Criminal moldovean deosebit de periculos, interzis la eliberare conditionata!

Tribunalul Vaslui a desfiintat sentinta Judecatoriei Vaslui de eliberare conditionata, inainte de ispasirea pedepsei de 7 ani de inchisoare, a lui Iurie Procopenco, un basarabean incarcerat in anul 2015, dupa ce a fost extradat din Belarus, fiind acuzat, alaturi de alte cinci persoane, de asasinarea, in 2011, a unui om de afaceri bacauan, pentru a-i fura 300.000 de euro.

Iurie Procopenco, in varsta de 41 de ani, unul dintre cei sase criminali basarabeni care au participat la asasinarea in stil mafiot a omului de afaceri Valeriu Damian, din Bacau, in august 2011, si care executa condamnarea in Penitenciarul Vaslui, ar putea fi pus in curand in libertate. Gasit vinovat pentru complicitate la talharie, urmata de moarta victimei, Procopenco a fost condamnat de instantele din Bacau la 7 ani de inchisoare. In august 2011, sase indivizi au intrat in casa peste Valeriu Damian, un afacerist care detinea un lant de benzinarii, pentru a-i fura 300.000 de euro. Anchetatorii au aflat ulterior ca jaful era de fapt o crima comandata de un nepot al victimei, care ii datora acesteia un milion de euro si nu voia sa ii dea banii inapoi. Criminalii au fost acuzati de omor deosebit de grav, dupa ce l-au torturat pe Damian, caruia i-au legat mainile si picioarele cu banda adeziva si l-au asfixiat in incercarea de a-l determina sa spuna unde tine banii. Participantii la crima, inclusiv nepotul instigator, au fost condamnati la pedepse intre 15 si 18 ani de inchisoare.
Dupa savarsirea faptei, Procopenco a fugit in Ucraina, unde a continuat sa comita faradelegi, ulterior, basarabeanul fiind prins si extradat in Romania, in anul 2015.

Incarcerat la Penitenciarul Vaslui, individul a facut, inca de anul trecut, mai multe cereri de eliberare conditionata, intr-un sfarsit, Judecatoria Vaslui admitand, in luna iulie, propunerea Comisiei de liberare conditionata din cadrul Penitenciarului, facuta la cererea condamnatului, de eliberare conditionata inainte de ispasirea pedepsei de 7 ani ani de inchisoare primita in 2016 din partea Tribunalului Bacau. Anterior, in luna ianuarie, o cerere similara din partea racketului moldovean fusese respinsa de judecatori, ca fiind prematura, pentru ca, la inceputul lunii iulie, magistratii sa considere ca Procopenco a indeplinit, ca perioada din condamnare ispasita, conditiile eliberarii conditionate inainte de termen. Asta pentru ca individul ar fi cistigat, in baza Legii 169/2017, un numar de 246 zile ca urmare a cazarii in conditii necorespunzatoare… Procurorii au contestat insa aceasta sentinta si, o luna mai tarziu, judecatorii Tribunalului Vaslui au intors decizia omologilor lor de la Judecatorie si, rejudecand, au respins ca nefondata propunerea formulata de Comisia de liberari conditionate din cadrul Penitenciarului Vaslui privind liberarea conditionata a condamnatului Procopenco Iurie, detinut in prezent in Penitenciarul Vaslui, anterior executarii integrale a pedepsei de 7 ani inchisoare. Mai mult, instanta a fixat si un termen de 6 luni pentru reiterarea unei eventuale cereri de liberare conditionata, facuta de racketul moldovean. Chiar in eventualitatea ca o asemenea cerere i-ar fi aprobata, cel mai devreme in primavara viitoare, barbatul tot nu va scapa de inchisoare, dat fiind ca el mai are o doua condamnare cu executare, pentru talharii facute folosind acelasi mod de operare ca in cazul afaceristului bacauan, condamnare primita din partea unei instante ucrainene. In consecinta, Procopenco risca sa schimbe inchisoarea din Vaslui cu una din Ucraina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.