Zilele trecute, reprezentantii Primariei Barlad si cei ai constructorului care a castigat licitatia au semnat contractul privind executia unui zid de sprijin pentru blocurile ANL de pe strada Bariera Puiesti nr. 1, din Barlad. Odata ce zidul de sprijin va fi realizat, investitia fiind prevazuta pentru anul 2019, va putea incepe efectiv construirea celor 120 de locuinte ANL mult asteptate de tinerii din Barlad.

Veste buna pentru 120 dintre barladenii aflati pe lista de prioritati pentru locuintele construite prin ANL aprobata de consilierii locali in 2018! Mult asteptata investitie va demara la inceputul anului viitor, adica dupa finalizarea lucrarilor la o alta investitie aflata in stransa legatura cu aceasta – Executie Zid de sprijin pentru blocurile ANL de pe strada Bariera Puiesti nr. 1. Iar aceasta din urma are toate sansele sa inceapa in scurt timp, mai ales ca, in urma procedurii de licitatie declansate la sfarsitul lunii mai si la care s-au inscris cinci firme (Drum Construct SRL, Nomis 2003 SRL, Con-In Constructii Industriale, Energoconstruct SRL si Drefig LST), nu doar ca s-a desemnat constructorul care va executa lucrarile, ci s-a semnat si contractul. Dupa cum a precizat primarul Dumitru Boros in conferinta de presa sustinuta pe 7 august, tot in ziua respectiva a fost semnat contractul cu firma Con-In Constructii Industriale, din Constanta, obiectivul de investitii avand o valoare de circa 1,5 milioane de lei cu TVA. Banii au fost alocati de la bugetul local, iar lucrarile trebuie sa fie executate in cursul anului 2019.
Lucrarile propuse constau in: – Executia zidului de sprijin propriu-zis alcatuit din 24 de tronsoane cu sase sectiuni transversale diferite, insumand o lungime de 234,45 m cu inaltimi intre 2,2 m ssi 4,4 m. Intre aceste 24 de tronsoane sunt prevazute rosturi de 5 cm. La partea superioara a zidului, in spatele acestuia, pentru colectarea si evacuarea apelor pluviale si de suprafata, este dispusa o rigola carosabila cu grilaj metalic, realizata din beton simplu clasa C12/15, dispusa pe un strat de nisip in grosime de 10 cm. (…) – Filtru drenant din pietris si geotextil; in terenul din spatele zidului se executa un dren orizontal din pietris, cu latimea de 0,40 m si inaltimea variabila. La baza drenului se va turna un strat de beton simplu cu latimea de 0,40 m si grosimea de 7 cm. (…) La baza drenului, sub suportul de beton simplu, este prevazut un strat de argila compactata, cu latimea de 0,40 m si inaltimea de 0,50 m. Zidul de sprijin este prevazut cu barbacane din PVC 90 mm, ce descarca apa colectata in rigola din fata zidului, realizata din beton simplu clasa C12/15 si prevazuta cu grilaj metalic. – Mana curenta executata la partea superioara a zidului de sprijin, este descrierea achizitiei publice, asa cum e prezentata in anuntul licitatiei.
In ceea ce priveste locuintele ANL, asa cum a fost avizata de Agentia Nationala pentru Locuinte, investitia privind constructia celor trei blocuri prevede urmatorii indicatori tehnici: suprafata construita desfasurata – 9.505,92 mp, numarul de unitati locative propuse – 120 (sase tronsoane), repartizare pe tipuri de apartamente – garsoniere (60 de locuinte) si apartamente cu doua camere (60 de locuinte), regim de inaltime – subsol + parter + patru etaje. Termenul de executie a lucrarii este de doi ani, iar valoarea totala a investitiei (asa cum se arata in anuntul licitatiei) se ridica la 18.105.280 lei. Asa cum era de asteptat, licitatia a fost castigata de pretul cel mai mic oferit, in cazul de fata 15.347.000 lei, de catre Asocierea SC Consproiect M SRL Botosani – SC Colosseum Print SRL Biharia – SC Nord Proiect SA Botosani.
Contractul de proiectare si executie a celor trei blocuri a fost semnat de reprezentantii asocierii si cei ai Agentiei Nationale pentru Locuinte pe data de 21 decembrie 2017 si, printre altele, prevede ca zidul de sprijin sa fie executat inainte de trasarea lucrarilor si executia imobilelor. Iar Primaria Barlad, in calitate de beneficiar al investitiei, are obligatia sa realizeze urmatoarele operatiuni: sa asigure sprijinirile asa cum rezulta din memoriul justificativ al proiectantului inainte de inceperea lucrarilor de constructie a locuintelor; sa asigure utilitatile (electricitate, gaz, apa si canalizare cel tarziu la finalizarea blocurilor); sa se ocupe de amenajarea pe verticala (alei, parcari, spatii verzi la finalizarea constructiei blocurilor).
De mentionat ca, in octombrie 2018, autoritatile locale au actualizat lista de prioritati pentru locuintele construite prin ANL pentru anul 2018. Daca, in martie, pe lista figurau 280 de solicitanti eligibili, la finele lui octombrie, consilierii locali au aprobat doar 204 de solicitanti, cei mai multi fiind eliminati ca urmare a faptului ca nu au raspuns adreselor autoritatilor locale de a-si actualiza dosarele depuse. Odata construite cele 120 de unitati locative, cele mai multe sanse de a primi repartitie le au barladenii care stau cu chirie intr-un spatiu locativ privat, cu o suprafata mai mica de 8 metri patrati, care sunt casatoriti si au copii. Multe puncte le mai aduce si daca solicitantul, un alt membru al familiei sau o persoana aflata in intretinere sufera de o boala pentru care necesita, potrivit legii, insotitor sau o camera in plus, dar si daca cererea pentru locuinta este veche de cativa ani. Nu in ultimul rand, se va tine cont si de ce studii a absolvit solicitantul sau de mediul din care provine, cei cu studii superioare, care provin din centre de plasament si au peste 18 ani avand cele mai mari sanse.