Consilierii judeteni, indemnizatii dublate!

1
632

Consilierilor judeteni li se va dubla indemnizatia lunara, care va ajunge la 10% din salariul de baza al presedintelui CJ Vaslui, pentru câteva ore urmând sa câstige nu mai putin de 1.872 lei brut lunar, aproape cât salariul unui muncitor angajat cu salariul minim pe economie. Cu o conditie: sa participe la cel putin o sedinta in plen si la minim una pe comisii de specialitate, pe luna, desfasurate in cadrul Consiliului Judetean Vaslui.

Anul trecut, Consiliul Judetean (CJ) Vaslui s-a intrunit in 20 de sedinte, dintre care 12 sedinte ordinare, 5 sedinte extraordinare si 3 sedinte de indata, ocazii cu care au fost analizate si adoptate 245 de hotarâri, completate in acest an, cu alte 9 sedinte, in care au fost aprobate alte 136 de hotarâri din cele mai diverse domenii. Niciodata, in acest mandat nu s-a pus problema amânarii vreunei sedinte din lipsa de cvorum, in general consilierii judeteni fiind constiinciosi si prezentându-se la sedinte, numarul absentelor fiind unul foarte mic. Pentru a le rasplati fidelitatea, si, in cazul consilierilor “de la putere”, votul constant in favoarea proiectelor propuse de catre conducerea CJ, iar celor din opozitie, combativitatea, de cele mai multe ori in zadar, impotriva unora dintre proiecte, indemnizatiile lunare ale alesilor judeteni s-ar purtea dubla. Cel putin asa suna un proiect de hotatâre aflat pe ordinea de zi a viitoarei sedinte a CJ vaslui, porgramate pentru saptamâna viitoare, conform caruia “Indemnizatia lunara pentru participarea consilierilor judeteni la sedintele ordinare ori la sedintele extraordinare ale CJ Vaslui se stabileste in cuantum de 10% (fata de 5%, cât a fost stabilita in 2016, la debutul actualului mandat, n.r.), din indemnizatia lunara a presedintelui CJ Vaslui, stabilita in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare”, se arata la primul articol al proiectului de hotarâre respectiv. cu alte cuvinte, incepând din luna spetembrie, un consilier judetean va primi, drept rasplata ca a asistat la sedinte, pentru câteva ore lunar, nu mai putin de 1.872 lei brut, respectiv 10% din indemnizatia (salariul de baza) presedintelui Dumitru Buzatu, initiatorul acestui proiect. Motivarea initiatorului consta in faptul ca acest lucru este permis de noul Cod Administrativ, recent intrat in vigoare, si deci consilierii pot fi rasplatiti pentru “activitatea sustinuta”. Vechiul Cod limita indemnizatiile consilierilor judeteni la doar 5% din cea a presedintelui institutiei, si se acorda doar pentru participarea la sedintele ordinare si a 1-2 sedinte a comisiilor de specialitate pe luna, pe când acum, se pun la socoteala si sedintele extraordinare, in cazul in care careva a lipsit la o sedinta ordinara lunara.

Trebuie spus ca Consiliul Jdetean poate totusi hotari, prin votul majoritar al consilierilor, diminuarea cuantumului indemnizatiilor, in concordanta cu posibilitatile de finantare. Suntem curiosi daca se va intâmpla asa ceva, cu atât mai mult cu cât asigurarea resurselor financiare pentru acoperirea cheltuielilor de personal a fost o prioritate a conducerii CJ, la creionarea bugetului judetului, in fiecare an, iar recent, s-au mai primit de la bugetul de stat peste 13,5 milioane lei, bani provenind din sumele defalcate din TVA si din impozitul pe venit, destinati echilibrarii bugetului judetului.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.