Pana in aprilie 2022, Barladul va avea doua gradinite noi!

Pana in primavara anului 2022, circa 300 de prescolari barladeni din zonele Confectii – Cerbul de Aur si Stadion vor invata in gradinite noi, cele doua investitii urmand a fi realizate cu fonduri europene. Prima, respectiv Construire si dotare corp nou pentru Gradinita cu Program Prelungit nr. 5 – Clopotel Barlad, are o valoare totala de peste 4,7 milioane de lei si va fi gata in martie 2022. A doua, respectiv Modernizarea, extinderea si dotarea Gradinitei cu Program Prelungit nr. 8 Barlad, are o valoare de aproape 4,3 milioane de lei, presupune modernizarea actualului corp de cladire, dar si construirea si dotarea unuia nou si va fi gata in aprilie 2022.

Vineri, 9 august, sala de sedinte a Primariei Barlad a gazduit conferinta de lansare a proiectelor Modernizarea, extinderea si dotarea Gradinitei cu Program Prelungit nr. 8 Barlad si Construire si dotare corp nou pentru Gradinita cu Program Prelungit nr. 5 – Clopotel Barlad. Vorbim despre doua investitii ale caror contracte de finantare au fost semnate in cursul lunii iunie. Maestri de ceremonii au fost primarul Dumitru Boros si Catalin Moraru, seful Biroului Dezvoltare Locala si Integrare Europeana din cadrul aparatului de specialitate al primarului, iar printre cei prezenti la eveniment s-au numarat si constructori interesati de cele doua proiecte.

Chiar de la inceput, edilul sef a subliniat ca cele doua obiective de investitii vor fi realizate gratie efortului depus de functionarii Biroului Dezvoltare Locala, care au reusit intr-un timp foarte scurt sa pregateasca toate actele necesare, astfel incat proiectele au fost selectate pentru finantare. Ulterior, a precizat ca beneficiarii directi ai celor doua investitii sunt cei peste 280 de prescolari si 52 de angajati (personal didactic, auxiliar si nedidactic) ai gradinitelor, iar cei indirecti sunt potentialii copii ce se vor inscrie in urmatorii ani la gradinitele modernizate, dar si agenti economici contractati pentru executia lucrarilor, furnizarea de bunuri si prestarea de servicii. In continuare, stafeta a fost preluata de Catalin Moraru, care a explicat celor prezenti in sala in ce constau cele doua proiecte.

Modernizarea, extinderea si dotarea Gradinitei cu Program Prelungit nr. 8 Barlad este finantata cu suma de 4.291.658,33 lei, din care 86.262,34 lei reprezinta contributia noastra. Durata de implementare a proiectului este de 35 de luni, asa ca trebuie sa fie realizat pana in aprilie 2022. Obiectivele prevazute sunt: extinderea si refunctionalizarea spatiului existent in vederea adecvarii dimensiunii salilor de grupa la cerintele minime de cubaj de aer, asigurarii tuturor spatiilor conexe si administrative necesare functionarii unei unitati prescolare cu program prelungit; modernizarea si consolidarea cladirii existente in vederea asigurarii unui cadru modern si atractiv de invatare (consolidare cladire, izolare termica, instalare panouri solare, instalare sistem supraveghere video, reabilitare retele, etc.); amenajarea exterioara a perimetrului gradinitei (amenajare loc de joaca exterior, alei pietonale, etc.). De asemenea, proiectul presupune si dotarea salilor de grupa si a salii multifunctionale cu mobilier, materiale didactice, echipamente IT si multimedia; echiparea oficiului si a spalatoriei cu dotari specifice; dotarea spatiilor conexe si administrative (birouri, cabinet medical, izolator, vestiare); etc., a precizat Moraru.

In ceea ce priveste partea de extindere a gradinitei, noul corp va adaposti doua sali de clasa cu grup sanitar si depozit aferent fiecareia dintre ele, o sala multifunctionala, centrala termica si magazie. Extinderea va fi alcatuita din doua tronsoane cu regim de inaltime parter si etaj, respectiv parter, alaturate cu asigurarea unui rost seismic. Tronsonul cu parter si etaj va asigura comunicarea cu gradinita existenta si va adaposti un hol de circulatie si o sala multifunctionala la parter, respectiv o sala de clasa cu grup sanitar si depozit la etaj. Al doilea tronson va adaposti o sala de clasa cu grup sanitar si depozit, centrala termica si magazia.

Un corp nou pentru Gradinita nr. 5

In continuare, Moraru a vorbit despre Construire si dotare corp nou pentru Gradinita cu Program Prelungit nr. 5 – Clopotel Barlad. In cazul acestei investitii, finantarea totala se ridica la 4.764.726,98 lei,

din care 86.570,65 lei este cofinantarea municipalitatii. Durata de implementare a proiectului este de 34 de luni, asa ca trebuie sa fie realizat pana in martie 2022. Obiectivele prevazute sunt: construirea unui corp nou de cladire cu parter si etaj, cu o suprafata de 974,43 mp, in vederea imbunatatirii conditiilor de educatie oferite copiilor; cresterea eficientei energetice si reducerea costurilor la utilitati prin instalarea a doua centrale termice performante, izolarea termica a cladirii, utilizarea corpurilor de iluminat economice de tip LED, precum si realizarea instalatiilor de incalzire interioare in pardoseala; implementarea unui sistem de utilizare a surselor regenerabile de energie prin amenajarea a trei panouri solare in vederea asigurarii unui consum redus de agent termic; instalare sistem supraveghere video; amenajarea exterioara a gradinitei prin lucrari de amenajare a unui spatiu de joaca, a platformei pentru amplasarea containerelor pentru colectarea selectiva a deseurilor, refacerea imprejmuirii, etc.

Noua constructie va fi amplasata peste strada de actuala locatie a gradinitei, respectiv in cladirea in care a functionat Sindicatul Invatamant Tutova Barlad timp de cativa ani. Imobilul va avea: spatiu primire copii, vestiar, un cabinet medical, izolator, sase sali de grupa, o sala multifunctionala, grupuri sanitare pentru fiecare sala de grupa, vestiare si grupuri sanitare pentru personal, bucatarie, spatii administrative, centrala termica si spalatorie. Cladirea va fi dreptunghiulara si va avea, pe langa cele doua case de scara inchise, si o scara exterioara pentru evacuarea in situatii de urgenta.

Proiectul presupune si dotarea salilor cu mobilier si materiale didactice; echiparea corespunzatoare a bucatariei si a spalatoriei cu dotari specifice pentru asigurarea unei functionalitati adecvate, conform standardelor in vigoare; dotarea spatiilor administrative (birouri, cabinet medical, vestiare) pentru asigurarea conditiilor moderne de lucru si o mai buna organizare administrativa; achizitia de dotari destinate persoanelor cu dizabilitati; etc.

Cele doua investitii sunt finantate prin Programul Operational Regional (POR) 2014-2020, Axa 10, Prioritatea de investitii 10.1 – Investitiile in educatie si formare, inclusiv in formare profesionala, pentru dobandirea de competente si invatare pe tot parcursul vietii prin dezvoltarea infrastructurilor de educatie si formare, Obiectivul specific 10.1 – Cresterea gradului de participare la nivelul educatiei timpurii si invatamantului obligatoriu, in special pentru copii cu risc crescut de parasire timpurie a sistemului.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.