Siguranta vasluienilor – prioritate de rang zero!

In afara preocuparilor constante pentru reabilitarea infrastructurii rutiere, a serviciilor publice, pentru curatenia si ingrijirea orasului, municipalitatea vasluiana face eforturi si pentru reducerea infractionalitatii si asigurarea linistii si ordinii publice. Degeaba toti cei care ne viziteaza ne lauda pentru frumusetea orasului nostru, daca, din cand in cand, se intampla cate ceva care ne scoate iar drept exemplu negativ si ne strica imaginea construita cu atata truda!, spune primarul Vasile Paval. Acesta a anuntat noi masuri in ceea ce priveste atributiile politistilor locali, si totodata, a facut un apel catre cetateni sa semnaleze orice fapte antisociale, orice comportamente sau lucruri suspecte pentru a evita evenimente ca cel de la Caracal.

In urma evenimentelor din luna aprilie, cand un licean a atacat si ranit cu un cutit alti trei tineri, in miezul zilei si plina strada, Vasile Paval, primarul municipiului Vaslui, anunta luarea unor masuri de intensificare a patrularii si activitatii politistilor locali, in scopul asigurarii sigurantei cetatenilor si mentinerii ordinii si linistii publice. La doar trei luni distanta, un alt eveniment neplacut a readus orasul in atentia publicului, patand inca o data imaginea municipiului Vaslui. Este vorba de povestea cu cele doua false maicute, care nu doar au tinut mortis sa se remarce prin comportamentul si scandalul facut prin oras, ci au fost cat pe ce sa provoace o tragedie, impingand un barbat pe sinele de cale ferata, in Statia CFR Vaslui.
Nu sunt deloc multumit de felul in care politistii locali au gestionat situatia! Au dorit sa fie eleganti si sa incerce sa aplaneze lucrurile, si, in loc sa fie fermi, sa aplice amenzile cuvenite si sa le scoata de pe strada pe cele doua false maicute, le-au plimbat prin tot orasul si apoi le-au lasat sa circule liber, in ciuda faptului ca acestea continuau cu aceleasi apucaturi! Va dati seama ce se intampla daca acel trecator era impins chiar in fata trenului? Luni (29 iulie, n.r.), la sedinta obisnuita a serviciilor din cadrul Primariei, a fost facuta o analiza a Serviciului de Ordine Publica din cadrul Politiei Locale si mi-am exprimat totala nemultumire cu privire la felul in care s-a actionat! Am cerut totodata intocmirea si implementarea unui plan de masuri care sa previna astfel de incidente, inclusiv o prezenta mai activa si mai vizibila pe strazi a politistilor locali, a declarat primarul Vasile Paval la conferinta de presa organizata la sfarsitul saptamanii trecute.
Acesta a mai ridicat o problema, cea a cazinourilor din oras, in jurul carora tinerii, dar nu numai, au un comportament mai putin decent, uneori provocand scandal pana la ore tarzii si deranjand astfel locatarii din zona. Exista o mare problema, aceste cazinouri avand un statut special: neavand nevoie nici macar de autorizatie de functionare de la primarie, nu putem interveni in activitatea lor. Studiem insa problema si vom adopta un set de masuri, inclusiv de reglementare a unui program mai scurt de functionare, pana la ora 22.00, asa cum am mai procedat in cazul unor restaurante, unitati de alimentatie publica sau magazine ale caror clienti erau certati cu normele sociale. In plus, incercam sa indesim reteaua de camere de supraveghere din oras, tocmai pentru a monitoriza mai bine situatia infractionala si cea de ordine publica. Avem deja un proiect in acest sens, pentru care incercam sa obtinem finantare, si, daca va fi nevoie, vom aloca si fonduri de la bugetul local. Totodata, vom face diligente catre celelalte institutii publice cu responsabilitati in ceea ce priveste linistea si ordinea publica, politie, jandarmi, cei de la situatii de urgenta, pentru o intarire a colaborarii si o intensificare a masurilor ce pot fi luate in aceasta directie, a explicat primarul Vasile Paval.
Suntem in aceste zile in mijlocul unei tragedii care a luat proportii nationale, cea de la Caracal, cu acele fete rapite, violate si ucise! Se tot arunca o parte din responsabilitate pe organele de ordine, insa, indiferent de cate dotari si personal ar avea, indiferent de cat de bine si-ar face treaba, acestea nu pot face singure totul, cel putin fara ajutorul cetatenilor care, la randul lor, ar trebui sa sesizeze orice fapta antisociala, orice comportament sau lucru suspect. Este o responsabilitate civica, fiecare isi cunoaste vecinii, fiecare isi cunoaste cartierul, si fiecare dintre noi, atunci cand vede ceva suspect, ar trebui sa intervina, anuntand politia sau politia locala. Multe dintre astfel de tragedii, ca cea de la Caracal, ar putea fi evitate, cu ajutorul nostru, al tuturor, daca am fi un pic mai responsabili si nu ne-am astepta ca altii sa ia atitudine in locul nostru, a conchis primarul Vasile Paval.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.