Vasluieni, va paste o noua scumpire!

0
863

• La nici un an de la preluarea gestiunii serviciilor de salubritate a judetului Vaslui, operatorul Gropii ecologice de deseuri de la Rosiesti, SC Romprest Energy Bucuresti, doreste sa mareasca substantial tarifele percepute populatiei, agentilor economici si institutiilor pentru sortarea si depozitarea gunoaielor. Majorarea a fost aprobata de consilierii judeteni, care i-au acordat fara prea multe discutii mandat presedintelui Dumitru Buzatu pentru a vota in acest sens in viitoarea Adunare Generala a Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitare a judetului Vaslui (ADIV), proprietarul Gropii ecologice de deseuri de la Rosiesti.

La sfarsitul anului 2017, intre Unitatea Administrativ-Teritoriala Judetul Vaslui si firma bucuresteana SC Romprest Energy era semnat Contractul de delegare a gestiunii serviciului de salubritate din judet, prin care ultima prelua in exploatare si operare Centrul de Management Integrat al deseurilor – Groapa ecologica de la Rosiesti, nr. 16.452/19.12.2017. Era practic finalul unui amplu proiect, in valoare de peste 50 de milioane de euro, implementat de catre Consiliul Judetean cu fonduri nerambursabile europene, proiect despre care se credea ca va rezolva problema deseurilor din judetul Vaslui si care, de atunci, a mai inghitit cateva milioane de lei, pentru achizitionarea unor utilaje “strict necesare bunei desfasurari a activitatii” si chiar pentru repararea unora dintre cladiri. Deocamdata, groapa de gunoi de la Rosiesti nu functioneaza la capacitate, asta si pentru ca operatorii locali, care ar trebui sa colecteze si sa transporte deseurile la respectiva locatie, desi au fost desemnati in urma unor licitatii publice repetate la nesfarsit, intarzie sa-si prea atributiile. Totusi, sau poate tocmai de aceea, operatorul Romprest Energy doreste deja, la doar un an si jumatate de la preluarea contractului, sa majoreze semnificativ tarifele ce vor fi percepute populatiei, agentilor economici si institutiilor pentru sortarea si depozitarea deseurilor.

La incheierea contractului, in decembrie 2017, tarifele aferente activitatilor specifice serviciului de salubrizare percepute erau de 68,55 lei/tona, in cazul populatiei, si de 68,39 lei/tona, pentru deseurile generate de intreprinderi, institutii, comert (IIC). De atunci, a mai aparut si o mica taxa “verde”, de ecoconditionalitate, perceputa generatorilor de deseuri, pentru ca, acum, Romprest sa solicite o noua majorare a tarifelor percepute pentru depozitarea si sortarea deseurilor. Conform propunerii, noul tarif de depozitare pentru deseurile generate de catre populatie va fi de 103,85 lei/tona, iar cel pentru deseurile generate de catre IIC-uri, de 94,66 lei/tona, la care se adauga TVA. Mai mult, vor creste si tarifele pentru sortarea deseurilor reciclabile, la 140,19 lei/tona, in cazul deseurilor generate de catre populatie, si de 136,12 lei/tona, pentru cele ale IIC-urilor, la care, la fel, se adauga TVA. Motivarea operatorului: corelarea tarifelor de operare, conform legii, si modificarea cantitatii de deseuri prezentate la depozitare si sortare pentru populatie si IIC, in fapt pentru ca la Groapa de la Rosiesti nu ajung destule gunoaie.

In perioada iunie 2018 – iunie 2019, la CMID Rosiesti a ajuns o cantitate totala de 72.715 tone deseuri, fata de cantitatea de 79.724 tone deseuri prevazute a fi depozitate anual. Mai mult, din acestea, aproape 18 mii de tone de deseuri au fost aduse din Galati, judet care la acest moment nu dispune de o groapa autorizata! Mai mult, operatorul a trebuit sa faca investitii si in ceea ce priveste achizitia de sisteme de paza si asigurarea cu paza umana a perimetrului Gropii ecologice, pentru a descuraja amatorii de deseuri reciclabile, chetuieli care, nu-i asa?, trebuie recuperate.

Asa dupa cum declara autoritatile, noile tarife se incadreaza in Planul de evolutie tarifara a judetului Vaslui, iar aceste majorari nu vor avea nici un impact asupra bugetului judetului. E si normal, ele urmeaza sa fie suportate de cetateni, printr-o eventuala scumpire a tarifului pentru salubritate. La nivelul municipiului Vaslui, acest tarif a crescut de la 8,50 lei/persoana, in 2015, la 11 lei/persoana, in prezent. Mai mult, este deja aprobata, din luna ianuarie, o Hotarare a Consiliului Local prin care in curand, acest tarif perceput populatiei ar urma sa fie inlocuit de o taxa de salubritate, platibila direct la casieriile Primariei, taxa care ar trebui sa fie de doar 7,8 lei/persoana/luna…

Ramane de vazut daca cuantumul acestei taxe va ramane acelasi, in conditiile majorarii de catre Romprest a tarifelor percepute la Groapa de la Rosiesti. Un lucru este sigur, cererea operatorului Romprest va fi satisfacuta, dupa ce, la ultima sedinta a CJ, cea de miercuri 14 august, consilierii judeteni au aprobat, aproape fara impotrivire, mandatul acordat presedintelui Dumitru Buzatu pentru a vota majorarea tarifelor pentru depozitarea deseurilor, in viitoarea Adunare Generala a Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitare a judetului Vaslui (ADIV).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.