Infrastructura de transport a Barladului, modernizata cu circa 10 milioane de euro!

1
2447

• In urmatorii ani, municipalitatea barladeana isi propune sa modernizeze infrastructura de transport public din oras. Printre investitiile dorite de autoritatile locale se numara infiintarea a doua noi trasee prin oras si amenajarea de statii de transport pe traseele nou infiintate, reabilitarea si modernizarea infrastructurii rutiere pe mai mult de 7 kilometri, construirea de piste pentru biciclisti, amenajarea a trei parcari de transfer de tip park&ride la principalele intrari in oras, precum si construirea si dotarea unei autobaze. Valoarea totala a investitiilor se ridica la aproape 58 milioane de lei, adica aproximativ 10 milioane de euro, iar contractul de finantare a fost semnat chiar ieri, la Piatra Neamt.

Dupa ce, pe 6 august, a fost semnat contractul de finantare pentru proiectul „Dezvoltarea sistemului public de transport in comun in Barlad prin achizitia de autobuze electrice, in scopul reducerii emisiilor de carbon”, tot la Piatra Neamt, la sediul Agentiei de Dezvoltare Regionala (ADR) Nord-Est, insa ieri, 21 august, a fost semnat si cel ce vizeaza investitia „Modernizarea infrastructurii de transport in scopul reducerii emisiilor de carbon in municipiul Barlad”. Ambele fac parte din Planul de Mobilitate Urbana Durabila (PMUD) ce se doreste a fi implementat intre anii 2017-2030. Anuntul a fost facut ieri, in cadrul unei conferinte de presa, de catre primarul Dumitru Boros, cel care a semnat contractul din partea beneficiarului obiectivului de investitii. Acesta a precizat ca valoarea investitiei se ridica la 57.811.298 lei (adica 9.798.999 euro), din care 38.882.399 lei reprezinta fonduri nerambursabile alocate in cadrul Programului Operational Regional 2014-2020, alti 5.942.145 lei sunt bani de la bugetul de stat, iar 919.454 lei reprezinta cofinantarea municipalitatii.

„Astazi (ieri, n.r.), in deplasarea pe care am facut-o la Piatra Neamt, am semnat contractul pentru cel de-al doilea proiect extrem de important din cadrul Mibilitatii Urbane. Cele doua proiecte trebuie privite impreuna si, impreuna, au o valoare de circa 17 milioane de euro, cu finantare cu fonduri europene si partial de la bugetul de stat si bugetul local. Este unul dintre cele mai mari proiecte pe care le-a semnat Primaria Barlad, daca nu chiar cel mai mare, ce va avea un impact extrem de mare asupra cetatenilor, pentru ca vizeaza zona aglomerata a Barladului. Prin acest proiect se urmareste diminuarea gradului de emisie a gazelor cu efect de sera in oras. Intentionam sa achizitionam zece autobuze electrice, dar pentru a crea cele doua trasee noi e nevoie si de refacerea infrastructurii. Contractul semnat astazi (ieri, n.r.) vizeaza practic infiintarea a doua trasee de transport public in comun, pe care se vor realiza curse cu programe de transport prestabilite ce vor asigura conectivitatea directa pe directia Nord – Sud / Sud – Nord, precum si reabilitarea / modernizarea / reconfigurarea infrastructurii rutiere aferenta traseelor de transport public infiintate pe o lungime de 7.112 metri. In acest caz, vorbim despre reconfigurarea si reabilitarea infrastructurii rutiere pe strazile General Vasile Milea, Colonel Simionescu Sava, Paloda, Capitan Grigore Ignat, pe o lungime de 1.918 metri, si de reabilitarea infrastructurii rutiere aferente strazilor Mihai Viteazu, Ioan Popescu, Vasile Parvan, Dragos Voda, Nicolae Balcescu, Constantin Hamangiu, Bulevardul Epureanu, pe o lungime de 5.194 metri”, a precizat, ieri, primarul Boros.

Totodata, investitia presupune si amenajarea de statii de transport public pentru calatori pe traseele nou infiintate; construirea, amenajarea si dotarea unei cladiri cu destinatia de autobaza; construirea / reabilitarea de trotuare pe Soseaua Tecuciului, Bulevardul Republicii, General Vasile Milea, Mihai Viteazu, Colonel Simionescu Sava, Paloda, Ioan Popescu, Vasile Parvan, Capitan Grigore Ignat, Dragos Voda, Nicolae Balcescu, Constantin Hamangiu, Bulevardul Epureanu; construirea de piste pentru biciclisti pe Soseaua Tecuciului, Bulevardul Republicii, General Vasile Milea, Nicolae Iorga, Vasile Lupu, 1 Decembrie cu o lungime totala de 8.655 metri.

De asemenea, proiectul prevede si amenajarea de parcaje (bike-parking), pentru biciclete in aria de acoperire a proiectului; amenajarea unei zone exclusiv pietonale (strada pietonala Fagului) in suprafata de 1.120 mp; instalarea de camere de supraveghere video in intersectiile aglomerate de pe traseul noilor rute de transport public electric infiintate; dotarea cu statii de autobuz (mobilier urban) a traseelor de tranport public in comun; instalarea unui sistem de informare in timp real a calatorilor care va presupune echiparea si instalarea in statiile de autobuz a panourilor informative (ecrane digitale) ce vor afisa in timp real informatii despre derularea transportului public; dotarea centrului de comanda pentru managementul traficului din cadrul autobazei cu componente specifice software si hardware; realizarea a trei parcari de transfer de tip park&ride la principalele intrari in oras (la Galamar, la iesirea din oras spre Tecuci si la Podul Verde); etc.

Asa cum a precizat edilul sef, proiectul „Modernizarea infrastructurii de transport in scopul reducerii emisiilor de carbon in municipiul Barlad” urmeaza sa fie implementat in perioada 2020 – 2023.

1 COMENTARIU

  1. Urgentati cît mai repede posibil lucrările la șoseaua de centură a Birladului și consolidarea blocurilor cu risc crescut la seisme.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.