Wi-Fi gratuit in 17 locatii publice din Barlad

La mai bine de doua luni si jumatate de cand Barladul a aflat ca se numara printre cele 3.400 de localitati din Europa ce urmau sa primeasca 15.000 de euro de la UE pentru introducerea internetului wireless in spatii publice, municipalitatea aproape ca termina de amenajat cele 17 hotspot-uri.

Pe 15 mai, Comisia Europeana a anuntat cele 3.400 de municipalitati din Uniunea Europeana, dar si din Islanda si Norvegia, care au castigat cate un bon valoric in valoare de 15.000 de euro in cadrul programului WiFi4EU, ce isi propune sa finanteze introducerea internetului wireless in locuri publice. Voucherele urmau sa fie folosite pentru achizitionarea echipamentelor pentru spot-urile Wi-Fi publice in locuri precum parcuri, piete, muzee, spitale, etc.

La nivel national, au fost declarate castigatoare 250 de localitati din toata tara, judetul Vaslui avand doar 15 UAT-uri ce au primit cate 15.000 de euro pentru instalarea de puncte de acces public si gratuit la internet wireless, respectiv municipiul Barlad si inca 14 comune. Acestea sunt: Bacesti, Balteni, Cozmesti, Dodesti, Drinceni, Epureni, Feresti, Hoceni, Iana, Ibanesti, Muntenii de Jos, Suletea, Vetrisoaia si Zorleni. Evident, astfel de puncte cu acces gratuit la internet wireless nu vor fi amenajate in fiecare sat din cele 14 comune, ci doar in anumite spatii publice.

In ceea ce priveste Barladul, la acel moment, reprezentantii primariei au anuntat ca inca nu se stiu zonele unde vor fi create astfel de hotspot-uri, ci doar ca se va avea in vedere zonele cele mai intens circulate din oras. Acum insa, in cadrul unei conferinte de presa organizate pe 7 august, primarul Dumitru Boros a precizat ca respectivele hotspot-uri au fost deja amenajate, in total fiind amplasate echipamente necesare pentru Wi-Fi gratuit in 17 locatii publice din oras.

Acestea sunt Gradina Publica (Gradina Zoologica – 1, foisor – 1, teatrul de vara – 1, terenuri de tenis – 1), Centrul de Informare Turistica (poarta intrare in Gradina Publica – 1), Spitalul de Urgenta Elena Beldiman (poarta principala – 1), intersectie zona Stadion – 1, Parcul Victor Ion Popa (cladire teatru – 2), Pavilionul Expozitional Marcel Guguianu (zona de Sud a Parcului Victor Ion Popa – 1), Primarie – Piata Civica Alexandru Ioan Cuza (cladire primarie – 1), Piata Victoriei (platoul din fata hotelului Moldova – 1), zona Podul Verde – 1, Piata Sfantul Ilie – 2, Intersectie Cerbul de Aur (Monumentul Eroilor Neamului – 1), Intersectii Confectii – 1, Gura Leului (intersectie Gura Leului sens giratoriu – 1), Colegiul National Gheorghe Rosca Codreanu – 1, Liceul Teoretic Mihai Eminescu – 1, Liceul Pedagogic Ioan Popescu – 1 si Liceul Tehnologic Petru Rares – 1.

Acestea sunt locatiile unde vom implementa hotspot-uri pentru Internet gratuit, iar lucrarile sunt intr-un stadiu avansat. Cat de curand se va termina de implementat acest proiect. Nu vorbim de o suma mare de bani, ci de 15.000 de euro, dar proiectul vine in sprijinul tinerilor si a celor care folosesc Internetul, a declarat primarul Boros.

Potrivit oficialilor Comisiei Europene, localitatile care nu se afla pe lista celor 3.400 de beneficiare de vouchere pot sa se inscrie, din nou, la un nou apel al programului WiFi4EU, ce va fi lansat spre finele lui 2019. Bugetul total aprobat la nivel european pentru acest apel se ridica la suma de 51.000.000 de euro.

De mentionat ca primul apel pentru inscrierea proiectelelor in programul WiFi4EU a fost lansat in noiembrie 2018, cand s-au oferit vouchere unui numar de 2.800 de primarii din UE, dintre care 224 din Romania. Atunci, judetul Vaslui a avut patru comune beneficiare (Alexandru Vlahuta, Bunesti-Averesti, Falciu si Danesti). Iar acesta este al doilea apel. In total, bugetul alocat acestui program se ridica la 120 milioane de euro, fondurile urmand sa fie cheltuite de beneficiari inclusiv in anul 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.