Vom avea un Copou mai mare si mai frumos!

Municipalitatea vasluiana a accesat un nou proiect cu finantare nerambursabila, prin Programul Operational Regional (POR) 2014 – 2020, in valoare totala de peste 14,2 milioane lei, incluzand aici si contributia proprie din bugetul local, privind marirea, cu 1,7 hectare, si modernizarea Parcului Copou, parc deja cunoscut in toata tara pentru frumusetea lui. Hotararile necesare accesarii finantarii, respectiv aprobarea documentatiei si a indicatorilor tehnico-economici, faza Studiu de Fezabilitate, Memoriul privind descrierea sumara a investitiei, aprobarea proiectului Reconversia unui teren degradat din zona Copou in zona verde si de agrement si imputernicirea primarului Vasile Paval pentru a semna toate actele necesare, au fost aprobate in unanimitate de catre consilierii municipali intr-o sedinta de indata, desfasurata vineri.

In ultimii 10 ani, municipalitatea vasluiana a investit foarte mult in modernizarea Parcului Copou, ajuns acum nu doar locul de petrecere a timpului liber preferat al vasluienilor, ci si un obiectiv turistic simbol al orasului. Vechile sere ale Goscom stricau insa aspectul parcului, o parte dintre cladiri, de ceva vreme nefolosite, fiind intr-o stare avansata de degradare. Inca de acum trei ani, conducerea primariei a luat decizia mutarii vechilor sere in alta parte a orasului, langa vechiul Obor, iar terenul respectiv, peste 16 mii de metri patrati, sa fie alipit parcului, urmand a suferi ample transformari. In acest scop, municipalitatea a pregatit un proiect, Reconversia unui teren din zona Copou, in zona verde si agrement, care a fost depus in speranta obtinerii unei finantari europene nerambursabile in cadrul Programului Operational Regional (POR) 2014 – 2020, Axa Prioritara 4 – Sprijinirea dezvoltarii urbane durabile, Prioritatea de investitii 4.2. Initiativa municipalitatii a avut succes, astfel incat, recent, proiectul a fost selectat in vederea finantarii, urmand ca si contractul aferent sa fie semnat in perioada urmatoare. In acest sens, dupa ce anul trecut, cu acordul consilierilor locali, municipalitatea a cheltuit peste 100.000 de lei pentru eliberarea terenului de constructiile existente si de vegetatia uscata, aceiasi consilieri au aprobat in unanimitate toate celelalte documente necesare in vederea obtinerii finantarii, precum si imputernicirea data primarului Vasile Paval in vederea semnarii tuturor actelor aferente.

Valoarea totala a proiectului va fi de 14.271.546,31 lei, din care contributia proprie a beneficiarului, de 2% din valoarea totala, urmeaza a fi de 281.740,29 lei. In plus, municipalitatea va trebui sa suporte si cheltuielile neeligibile, in valoare de 184.531,87 lei, precum si de obtinere a autorizatiilor necesare, insa, chiar si asa, contributia de la bugetul local va fi una aproape insignifianta, de doar circa 3,5% din valoarea proiectului. O suma foarte mica in comparatiile cu beneficiile, respectiv marirea cu peste 10% a Parcului Copou, care va ajunge sa reprezinte o oaza de verdeata de aproape 13 hectare si, cel mai important, infrumusetarea acestui parc care deja a ajuns sa fie considerat de catre toti vizitatorii straini de Vaslui care i-au trecut pragul ca fiind un obiectiv de referinta, printre cele mai frumoase din intreaga tara.

Conform proiectului municipalitatii, prin reconversia terenului fostelor sere, teren nefolosit in prezent, in locul gropilor adanci de peste 2 metri rezultate in urma demolarii constructiilor anterioare, acoperite de vegetatie necontrolata, mormane de resturi vegetale si moloz, vom avea un nou spatiu verde, care va include si un bazin decorativ. Tot acolo, urmeaza a fi amplasat noul loc de joaca pentru copii, dotat cu echipamente sportive si de joaca, constructii usoare pentru odihna, dar si grupuri sanitare, in rest, pe terenul ramas, urmand a fi amenajate alei pietonale, cu un mobilier urban in consonanta cu cel din restul parcului.

Cert este un lucru, cand planurile municipalitatii vor fi finalizate, lucru care se va intampla peste circa 2 ani, vasluienii, dar nu numai, vor avea la dispozitie un parc mai mare, mai frumos, cu care vom avea mai multe motive de lauda!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.