Romeo Stavarache, fostul primar al Bacaului, pus in libertate conditionata

0
456

• Tribunalul Vaslui a respins contestatia facuta de procurorii DNA impotriva sentintei Judecatoriei Vaslui de eliberare conditionata, inainte de executarea totala a pedepsei de 4 ani de inchisoare, primita de fostul primar al municipiului Bacau, Romeo Stavarache, pentru luare de mita.

Fostul primar corupt al municipiului Bacau, Romeo Stavarache, a parasit Penitenciarul Vaslui dupa ce, din sentinta de 4 ani de inchisoare primita pentru fapte de coruptie, a executat ceva mai mult de 1 an si 7 luni, la care se adauga alte 8 luni petrecute in arest preventiv si arest la domiciliu, pe durata procesului. In iunie 2014, Romeo Stavarache, primarul pe atunci al municipiului Bacau, era arestat sub acuzatia de luare de mita, 4 capete de acuzare, pentru ca ar fi solicitat si primit de la mai multi oameni de afaceri bacauani diverse sume, in schimbul acordarii catre acestia de contracte vizand executarea de lucrari edilitar gospodaresti. In total, Stavarache ar fi strans peste 2,3 milioane de lei de contracte pentru inlocuirea stalpilor de iluminat public, constructia de locuinte ANl, eliberarea de certificate de urbanism si chiar pentru ca firma de salubritate a primariei sa-si faca corect treaba si sa ridice gunoiul din apropierea unei societati comerciale. Sumele solicitate si primite nu erau deloc mici, de la 70.000 lei, in cazul gunoiului, sau jumatate din valoarea decontata de primarie pentru fiecare stalp de iluminat, si ajungand pana la 10% din costul de constructie a unui bloc cu 45 de apartamente ANL, respectiv, doar in acest caz, peste 1,2 milioane lei, solicitate si primite de la un om de afaceri.

In noiembrie 2017, Stavarache a fost condamnat definitiv de catre Curtea de Apel Targu Mures la 4 ani de inchisoare cu executare, decizie confirmata si de Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei, instanta suprema care a respins recursul in casatie, calea de atac extraordinara aleasa de fostul primar impotriva respectivei sentinte. Trebuie spus ca, doar cu cateva luni inainte, in aprilie 2014, o alta instanta din Ardeal, Curtea de Apel Alba Iulia il achitase pe Stavarache de acuzatia de tentativa de abuz in serviciu, dupa ce, anterior, Tribunalul Bacau il condamnase pe acesta la 3 ani de inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei. Daca nu ar fi fost achitat, fostul primar risca sa primeasca o condamnare cu cel putin un an mai mare, prin contopirea pedepselor si ridicarea suspendarii executarii pedepsei.

Ulterior, Romeo Stavarache a ajuns sa-si execute pedeapsa la Penitenciarul Vaslui si, in luna aprilie a acestui an, fostul primar a depus, la Judecatoria Vaslui, o prima cerere de eliberare conditionata inainte de termen. Cererea a fost cu noroc, dat fiind ca, pe 11 iunie, a fost admisa de catre magistratii vasluieni. Procurorii DNA ar fi vrut sa-l mai pastreze putin la racoare pe fostul baron al Bacaului, si au contestat aceasta sentinta la instanta superioara, Tribunalul Vaslui. Contestatia a fost respinsa, astfel ca joi seara Romeo Stavarache a parasit Penitenciarul Vaslui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.