Primariile, datoare la Consiliul Judetean

31 de UAT-uri vasluiene sunt datoare Consiliului Judetean, in total peste 100 de mii de lei, reprezentand cota de 40% din impozitul aferent anului 2018 aplicat mijloacelor de transport marfa cu masa autorizata egala sau mai mare de 12 tone care circula pe dumurile judetene. In plus, CJ doreste sa-si recupereze o parte din cheltuielile facute cu intretinerea drumurilor judetene, prin actualizarea tarifelor suplimentare pentru utilizarea acestor drumuri, aplicabile pentru efectuarea de transportul rutier cu vehicule cu masa si/sau dimensiunile maxime admise depasite, ori pentru utilizarea zonei drumurilor de interes judetean, inclusiv prin publicitate.

Un raport al Curtii de Conturi Vaslui referitor la activitatea financiara a UAT judetul Vaslui a scos la iveala faptul ca aproape jumatate din comunele vasluiene nu au virat catre Consiliul Judetean cota de 40% din sumele incasate anul trecut aferent impozitului pe mijloacele de transport marfa cu masa autorizata egala sau mai mare de 12 tone. Desi au incasat acest impozit, respectivele primarii au uitat sa mai vireze banii catre CJ, aceeasi institutie careia, de multe ori, se adresau pentru repararea sau reabilitarea drumurilor judetene care le tranziteaza teritoriul comunei.

Cea mai mare datorie catre CJ o are comuna Padureni, 39.573 lei, urmata de doua unitati administrative foarte tranzitate de vehicule mari, orasul Negresti, 13.288 lei, si Rosiesti, 8.525 lei, drumurile judetene din ultima comuna fiind deosebit de solicitate din cauza masinilor de transport deseuri in drum spre Groapa ecologica din zona. Urmeaza apoi UAT Ivanesti, cu o datorie de 3.803 lei, Muntenii de Jos – 3.463 lei, si Lunca Banului, cu 2.334 lei datorie catre judet. Alte 8 comune, Puscasi, Ivesti, Garceni, Dragomiresti, Delesti, Pogonesti, Poienesti si Tanacu, au datorii intre 1.599 lei si 1.031 lei, in timp ce Epureni, Voinesti, Danesti, Zapodeni, Stanilesti si Malusteni, au datorii mai mici, intre 986 lei, respectiv 127 lei. Alte 10 UAT-uri, Vinderei, Bacani, Valeni, Grivita, Laza, Banca, Tutova si Albesti, au virat partial aceasta cota de 40% din impozitul pe vehiculele cu masa mai mare de 12 tone, cea mai mare suma ramasa de achitat catre bugetul judetului fiind de 6.501 lei, din partea UAT Muntenii de Sus, iar cea mai mica, un rest de 11 lei ce trebuie achitat de orasul Murgeni! Sunt si exceptii, respectiv doua comune, Solesti si Ciocani, care au virat sume mai mari decat ar fi trebuit, cu 23 de lei, respectiv cu 1.929 lei. Chiar si asa, in bugetul judetului ar fi trebuit sa intre o suma totala de 103.547 lei, datorata de cele 31 unitati administrativ-teritoriale care nu s-au achitat de plata cotei ce revine CJ din acest impozit. Vina nu este exclusiv a acestor datornici, pentru ca, asa cum au constatat inspectorii Curtii de Conturi, la nivelul UATJ Vaslui nu a fost reglementata printr-un regulament / norma / procedura interna modul de colectare a cotei de 40% din impozitul pe mijloace de transport cu masa totala autorizata egala sau mai mare de 12 tone de la unitatile administrativ teritoriale din judet. Cauza care a condus la producerea abaterii o constituie nefunctionarea controalelor interne astfel incat sa se asigure evaluarea, stabilirea, urmarirea si incasarea integrala a veniturilor proprii cuvenite entitatii din aceste surse, asa cum se arata in Raport. Inspectorii au recomandat sa fie luate masuri privind elaborarea unei astfel de proceduri operationale si remedierea abaterii constatate, respectiv incasarea restantelor.

1 COMENTARIU

  1. Rog Consiliul Judetean Vaslui (PSD) sa asfalteze drumurile judetene DJ 242 B (comuna Malusteni) si DJ 242 C – DJ 242 G (comuna Vinderei) !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.