Concertul extraordinar „Vioara lui George Enescu”, sustinut cu un instrument de doua milioane de dolari, la Barlad!

0
845

• Eveniment cultural de exceptie programat in acest week-end, in Barlad! Dupa o pauza de cinci ani, violonistul de talie mondiala Gabriel Croitoru va sustine la Pavilionul Muzeal „Marcel Guguianu” un concert extraordinar, in cadrul turneului national „Vioara lui George Enescu”. „Vedeta” evenimentului asteptat de melomani este chiar instrumentul muzical confectionat de lutierul italian Giuseppe Guarnieri in 1731, estimat la circa doua milioane de dolari, si care i-a apartinut marelui compozitor Enescu. Croitoru va fi acompaniat de pianistul de talie internationala Horia Mihail, cunoscut publicului barladean datorita celor sase concerte din turneele „Pianul calator”, sustinute in ultimii ani.

Pe data de 22 septembrie, incepand cu ora 19.00, Pavilionul Muzeal „Marcel Guguianu” Barlad va gazdui un recital de exceptie sustinut de renumitul violonist de talie internationala, Gabriel Croitoru. Dupa o pauza de cinci ani (intre anii 2014-2018), turneul „Vioara lui George Enescu” revine la Barlad. Dupa cum au anuntat chiar organizatorii, turneul national se va desfasura in perioada 20 septembrie – 5 octombrie 2019. Potrivit acestora, Gabriel Croitoru, violonistul care are privilegiul de a canta pe vioara Guarneri del Gesu, supranumita „Catedrala”, pe care a cantat George Enescu, si pianistul Horia Mihail vor canta in mai multe orase din tara, programul recitalurilor cuprinzand trei sonate emblematice pentru repertoriul pentru vioara si pian.

Barladenii iubitori de muzica clasica vor avea ocazia sa se delecteze pe acorduri interpretate de instrumentist la o vioara confectionata de al doilea cel mai renumit lutier italian dupa Antonio Stradivari, respectiv Giuseppe Antonio Guarnieri. Vioara Guarneri del Gesu, cunoscuta si sub numele de „Catedrala”, pentru acordurile sale impunatoare, dateaza din anul 1731. Vioara a fost cumparata de George Enescu, din fonduri proprii, marele compozitor si violonist roman preferand instrumentul Guarnieri unui Stradivarius, cumparat in 1898 de Ministerul Instructiunii Publice, condus, pe atunci, de Spiru Haret.

De la moartea lui Enescu, niciun alt violonist nu a mai cantat la vioara Guarnieri, aceasta fiind pastrata in conditii de siguranta, in patrimoniul Muzeului National „George Enescu” Bucuresti, pana in anul 2008, cand a revenit in circuitul concertistic, fiind data in folosinta, pentru o perioada de trei ani, violonistului Gabriel Croitoru (in urma unui concurs al Ministerului Culturii, organizat impreuna cu Muzeul National „George Enescu”). Inainte de a intra in posesia lui Gabriel Croitoru, „Catedrala” a fost reparata la Cluj de lutierul Pavel Onoaie, care a atestat ca instrumentul nu si-a pierdut niciuna din calitatile initiale. Totodata, evaluatorul agreat de Ministerul Culturii, Cezar Marin, a estimat valoarea viorii la doua milioane de dolari.

„(…) Avand ilustrul exemplu al lui George Enescu, in 2012, doi muzicieni romani entuziasti, Gabriel Croitoru si Horia Mihail, carora le era familiara experienta de a canta pe mari scene ale lumii, in orase mari, la Bucuresti – la Sala Radio sau la Ateneu, dar si in orase mai mici ale tarii, au descoperit ca au puterea de a incerca sa duca muzica clasica mai departe, in locuri cat mai diferite, unde nimeni nu se gandeste la ea sau nici nu a aflat de existenta ei, dar unde poate face foarte mult bine, asa cum facea Enescu in urma cu o suta de ani”, spune Oltea Serban-Parau, directorul turneului „Vioara lui George Enescu”.

Celelalte localitati in care instrumentistii Gabriel Croitoru si Horia Mihail au concertat sau urmeaza sa concerteze sunt: Bucuresti (18 septembrie), Slatina (19 septembrie), Pitesti, (20 septembrie), Caracal (21 septembrie), Bistrita (23 septembrie), Timisoara (28 septembrie), Deva (2 octombrie), Bucuresti (4 octombrie) si Ploiesti (5 octombrie).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.