar urma sa demareze in curand si sa fie finalizate anul viitor, atunci cand CJ ar urma sa deconteze si cea mai mare a sumei promise. De ajutorul vasluian ar urma sa beneficieze circa 91.500 de locuitori din orasele si satele raionului Straseni, la Spitalul raional deservit de 238 cadre medicale prezentandu-se anual circa 12 mii de persoane, din care in jur de 3.250 de pacienti beneficiaza de tratament stationar in sectia de obstetrica si ginecologie, chirurgie si tratament, reanimare situata in corpul de cladire ce urmeaza a fi reparat.

Astfel de colaborari fratesti vor continua, cu atat mai mult cu cat CJ Vaslui este si membru al Comitetului Comun de Monitorizare a Programului Comun Romania – Republica Moldova 2014 – 2020, astfel ca nu este de mirare ca, intre judetele de pe aceasta parte a Prutului, are depuse spre evaluare cele mai multe proiecte de cooperare transfrontaliera, intre care 10 proiecte cu finantare nerambursabila din fonduri europene.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.