Barladul se modernizeaza: autobuze electrice de circa 4,6 milioane de euro!

In urmatorii ani, municipalitatea barladeana isi propune sa modernizeze infrastructura de transport public din oras. Printre proiectele dorite de autoritatile locale se numara achizitionarea a zece autobuze ecologice si amenajarea statiilor de transport in comun pentru doua noi trasee prin oras, cu o valoare de aproape 15 milioane de euro, majoritatea fonduri europene. In ceea ce priveste primul obiectiv de investitii, cel referitor la achizitionarea autobuzelor electrice, cu o valoare de circa 4,6 milioane de lei, in aceasta saptamana a fost semnat contractul de finantare.

Dupa ce, in a doua parte a lunii iunie, au fost semnate contractele de finantare pentru proiectele Modernizarea, extinderea si dotarea Gradinitei cu Program Prelungit nr. 8 Barlad, respectiv Construire si dotare corp nou pentru Gradinita cu Program Prelungit nr. 5 – Clopotel, municipiul Barlad, tot la Piatra Neamt, la sediul ADR Nord-Est, a fost semnat (pe 6 august) si cel ce vizeaza investitia Dezvoltarea sistemului public de transport in comun in Barlad prin achizitia de autobuze electrice, in scopul reducerii emisiilor de carbon. Anuntul a fost facut ieri, 7 august, in cadrul unei conferinte de presa, de catre primarul Dumitru Boros, cel care a semnat contractul din partea beneficiarului obiectivului de investitii. Acesta a precizat ca valoarea investitiei se ridica la 4,6 milioane de euro, din care 3,9 milioane euro reprezinta fonduri nerambursabile alocate in cadrul Programului Operational Regional 2014-2020, iar diferenta reprezinta cofinantarea municipalitatii.

Investitia presupune achizitia a zece autobuze electrice cu o capacitate de 16 locuri pe scaune si 35 de locuri in picioare, dotate cu sistem GPS pentru localizarea autobuzelor in trafic si ecrane digitale de informare in timp real a pasagerilor, privind urmatoarele statii, amplasate in mijloacele de transport in comun. Toate informatiile vor fi centralizate in depoul pe care il vom amenaja pentru transportul electric din Barlad. Proiectul vizeaza infiintarea a doua trasee pe strazile General Vasile Milea – Mihai Viteazu – Colonel Simionescu Sava – Paloda – Ioan Popescu – Vasile Parvan – Capitan Grigore Ignat – Bulevardul Republicii – Restaurant Galamar si Restaurant Galamar – Bulevardul Republicii – Bulevardul Epureanu – Constantin Hamagiu – Nicolae Balcescu – Dragos Voda – Mihai Eminescu. Se urmareste reducerea emisiilor de carbon si un aer mai curat pentru barladeni, dar acest proiect trebuie privit in stransa legatura cu Modernizarea infrastructurii de transport in scopul reducerii emisiilor de carbon in municipiul Barlad, in valoare de circa 11 milioane de euro. Acolo avem lucrari de investitii cu impact foarte mare asupra locuitorilor din Barlad, a precizat, ieri, primarul Boros.

Asa cum au aprobat consilierii locali inca din vara lui 2018, proiectul Modernizarea infrastructurii de transport in scopul reducerii emisiilor de carbon in municipiul Barlad prevede lucrari de refacere a carosabilului, de colectare a apelor pluviale si de amenajare de trotuare pe strazile General Vasile Milea, Mihai Viteazu, Colonel Simionescu Sava, Paloda, Ioan Popescu, Vasile Parvan, Capitan Grigore Ignat, Bulevardul Republicii, Bulevardul Epureanu, Constantin Hamagiu, Nicolae Balcescu, Dragos Voda si Mihai Eminescu. De asemenea, investitia vizeaza si reabilitarea trotuarelor si amenajarea de piste de ciclisti in lungime totala de 8.655 metri pe Bulevardul Republicii si strazile Tecuciului, General Vasile Milea, Vasile Lupu, Nicolae Iorga si 1 Decembrie 1918. Nu in ultimul rand, investitia presupune si amenajarea a trei parcari de transfer de tip park&ride la principalele intrari in oras (la Galamar, la iesirea din oras spre Tecuci si la Podul Verde), amenajarea a doua parcari pentru biciclete, amenajarea pietonalei strada Fagului si construirea si dotarea unei autobaze in strada Tecuciului.

In ceea ce priveste Dezvoltarea sistemului public de transport in comun in Barlad prin achizitia de autobuze electrice, in scopul reducerii emisiilor de carbon, obiectivele principale ale investitiei dupa primul an de operare sunt: reducerea cu 3,2% a emisiilor de carbon din transport; reducerea cu 8,4% a deplasarilor cu autoturisme private in favoarea transportului public; promovarea unei mobilitati incluzive, prin facilitarea accesului persoanelor cu dizabilitati la sistemul de transport public electric.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.