Sala de sport pentru copiii cu dizabilitati de la CSEI “Elisabeta Polihroniade”

0
566

• Incepand cu anul scolar 2020 – 2021, cei circa 170 de elevi cu dizabilitati care frecventeaza cursurile Centrului Scolar de Educatie Incluziva „Elisabeta Polihroniade” din Vaslui ar putea beneficia de o noua sala de sport, moderna si adaptata nevoilor lor speciale. Obiectivul, a carui constructie este evaluata la aproape 6,5 milioane lei, urmeaza sa fie realizat de catre Compania Nationala de Investitii, care tocmai a scos la licitatie contractul de proiectare – executie.

In februarie 2018, CJ Vaslui solicita Companiei Nationale de Investitii includerea obiectivului de investitii „Construire sala de sport scolara, municipiul Vaslui, str. Filaturii nr. 9 judetul Vaslui”, in Programul national de constructii de interes public sau social. Este vorba de constructia unei sali de sport destinata elevilor de la CSEI “Elisabeta Polihroniade”, elevi cu probleme speciale, a caror recuperare in vederea integrarii in societate depinde si de o astfel de facilitate. “Sala de sport scolara propusa a fi realizata va avea un rol decisiv, ca promotor al starii de sanatate, reducerea riscului accentuarii afectiunilor fizice si psihice la copii sau tineri si ar permite elevilor sa practice sportul in conditiile standardelor actuale”, argumenta presedintele CJ Dumitru Buzatu necesitatea realizarii acestui obiectiv.

Trei luni mai tarziu, CNI raspundea pozitiv la cererea autoritatilor judetene vasluiene, prin includerea acestui obiectiv in vederea finantarii si realizarii, pe lista scurta a Programului national de constructii de interes public sau social. Au urmat etapele obligatorii in implementarea acestui proiect si, la aproape un an dupa ce Consiliul Judetean Vaslui a predat catre Compania Nationala de Investitii amplasamentul pe care urmeaza a fi construita noua sala de sport destinata elevilor Centrului Scolar de Educatie Incluziva „Elisabeta Polihroniade”, a fost scos in sfarsit la licitatie contractul de proiectare si executie a obiectivului. Anuntul a fost postat pe data de 9 august, iar depunerea ofertelor se va face pana pe data de 9 septembrie. Daca va fi desemnat un castigator al licitatiei, si nu vor fi urma obisnuitele contestatii, obiectivul ar putea fi finalizat in circa un an, iar cei 170 de elevi care frecventeaza cursurile scolii speciale ar putea beneficia de facilitatile noii sali de sport inca din anul scoar 2020- 2021. Astfel, Centrul Scolar de Educatie Incluziva „Elisabeta Polihroniade” din Vaslui ar putea deveni una dintre cele mai moderne unitati din Moldova destinate elevilor cu deficiente mintale moderate sau severe, copii cu sindrom Down si ADHD. Asta dupa ce Consiliul Judetean Vaslui va finaliza si implementarea unui alt proiect, “Cresterea eficientei energetice a imobilului CSEI “Elisabeta Polihroniade” Vaslui, in valoare de 3,464 milioane de lei prin care se va face reabilitarea termica a cladirii, inclusiv introducerea utilizarii energiei solare.

In prezent, elevii fac miscare intr-o fosta sala de clasa, iar kinetoterapie, in doua camere din internat. Noua sala de sport va fi construita pe doua nivele si va avea, pe langa terenul propriu-zis, vestiare, utilitati ori o zona de patiserie/cofetarie, si o tribuna cu o capacitate de 102 locuri. Costul investitiei este de 6.479.584 lei, cu finantare de la bugetul de stat, CJ Vaslui urmand ca, pe langa partea sa de cofinantare, de 2% din valoarea proiectului, sa asigure suprafetele de teren necesare pentru depozitare si pentru organizarea santierului si sa finanteze cheltuielile pentru racordarea la utilitati, respectiv alimentare cu apa, canalizarea, racordarea la energie electrica si alimentarea cu gaz. Totodata, CJ Vaslui si-a luat obligatia de a mentine destinatia si a se ocupa cu intretinerea acestui obiectiv pentru o perioada de minimum 15 ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.