Miere se scrie si in noul an scolar fara i. Lapte, corn si mere pentru scolarii vasluieni!

0
846

• In ciuda unei finantari record, de aproape 12 milioane de lei, primita de la Guvern pentru implementarea Programului pentru scoli, elevii vasluieni vor primi in urmatorul an scolar tot lapte, de doua ori pe saptamana, produse lactate, o data pe saptamana, si mere, de doua ori pe saptamana. Nici in acest an nu va fi implementata legea initiata de senatorul vasluian Doina Silistru, conform careia scolarii ar trebui sa primeasca si miere de albine. Programul “Miere in Scoli”, desi ar fi trebuit sa intre in vigoare de la inceputul acestui an, este in continuare suspendat. In schimb, 1,762 milioane lei vor fi cheltuiti, numai in 2020, pe asa-zise “masuri educative de promovare a unei alimentatii sanatoase”, respectiv pe vizite la ferme sau unitati de procesare, eventual insotite de degustari, ori pentru “organizarea de activitati de gradinarit la nivelul scolii”.

Consilierii judeteni au aprobat recent lista produselor care se vor distribui si a masurilor educative care se vor implementa in judetul Vaslui in cadrul Programului pentru scoli al Romaniei in perioada 2019 – 2022. Pana aici, nimic nou: cei aproximativ 44 de mii de prescolari si elevi din ciclul primar si gimnazial vasluieni urmeaza sa primeasca aceleasi produse ca pana acum, respectiv mere, in cazul fructelor, lapte si produse lactate, mai bine spus iaurt sau sana, si nelipsitele cornuri sau biscuiti atat de detestate de unii dintre beneficiari, ori atat de asteptate de copiii provenind din familii defavorizate. Cat despre alte fructe sau mai ales legume, chiar sub forma de salate, care, conform programului, ar putea fi distribuite scolarilor, nici o sansa ca acestia sa le primeasca drept gustare la scoala in urmatorii 3 ani, pe motiv ca nu exista capacitatea de productie si achizitie pentru a acoperi necesarul intregului judet. La fel, nu va fi implementata nici initiativa parlamentara a senatorului Doina Silistru, astfel incat scolarii sa primeasca si cate o portie de miere de albine. Programul “Miere in Scoli”, desi aprobat de Guvern si care ar fi trebuit sa intre in vigoare de la inceputul acestui an, este suspendat.
Pentru anul scolar 2019 – 2020 judetului Vaslui i-a fost alocata suma totala de 11,899 milioane lei, cea mai mare de pana acum, banii avand drept destinatie achizitionarea si distribuirea de lapte, produse lactate, produse de panificatie si fructe sau legume. Astfel, conform Hotararii Consiliului Judetean adoptate saptamana trecuta, scolarii urmeaza sa beneficieze saptamanal, pe durata derularii cursurilor din viiitorul an scolar, gratuit, de 2 portii de lapte, o portie de produse lactate, de 2 portii de mere si, zilnic, de produse de panificatie constand in biscuiti sau cornuri, dupa un program prestabilit la nivelul fiecarei unitati scolare, la fel ca anul trecut. Din aceasta suma, 1,818 milioane lei sunt destinati achizitionarii si distribuirii de mere, 4 milioane lei, pentru acordarea gratuita de lapte de consum si produse lactate fara adaos de lapte praf, iar 4,318 milioane lei, pentru acordarea de produse de panificatie care, si ele, trebuie sa respecte anumite standarde, respectiv nu trebuie sa contina conservanti sau indulcitori. Deja, produsele au fost contractate, Consiliul Judetean Vaslui avand deja incheiate, pentru perioada 2018 – 2022, acordurile cadru pentru distribuirea produselor, astfel ca acestea ar trebui sa ajunga la elevi inca din prima zi de scoala.
Restul banilor, 1,762 milioane lei, sunt destinati implementarii, in 2020, de diverse masuri educative, inclusiv organizarea de vizite la ferme pomicole, legumicole ori de producere a laptelui, sau la unitati de procesare a acestora, ocazii cu care scolarii ar putea chiar degusta astfel de produse. De asemenea, printre masurile educative propuse se numara organizarea de alte activitati extracurriculare si extrascolare sau abordarea de teme specifice in cadrul programei scolare sau la decizia scolii, in cadrul disciplinei optionale Educatie pentru sanatate. La fel, acolo unde exista posibilitati si initiativa din partea conducerii unitatilor de invatamant, se pot organiza activitati de gradinarit, lucru care ar fi mai mult decat benefic pentru educatia copiilor!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.