Calendarul alegerilor prezidentiale – campania electorala incepe pe 12 octombrie

Executivul a adoptat mai multe hotarari privind prezidentiale din luna noiembrie, a anuntat purtatorul de cuvant al Executivului, Nelu Barbu. Unul dintre actele normative vizeaza calendarul alegerilor, iar campania electorala va incepe pe 12 octombrie.

Primul tur al alegerilor prezidentiale are loc pe 10 noiembrie, iar al doilea pe 24 noiembrie. De asemenea, cetatenii romani din strainatate pot vota, in primul tur al prezidentialelor, in zilele de 8, 9 si 10 noiembrie, iar in al doilea tur pe 22, 23 si 24 noiembrie.

In sedinta de Guvern, s-au adoptat hotararile de Guvern privind buna organizare si desfasurare a alegerilor pentru presedintele Romaniei in anul 2019. Este vorba despre hotararea Guvernului privind aprobarea programului calendaristic pentru realizarea actiunilor necesare pentru alegerea presedintelui Romaniei, a declarat Nelu Barbu, la finalul sedintei Executivului.

Calendarul alegerilor si datele limita sunt urmatoarele:

2 septembrie 2019: depunea la BEC a protocolului de constituire a unei aliante electorale

11 septembrie 2019: inregistrarea in registrul electoral ca alegator in strainatate, respectiv ca alegator prin corespondenta

22 septembrie 2019, ora 24: depunerea candidaturilor si comunicarea catre BEC a semnelor electorale

12 octombrie: inceperea campaniei electorale.

8 noiembrie, orele 12.00-21.00, prima zi a votarii in strainatate.

9 noiembrie, ora 07.00, se incheie campania electorala in tara.

9 noiembrie, orele 7-21: a doua zi a votarii in strainatate.

10 noiembrie, orele 7-21: a treia zi de votare in strainatate si inceperea votarii in tara.

10 noiembrie, ora 21.00 se incheie alegerile atat in tara, cat si in strainatate, iar alegatorii care la ora 21.00 se afla in sectiile de votare, precum si cei care se afla la rand in afara sectiilor de vot, pot sa-si exercite dreptul de vot pana la ora 23.59.

Executivul a mai adoptat, marti, o hotarare privind stabilirea masurilor pentru buna organizare si desfasurare a alegerilor pentru Presedintele Romaniei din anul 2019. Sunt precizari pe care le aveti in legislatia adoptata de Parlamentul Romaniei, a fost modificata legislatia astfel incat sa poata fi desfasurat procesul de vot pe mai multe zile si a fost completata procedura de votare. Sunt atributiile tuturor institutiilor implicate in organizarea si desfasurarea alegerilor, este vorba de MAI, MAE, Regia Autonoma in Monitorul Oficial, STS, Institutul National de Statistica, AEP s.a.m.d., a explicat Nelu Barbu.
Guvernul a aprobat si un proiect de hotarare pentru aprobarea bugetului si a cheltuielilor necesare pentru pregatirea, organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Presedintele Romaniei din anul 2019. Prin prezentul proiect de act normativ se propune aprobarea bugetului alocat pregatirii, organizarii si desfasurarii alegerilor pentru Presedintele Romaniei din anul 2019 si detalierea cheltuielilor care urmeaza a fi efectuate de Autoritatea Electorala Permanenta, Ministerul Afacerilor Interne si institutiile prefectului, Serviciul de Telecomunicatii Speciale, Institutul National de Statistica si directiile teritoriale de statistica, precum si Ministerul Afacerilor Externe. Totodata, se propune suplimentarea bugetelor Autoritatii Electorale Permanente si ale Serviciului de Telecomunicatii Speciale din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului pe anul 2019, se arata in nota de fundamentare a hotararii Executivului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.