Fermierii vasluieni, peste ieseni, la creditele agricole garantate APIA

Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) Vaslui a eliberat pana in prezent 364 de adeverinte pentru beneficiarii schemelor de plata implementate de Agentie in cadrul campaniei 2019, in baza conventiilor incheiate de APIA cu 14 institutii financiar-bancare si nebancare, de circa 5 ori mai multe decat in judetul Iasi. Aceste credite ofera posibilitatea fermierilor vasluieni sa stocheze o parte din recolta pentru a o vinde cu un pret mai bun, in loc sa fie obligati, pentru a face rost de bani pentru a-si putea finanta lucrarile agricole, sa accepte preurile mici practicate in aceasta perioada de catre samsari.

Incepand de la sfarsitul lunii iunie, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) elibereaza adeverinte pentru beneficiarii schemelor de plata implementate de agentie in cadrul Campaniei 2019 care intentioneaza sa acceseze credite in vederea finantarii activitatilor curente, de la institutiile bancare si non-bancare care au incheiat conventii in acest sens. Deja, pana acum, nu mai putin de 364 de fermieri vasluieni au solicitat adeverinte de la APIA, numarul lor fiind de circa 5 ori mai mare decat cel inregistrat in judetul vecin, Iasi. Astfel, multi dintre fermierii vasluieni au preferat ca, pentru a finanta lucrarile din aceasta perioada, inclusiv de pregatire a noului an agricol, sa acceseze credite garantate cu subventiile pe acest an pe care le vor incasa de la APIA. Ei au astfel posibilitatea de a stoca o parte din productie in magazii sau silozuri autorizate in scopul valorificarii cand oferta de pret va fi mai atractiva sau pentru prelucrare in unitatile proprii de procesare, dar si sa achite achitarea datoriile catre furnizorii de seminte, ingrasaminte chimice sau pesticide prin compensare cu produse.

Trebuie spus ca, in momentul de fata, in judetul Vaslui se gasesc spatii de depozitare pentru o cantitate totala de 543.000 tone de cereale. In cele 27 silozuri autorizate existente se pot stoca 194.000 tone de cereale, iar in cele 121 magazii se pot depozita 350.000 tone de cereale.

Pot beneficia de astfel de credite fermierii care au accesat schema de plata unica pe suprafata, plata redistributiva, plata pentru practici agricole benefice pentru clima si mediu si masurile de mediu si clima – M10, M11, M13, pe baza adeverintelor eliberate de catre centrul APIA unde a fost depusa cererea de plata in campania desfasurata intre 1 martie si 15 mai 2019.

Astfel, la solicitarea scrisa a fermierului, APIA elibereaza o adeverinta prin care confirma ca acesta a depus cererea unica de plata pentru anul 2019 solicitand sprijin pentru schemele de plata enumerate mai sus. De asemenea, prin adeverinta se confirma, la data emiterii acesteia, suprafata determinata la plata pentru schemele de plata care fac obiectul conventiei, ca s-a efectuat controlul administrativ sau controlul preliminar, dupa caz, asupra cererii beneficiarului referitor la eligibilitatea schemelor de plata care fac obiectul conventiei si ca beneficiarul, la data emiterii adeverintei, nu face obiectul excluderilor de la plata pentru aceste scheme de plata, indeplinind conditiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite, in conformitate cu legislatia in vigoare.

Valoarea creditului poate fi de pana la 85% din valoarea sumei calculate conform adeverintei eliberate de APIA, iar dobanda aferenta acordarii creditelor va fi de RON-ROBOR 6M plus maxim 2%.

In ce priveste comisioanele practicate de institutiile finantatoare, recomandam fermierilor care doresc sa acceseze credite pentru finantarea capitalului de lucru in vederea desfasurarii activitatilor curente sa analizeze cu atentie sporita solutiile de finantare propuse de institutiile financiar-bancare si nebancare in ceea ce priveste costul acestora, astfel incat sa aleaga modalitatile de finantare care raspund cel mai bine necesitatilor proprii, atentioneaza Razvan Arteni, directorul executiv al APIA Vaslui.

Creditele acordate de banci fermierilor sunt garantate de Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) si Fondul National de Garantare a Creditului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii IFN – SA (FNGCIMM). Pana la acest moment, 12 banci au incheiate conventii pentru acordarea de credite agricole. Toate conventiile incheiate intre APIA, institutiile bancare si nebancare si FGCR/ FNGCIMM sunt postate pe site-ul institutiei, la adresa: www.apia.org.ro, in sectiunea Conventii, Acorduri, Protocoale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.