Asociatia Museum Vasluiensis Vaslui implementeaza in urmatoarea perioada proiectul Figuri emblematice vasluiene ale istoriei Romaniei, proiect finantat prin Programul judetean pentru finantarea nerambursabila a activitatilor nonprofit de interes general pentru anul 2019, domeniul Cultura. Scopul proiectului este acela de a promova cinci figuri emblematice pentru publicul vasluian, prin organizarea a cel putin trei evenimente culturale, la care vor fi prezentate inclusiv replici ale unor costume si uniforme militare din epocile respective.

Infiintata in 2017, Asociatia Museum Vasluiensis Vaslui, ai carei membri sunt muzeografi si lucratori din cadrul Muzeului Judetean Stefan cel Mare Vaslui, implementeaza primul sau proiect de anvergura, Figuri emblematice vasluiene ale istoriei Romaniei, care se deruleaza in perioada 16 iulie – 15 noiembrie 2019. In acest scop, a fost accesata o finantare nerambursabila de 28.693 lei din partea CJ Vaslui, prin Programul judetean pentru finantarea nerambursabila a activitatilor nonprofit de interes general pentru anul 2019, domeniul Cultura. Obiectivul general al proiectului cultural Figuri emblematice vasluiene ale istoriei Romaniei urmareste identificarea, promovarea si valorificarea stiintifica a figurilor emblematice ale eroilor meleagurilor vasluiene pentru publicul din judetul Vaslui cu scopul de a evidentia personalitatile locale ce sunt entitati distincte ale istoriei nationale. Pentru inceput, Asociatia Museum Vasluiensis Vaslui evoca personalitatile politice, militare si culturale care fie s-au nascut in Vaslui, fie si-au pus amprenta asupra istoriei si civilizatiei acestor meleaguri. Este vorba de Stefan cel Mare – Stefan al III-lea – domn al Moldovei intre 1457-1504, Dimitrie Cantemir, domn al Moldovei in doua randuri, carturar si umanist, care, chiar daca s-a nascut la Iasi, familia sa provine de pe meleagurile tinutului Falciului, si trei personalitati vasluiene, Alexandru Ioan Cuza (Alexandru Ioan I), primul domnitor al Principatelor Unite, Emil Racovita, savant, explorator, speolog si biolog roman, fondatorul biospeologiei, si, nu in ultimul rand, actorul Constantin Tanase, creator al teatrului romanesc de comedie, cel care a readus zambetul pe fetele conationalilor sai prin infierarea tarelor societatii romanesti, ale carui cuplete sunt la fel de actuale si acum, a explicat muzeograful Marian Antoniu, managerul proiectului.
Proiectul Figuri emblematice vasluiene ale istoriei Romaniei este un omagiu adus acestor inaintasi, fiecare in parte avand o contributie la formarea si dezvoltarea spiritului romanesc. Evocarea acestor personalitati vasluiene ca entitati de valoare distincte ale acelor clipe trecute ale istoriei nationale a Romaniei, este o mostenire pe care noi, cei de astazi, avem obligatia sa o prezentam generatiei tinere, pentru ca acesti eroi sa nu fie trecuti sub uitarea vremii. Fiecare personalitate in parte reprezinta o valoroasa entitate istorica, si readucerea lor in memoria colectiva reprezinta un pios omagiu de recunostinta pentru aceste individualitati aparte care au facut posibila prezenta noastra, a generatiei actuale, la intalnirea cu istoria, a adaugat Marian Antoniu.
Scopul proiectului cultural Figuri emblematice vasluiene ale istoriei Romaniei este acela de a promova cele cinci figuri emblematice pentru publicul vasluian prin organizarea a cel putin trei evenimente culturale, respectiv organizarea unei Conferinte stiintifice cu tema Figuri emblematice vasluiene ale istoriei Romaniei in data de 12 septembrie, si prezentarea costumelor de epoca, in cadrul Sesiunii Nationale de Comunicari Stiintifice Acta Moldavie Meridionalis, organizata de Muzeul Judetean Stefan cel Mare Vaslui in data de 26 septembrie, precum, si, in aceeasi zi, in cadrul simpozionului stiintific Dimitrie Cantemir organizat de Muzeul Judetean Stefan cel Mare Vaslui pentru Zilele Comunei Dimitrie Cantemir.
Prin proiectul cultural Figuri emblematice vasluiene ale istoriei Romaniei, Asociatia Museum Vasluiensis Vaslui isi propune achizitia unor replici de costume si uniforme militare de epoca ce au apartinut unor figuri emblematice vasluiene si care au contribuit la momente marcante ale istoriei Romanei. Beneficiarii indirecti ai acestui proiect vor fi institutiile de invatamant, elevii si cadrele didactice urmand a descoperi atat o alternativa de diversificare a ofertei culturale cat si noi modalitati de abordare multidisciplinara ale programelor scolare. Proiectul isi propune sa aduca in prim plan avantajele culturale, beneficiile formarii de opinii in randul tinerilor, impartasind idei. Rezultatele proiectului, in principal cele 5 replici ale costumelor de epoca realizate, fotografiile si montajele video din timpul activitatilor proiectului, vor permite realizarea de actiuni de continuare, cu folosirea unui minim de fonduri si participarea la parade si activitati culturale organizate de alte institutii publice ale judetului Vaslui. Asociatia Museum Vasluiensis Vaslui va continua sa identifice fonduri care sa permita si alte actiuni viitoare, in aceasta directie, de realizare a unor noi replici de costume de epoca pentru alte figuri emblematice vasluiene ce au contribuit la momente marcante din istoria Romaniei, a explicat si dr. Laurentiu Chiriac, membru al Asociatiei Museum Vasluiensis.