Monumentul Eroilor va fi restaurat

Municipalitatea vasluiana doreste reabilitarea si modernizarea Monumentului eroilor din razboiul de reintregire a neamului, situat vis-a-vis de Liceul Teoretic Mihail Kogalniceanu, aflat in prezent intr-o stare avansata de degradare. Proiectul, avand o valoare de aproape 600 mii de lei, urmeaza a fi cuprins in Programul de investitii publice pe anul 2019 si estimari pentru anul 2020 – 2022, cu alocare financiara de la bugetul local.

La initiativa prefectului gen. Gheorghe Rascanu, in 1947, pe strada Mihail Kogalniceanu din Vaslui, vis-a-vis de liceul cu acelasi nume, a fost ridicat si sfintit Monumentul Eroilor cazuti in timpul Celui de-al Doilea Razboi Mondial (din razboiul de reintregire a neamului, cum a fost denumit timp de mai multi ani). Ulterior, in 1995, monumentul din marmura a fost refacut, insa starea sa de degradare fizica a devenit tot mai vizibila pe masura ce au trecut anii. Drept urmare, la initiativa primarului Vasile Paval, municipalitatea a luat decizia includerii monumentului intr-un amblu proces de restaurare, reabilitare si modernizare, pentru a aduce ansamblul istoric la adevarata sa valoare arhitectonica, cu atat mai mult cu cat este situat in zona centrala a municipiului si pe principala cale de acces catre Parcul Copou, obiectiv tot mai des vizitat de localnici si de turisti.

Conform planurilor municipalitatii, finisajele din marmura ale crucii, soclului acesteia, a pedestalului si jardinierele vor fi schimbate in procent de 100%, in timp ce terasa va fi placata cu granit. Platforma terasa existenta din beton armat va fi demolata, din cauza starii de degradare avansata in care se afla, si va fi inlocuita de o platforma noua, care se va mari, pastrand alinierea gardului din spate. Perimetral, vor fi montati 48 de stalpi delimitatori cu urechi pentru lant, cu o inaltime de 80 cm si dispusi la 1,5 m unul fata de altul. In plus, se doreste realizarea unui iluminat ornamental, cu corpuri de iluminat de tip LED exterior, cuprins dintr-un corp de iluminat orientabil de 10W in fata monumentului, 8 corpuri de iluminat de 3x1W incastrate in peretii jardinierelor si 14 corpuri de iluminat de 3x1W incastrate in pardoseala din granit. Valoarea totala a lucrarilor este estimata la 596.670,01 lei (cu TVA), din care, pentru constructii montaj, va fi alocata suma de 434.061,45 lei (cu TVA). Obiectivul de investitii Reabilitare Monumentul Eroilor, str. M. Kogalniceanu se va cuprinde in Programul Anual de Investitii Publice pe anul 2019 si estimari pentru anii 2020-2022.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.