Barladeanca Antonia Zavate, la The Summer Science Program din SUA

Eleva Antonia-Georgiana Zavate, care a trecut in clasa a XII-a la Colegiul National Gheorghe Rosca Codreanu Barlad, se numara printre cei 36 de liceeni din lume participanti la The Summer Science Program, o tabara de vara adresata celor mai buni liceeni la materii precum astrofizica, biologie si chimie. Aceasta a fost admisa la programul de vara pentru biochimie de la Universitatea din San Diego, California, gratie rezultatelor exceptionale obtinute la chimie in ultimii ani.

In vacanta de vara, patru campusuri universitare din Statele Unite ale Americii au gazduit o noua editie a taberei The Summer Science Program, adresata celor mai buni liceeni din lume la obiecte de studiu precum matematica si fizica (program pentru astrofizica), respectiv biologie si chimie (program pentru biochimie). Cele doua programe pentru astrofizica s-au desfasurat la New Mexico Tech, respectiv University of Colorado Boulder, in timp ce programele pentru biochimie s-au desfasurat la Purdue University, respectiv University of California San Diego. In total, la cele patru programe au aplicat peste 1.300 de liceeni din SUA si din intreaga lume, insa doar cate 36 au fost admisi.

In premiera, la unul dintre cele patru programe de vara a fost admisa si o barladeanca. Este vorba despre Antonia-Georgiana Zavate, care tocmai a trecut in clasa a XII-a la Colegiul National Gheorghe Rosca Codreanu Barlad si care a fost admisa la The Summer Science Program in Biochemistry la Universitatea San Diego, California. Codrenista este indrumata de profesoara Aura Maricica Tilibasa. Termenul limita pana la care s-au putut face inscrierile online a fost 1 februarie, barladeanca afland inca din prima parte a lunii martie ca se numara printre norocosii participanti.

Programul s-a desfasurat in intervalul 30 iunie 7 august, timp in care cercetarea s-a impletit cu excursiile, astfel incat participantii sa si invete, dar sa si viziteze obiectivele turistice din zona. Dupa cum au mentionat organizatorii programului pe pagina oficiala de internet, cei mai buni liceeni adica cei care sunt admisi au alte oportunitati de a invata despre stiinte. Participantii au fost impartiti in echipe de cate trei, fiecare invatandu-i pe ceilalti si, totodata, studiind de la ceilalti. Cei 36 de liceeni au studiat notiuni fundamentale despre structura, functia si evolutia enzimelor.

De mentionat ca, tot gratie pasiunii pentru chimie si tot in premiera pentru Barlad, Antonia-Georgiana Zavate a obtinut medalia de argint la Olimpiada de Stiinte a Uniunii Europene (EUSO) 2018. Performanta a fost reusita intre 28 aprilie 5 mai 2018, la Ljubljana, Slovenia, in cadrul celei de-a 16-a editii a Olimpiadei de Stiinte a Uniunii Europene (The European Union Science Olympiad EUSO) 2018, unde Antonia a facut parte din echipajul Romaniei, format din cate doi olimpici la Chimie, Fizica si Biologie. Rezultatele sunt cu atat mai importante cu cat, la acest nivel, au participat cei mai buni olimpici la cele trei materii de studiu din 25 de tari: Austria, Belgia, Bulgaria, Croatia, Cipru, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Luxemburg, Letonia, Lituania, Olanda, Portugalia, Romania, Slovenia, Spania, Suedia, Estonia si Slovacia.

Initial, datorita mentiunii obtinute la olimpiada nationala de Chimie din anul scolar 2016-2017, eleva a fost inclusa in lotul national largit al Romaniei (format din elevi din clasa a IX-a care au iesit pe primele patru locuri la nationalele de Chimie, Fizica si Biologie) ce urmau sa se pregateasca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.