Initiativa lui Daniel Olteanu privind voucherele de vacanta in sectorul privat, furata, pardon, preluata de Opozitie

Pentru ca in ultima perioada a auzit tot mai des vorbindu-se despre romani privilegiati si romani discriminati in legatura cu beneficiile salariale si extra-salariale, mai precis cu voucherele de vacanta, Daniel Olteanu, deputat ALDE de Vaslui, a facut public cateva precizari, cu atat mai mult cu cat inca din 2018 i-a oferit ministrului Turismului solutii pentru sprijinirea sectorului turistic national si pentru deschiderea Romaniei catre toti romanii. Ei bine, spune Olteanu, constat ca propunerea mea referitoare la acordarea de vouchere de vacanta in sectorul privat s-a bucurat inclusiv de aprecierea colegilor din Opozitie, care au furat, pardon, imprumutat, ideea si au transformat-o intr-un proiect de lege, la aproape jumatate de an de la interpelarea mea…

Faptul ca unii angajati la stat nu primesc aceste tichete de vacanta e o problema. Faptul ca unii angajati cu venituri lunare de mii de lei primesc astfel de vouchere, in timp ce altii, cu salariu minim pe economie, nu se bucura de aceasta facilitate, e o alta problema. In fine, faptul ca salariatii din mediul privat nu beneficiaza de vouchere de vacanta e o alta problema, spune Daniel Olteanu.

Parlamentarul arata ca sunt cel putin trei probleme si despre toate am atras atentia inca de anul trecut, cand i-am adresat ministrului Turismului o interpelare, in care am propus solutii pentru sprijinirea sectorului turistic national si pentru deschiderea Romaniei catre toti romanii (mai multe detalii pe http://www.cdep.ro/interpel/2018/i1736B.pdf). Dupa cum stiti, si subliniez inca o data, ideea de baza a voucherelor turistice nu e recompensarea unei categorii de romani, ci sprijinirea sectorului turistic la nivel national. In acest context, daca Romania, ca stat, isi propune sprijinirea sectorului turistic, firesc e sa o faca prin intermediul tuturor romanilor angajati la stat si la privat, cu fonduri direct de la bugetul de stat, de la centru, a continuat viceliderul grupului ALDE din Camera Deputatilor.

Furat vs. imprumutat

Constat ca propunerea mea referitoare la acordarea de vouchere de vacanta in sectorul privat s-a bucurat inclusiv de aprecierea colegilor din Opozitie, care au furat, pardon, imprumutat, ideea si au transformat-o intr-un proiect de lege, la aproape jumatate de an de la interpelarea mea. Ce nu ma bucura deloc e contextul electoral in care ridica problema voucherelor de vacanta, in care lideri ai Opozitiei inunda spatiul public cu declaratii politicianiste contradictorii, ce nu fac decat sa le tradeze lipsa de coerenta. Cat despre intentia de a stopa discriminarea intre angajatii de la stat si cei din mediul privat, este in continuare pe agenda mea, pentru ca nu pot fi de acord cu situatia din prezent, in care un angajat in mediul privat sau la stat, cu salariul minim pe economie, sa contribuie, prin taxele si impozitele sale, la acordarea unui voucher de vacanta pentru un bugetar cu venit lunar de 10-20.000 lei. E o situatie profund nedreapta, e un abuz! In ciuda generalizarilor otravite pe care le imprastie unii sau altii, prefer sa vorbim despre responsabilitate si despre modele de crestere a coeziunii in societate. Pentru ca, da, discutia despre voucherele de vacanta este si despre aceste lucruri, despre diferente semnificative create intre diferite categorii de bugetari, dar si intre bugetari si angajatii din mediul privat. Nu e prima data cand una dintre initiativele mele e furata, pardon, preluata de lideri ai altor partide… imi aduc aminte, asa, rapid, de initiativa privind introducerea si extinderea retelelor de gaz prin intermediul PNDL. Ma bucura faptul ca si reprezentanti ai altor partide apreciaza munca unui deputat de Vaslui, pe de o parte, furandu-i, pardon, preluandu-i initiativele; pe de alta parte, m-as bucura sa-si vada ceva mai mult de bucataria proprie, noteaza ironic Daniel Olteanu, care ofera si solutii pentru imbunatatirea accesului la voucherele de vacanta.

(…) de la inceput am considerat ca ideea mea este perfectibila si, documentandu-ma si din reactiile specialistilor in turism, cred ca trebuie sa aiba in vedere mai multe lucruri:

1. Finantare directa de la bugetul central, nu la latitudinea unor entitati publice (nationale sau locale);
2. Sa fie acordate tuturor salariatilor din mediul privat si din sectorul public, cu o plafonare / limitare dincolo de anumite venituri;
3. Sa fie acordate pentru sustinerea sectorului turistic, acolo unde e cu adevarat nevoie (nu in varf de sezon pe litoral, pe Valea Prahovei sau acolo unde gradul de ocupare este ridicat);
4. Sa existe o coerenta intre zonele si perioadele in care pot fi utilizate aceste vouchere de vacanta si investitiile statului in infrastructura de acces (ma refer aici, de exemplu, la accesul in anumite statiuni balneoclimaterice de interes regional sau in anumite zone cu potential);
5. Banii romanilor raman in tara si sunt cheltuiti in sectorul turistic romanesc daca exista coerenta, viziune comuna intre ministere, vointa politica, si daca dispare discriminarea intre diferite categorii de salariati.

Si mai vreau sa subliniez ceva. Dupa interpelarea pe care am facut-o anul trecut pe aceasta tema, tot ceea ce am scris mai sus am prezentat, atunci cand am avut ocazia, si la nivel intern, in cadrul ALDE si in relatia cu PSD, in limitele de interactiune pe care le am (pentru ca asa e colegial, corect, sa-ti prezinti ideile intai la nivelul propriei organizatii).

In loc de concluzii

Am simtit acum nevoia sa ies public, inca o data, pentru ca daca unii s-au apucat iar sa-mi fure, pardon, preia initiativele, macar sa le inteleaga sensul pana la capat, incheie Daniel Olteanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.