Cutremur urmat de incendiu, la Barlad! Victimele, evacuate cu elicopterul!

0
1054

• Ieri, in urma unui cutremur de 6,8 grade pe scara Richter, un bloc de locuinte de pe Bulevardul Republicii din Barlad, reincadrat in clasa II de risc seismic, a suferit avarii importante, soldandu-se cu numeroase victime, atat din cauza daramaturilor produse cat si a unui incendiu izbucnit ulterior. Dupa ce a fost data alarma, zecile de persoane ranite si ceilalti locatari ai blocului au fost evacuati, iar ranitii au fost dusi cu ambulante si cu un elicopter al Ministerului Afacerilor Interne pe stadionul Municipal, unde a fost amenajat un spital de campanie. Din fericire, totul a fost doar un scenariu gandit de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Vaslui, ca parte a unuia din cele mai ample exercitii tactice simulate la nivelul judetului.

In fiecare an, pe data de 13 septembrie, in Romania se sarbatoreste Ziua Pompierilor. In judetul Vaslui, activitatile menite omagierii pompierilor au debutat joi, 12 septembrie, odata cu desfasurarea unor ample interventii simulate in Barlad. Tema aplicatiei a fost „Interventia fortelor si mijloacelor pentru limitarea si inlaturarea urmarilor unui seism major care a afectat un grup de locuinte din municipiul Barlad” si s-a desfasurat intre 11.00-13.00. Exercitiul a avut loc pe Bulevardul Republicii nr. 217, in zona blocului C1, reincadrat in clasa II de risc seismic in urma unei reexpertizari.

„Scenariul exercitiului: in urma unui cutremur cu magnitudinea de 6,8 grade pe scara Richter, mai multe unitati locative din Barlad, construite inainte de anul 1977 au fost grav afectate. Blocul C1 a suferit avarii grave la structura de rezistenta, ajungand sa nu mai poata fi locuit. Bulevardul Republicii este blocat din cauza prabusirii unor elemente de constructie si infrastructura transport energie electrica. In urma prabusirii unor elemente de constructie din blocul C1, opt persoane au fost surprinse in interior, una dintre acestea fiind decedata, iar doua ramanand blocate sub daramaturi. Pentru persoanele blocate, este necesara salvarea de la inaltime. Blocul Crolux situat vis-a-vis de blocul C1 a suferit avarii insemnate, iar in interior au fost surprinsi 18 angajati, opt dintre acestia fiind grav raniti. O parte dintre persoanele surprinse s-au autoevacuat, dar sase persoane aflate la etajele superioare nu s-au putut evacua, astfel ca au urcat pe acoperisul tip terasa al cladirii, de unde au fost evacuate cu ajutorul unui elicopter apartinand Inspectoratului General de Aviatie (IGAv). In tot acest timp, la parterul cladirii afectate, intr-unul dintre spatiile comerciale izbucneste un puternic incendiu, ceea ce duce la inundarea cu fum a casei scarilor si a etajelor superioare. A fost declansat Planul Rosu de Interventie al Judetului Vaslui”, ne-a precizat Marius Stanciu, purtatorul de cuvant al ISU Vaslui.

„Astazi (ieri, 12 septembrie, n.r.), in Barlad, ISU Vaslui impreuna cu Institutia Prefectului Judetului Vaslui, autoritatile locale, toate structurile MAI, Directia de Sanatate Publica Vaslui, Serviciul de Ambulanta Judetean Vaslui si numerosi voluntari au participat la un exercitiu ce a constat in simularea unui cutremur de 6,8 grade pe scara Richter. Aplicatia a avut patru etape. Intr-o prima faza, a fost simulata interventia la o serie de scari de bloc, prabusite dupa cutremur, a doua etapa – scoaterea victimelor de sub daramaturi, a treia etapa – interventia la un incendiu, a patra etapa – evacuarea de persoane, aduse la un spital de campanie amenajat pe stadionul Municipal. A fost un exercitiu de amploare, din care toata lumea a avut de invatat. Tin sa le multumesc tuturor celor angrenati in acest exercitiu, dar in mod deosebit copiilor si voluntarilor care au luat parte benevol si ne-au sustinut in aceasta activitate”, a declarat, la final, prefectul Eduard-Andrei Popica, in calitate de presedinte al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta al Judetului Vaslui.

In total, la amplul exercitiu au intervenit ISU Vaslui cu 10 ofiteri, 120 de subofiteri si 22 de autospeciale (containere multirisc, autoplatforme de lucru la inaltime, autospeciale de stingere cu apa si spuma, autospeciale pentru descarcerare grea, ambulante si autospeciale pentru grupa operativa); ISU Iasi – 4 autospeciale, 2 ofiteri si 16 subofiteri; IGAv Iasi – o aeronava elicopter MI 8 si 6 ofiteri si subofiteri; Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta Barlad – 1 buldoexcavator, o autoscara si 15 persoane (voluntari); Inspectoratul de Politie Judetean Vaslui – 2 autospeciale si 5 cadre; Inspectoratul de Jandarmi Judetean Vaslui – o autospeciala si 4 subofiteri; SAJ Vaslui – 2 ambulante tip B si o ambulanta tip C; Unitatea Militara 01458 Barlad – un autocamion si 10 militari; Aquavas Barlad si DelgazGrid – 2 autoturisme si 4 persoane. De asemenea, la exercitiu au mai participat si 40 de voluntari care au absolvit cursurile de salvatori organizate de ISU.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.