CJ se retrage din cadrul ADI Zona Metropolitana Vaslui!

0
728

• Dat fiind ca noul Cod Administrativ impune ca Asociatiile de tipul celor de Dezvoltare Intercomunitara Zona Metopolitana sa fie formate doar din municipii de grad I sau municipii resedinta de judet impreuna cu unitatile administrativ-teritorale din zona limitrofa, Consiliul Judetean este obligat sa se retraga din singura astfel de asociatie din zona, infiintata in jurul municipiului Vaslui. Nu ar fi o pierdere prea mare, dat fiind ca toate proiectele anuntate vizau exclusiv municipiul Vaslui. Nimic insa in beneficiul comunelor limitrofe!

In septembrie 2014, consilierii judeteni aprobau participarea judetului Vaslui la constituirea Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara Zona Metopolitana Vaslui, entitate care avea rostul de a atrage cat mai multe fonduri europene in vederea dezvoltarii accelerate a acestei zone. Asociatia a fost formata in jurul municipiului Vaslui, avand drept membri si cele 11 unitati administrativ-teritoriale limitrofe, respectiv comunele Balteni, Delesti, Laza, Lipovat, Muntenii de Jos, Muntenii de Sus, Puscasi, Stefan cel Mare, Tanacu, Valeni si Zapodeni, care, impreuna, ar fi trebuit sa formeze o zona metropolitana “functionala”, asa cum se arata in actul de constituire al Asociatiei. Timp de mai bine de 4 ani, nu s-a intamplat mare lucru, cu exceptia pregatirii unui portofoliu de circa 70 de proiecte care, ulterior, ar fi trebuit depuse in vederea obtinerii finantarii nerambursabile necesare implementarii lor. In fapt, cateva proiecte au fost propuse si realizate de municipalitatea vasluiana, in propriul beneficiu, restul comunelor asociate renuntand sau amanand colaborarea, pentru ca nu vedeau nici un beneficiu. Dealtfel, o parte dintre proiecte, intre care “Reconversia unui teren degradat din zona Copou in zona verde si de agrement”, “Amenajarea unui Bazar si a unui targ auto in municipiul Vaslui”, “Dezvoltarea resurselor umane si a competentelor din administratia publica locala a municipiului Vaslui”, “Actualizarea Registrului Spatiilor Verzi din municipiul Vaslui”, “Extinderea infrastructurii pentru educatie prescolara din municipiul Vaslui” ori “Reabilitarea si modernizarea unitatilor de invatamant preuniversitar din municipiul Vaslui – Liceul „Ion Mincu”, care faceau parte din respectivul portofoliu de proiecte, in cadrul Prioritatii 2. Cresterea calitatii vietii locuitorilor din Zona Metropolitana Vaslui, au inceput sau sunt pe cale a fi implementate de municipalitate, care a accesat singura fondurile necesare.

Cat despre activitatea respectivei asociatii, in afara unor intalniri periodice, unele pentru a actualiza componenta Consiliului Director in urma alegerii unor noi primari, nu s-a intamplat mare lucru. Chiar primarul Vasile Paval recunostea acest lucru, la sfarsitul anului trecut, anuntand totodata ca 2019 va fi un an hotarator pentru functionarea Zonei Metropolitane Vaslui. „Anul viitor vom discuta despre organigrama, pentru ca acum avem doar decizia privind asocierea si cateva reglementari. Nu am ajuns mai departe. Pentru anul viitor, ne ramane sa stabilim toate aceste lucruri, precum si modul de finantare in baza cotizatiilor din parte localitatilor asociate si ce proiecte vom implementa”, declara primarul Vasile Paval in decembrie anul trecut.

Mai trebuie mentionat ca, in ciuda promisiunilor de cooperare a celor 13 membri ai asociatiei, municipalitatea vasluiana a fost nevoita chiar sa taie legaturile de transport public in comun prin propria societate, Transurb SA, cu unele dintre comunele limitrofe, pentru a putea implementa propriul proiect de extindere a retelei de transport public in comun pe teritoriul municipiului. Cat despre alte proiecte incluse in portofoliul ADI Zona Metropolitana, cum ar fi “Extinderea retelei de distributie a gazelor naturale in localitatile rurale componente ale ZM Vaslui” sau “Extinderea si reabilitarea infrastructurii deprevenire a inundatiilor in ZM Vaslui”, deocamdata, nu se mai aude nimic, in timp ce altele, cum ar fi “Reabilitarea si modernizarea drumurilor judetene care asigura conexiunea la Zona Metropolitana Vaslui”, “Investitii in infrastructura educationala din comunele ZM Vaslui”, “Investitii in infrastructura sociala din comunele ZM Vaslui”, “Investitii in exploatatiile agricole din ZM Vaslui”, “Investitii in marketingul si procesarea produselor agricole din ZM Vaslui”, “Dezvoltarea si modernizarea infrastructurii agricole din ZM Vaslui ori „Sprijin pentru infiintarea de activitati non-agricole in localitatile rurale componente ale Zonei Metropolitane Vaslui”, au inceput sa fie implementate separat, fie, in primul caz, de catre CJ Vaslui, fie, restul, de catre fiecare din comunele componente.

Ramane de vazut daca ambitioasa idee, de a forma si dezvolta aceasta zona metropolitana in care traiesc si muncesc peste 150 de mii de vasluieni, va ajunge vreodata sa fie pusa efectiv in practica ca un tot unitar, cu o strategie comuna bine pusa la punct. Deocamdata, unul dintre cei mai importanti membri ai asociatiei, Consiliul Judetean, a fost fortat sa se retraga. Poate fi insa si o veste buna, pentru ca acest lucru reprezinta o ocazie de a revizui statutul si actele constitutive si, cine stie, de a revitaliza ADI Zona Metropolitana Vaslui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.