Conform datelor furnizate de Directia de Sanatate Publica Vaslui, numarul gravidelor nou intrate in evidentele medicilor de familie ramane constant, in primul semestru al acestui an, fata de perioada similara a anului trecut, 1.418 fata de 1.413 anul trecut, si este mai mare decat cel al gravidelor scoase din evidente. Partea grava este ca in circa 15% dintre sarcinile noi este vorba de adolescente de pana in 19 ani, in 11 cazuri fiind vorba de fete sub 15 ani! Din pacate, creste numarul persoanelor infectate cu boli transmise sexual, in acest an aparand 5 noi cazuri de sifilis si 2 cazuri de infectare cu HIV, precum si un deces datorat SIDA.

De ani buni, natalitatea in judetul Vaslui este in continua scadere, lucru datorat si fenomenului de imbatranire a populatiei rezidente, motivat in principal de sporul natural negativ inregistrat in ultimii 30 de ani si, mai ales, plecarii multora dintre tineri fie in tari straine, fie in alte zone cu un potential economic sau social mai ridicat. La inceputul acestui an, in evidentele medicilor de familie vasluieni erau inregistrate 1.178 de gravide, la care se adauga alte noi 1.418 cazuri depistate in prima jumatate a acestui an, 31 dintre viitoarele mamici stabilindu-se de curand in judetul Vaslui. Cat priveste numarul cazurilor noi, 765, cele mai multe, asa cum era si de asteptat, provin din mediul rural, doar 672 de femei care, cel putin teoretic, avand conditii mai bune de viata, locuind la oras. Ingrijorator este insa numarul relativ mare de sarcini cu risc inregistrate, 129 de cazuri, circa 9% din total, factorii sociali si de stres cotidian avand un cuvant important de spus in aceste cazuri. La fel de ingrijorator este numarul mare de adolescente care raman gravide, 206, din care 11 copile sub 15 ani, in primul semestru a acestui an, 229 de cazuri, din care 8 sub 15 ani, in perioada similara a anului trecut. De asemenea, a crescut si numarul femeilor aflate la a doua tinerete, respectiv cu varste peste 40 de ani, care asteapta un copil, 23 de gravide in acest an, din care doua cu varsta apropiata de 50 de ani!, fata de 17 gravide, in prima parte a lui 2018. Majoritatea gravidelor nou depistate in acest an, nu mai putin de 855 de cazuri sunt din grupa de varsta cea mai propice pentru a deveni mame, respectiv au varste cuprinse intre 20 si 29 de ani, alte 235 de gravide fiind din grupa de varsta 30 – 34 de ani. Din pacate, ramane ridicat numarul intreruperilor de sarcina efectuate, 536 astfel de operatii in primele 6 luni a acestui an, 622 in perioada similara a anului trecut. Cele mai multe intreruperi de sarcini, uzate mai ales de catre femeile din mediul rural, unele care au deja mai multi copii, sunt la cerere, 388 de cazuri, alte 148 de cazuri fiind avorturi incomplete si, fapt imbucurator, nici un caz de avort provocat, semn ca femeile au ajuns totusi sa aiba incredere in medici si in unitatile spitalicesti publice sau private. Culmea, numarul adolescentelor care recurg la intrerupere de sarcina sunt este simtitor mai mic decat a femeilor din alte grupe de varsta, semn ca in cele mai multe cazuri, familiile sunt alaturi de viitoarele tinere mamici.
Cat priveste cele mai grave boli cu avand ca principala cale de transmitere cea sexuala, in acest an nu au fost raportate imbolnaviri cu hepatita ori infectie gonococica, in schimb au fost luate in evidentele medicilor si ale DSP Vaslui 5 noi cazuri de imbolnaviri cu sifilis si 2 noi cazuri de bolnavi cu HIV. In total, la nivelul judetului sunt inregistrate 99 de cazuri de persoane seropozitive HIV, fata de 89 persoane, la inceputul anului 2018, si, dupa ce o persoana a decedat din cauza acestei boli, de la inceputul acestui an, 58 de cazuri de SIDA.
Aceste statistici, care se suprapun peste depopularea satelor si oraselor vasluiene parasite in special de tineri, sunt mai mult decat ingrijoratoare si ar trebui sa puna pe ganduri autoritatile locale si judetene care ar trebui sa intensifice luarea de masuri, inclusiv de informare si prevenire, pentru remedierea acestei situatii.