Bani sunt, mai lipsesc proiectele!

0
498

• In acest an, Consiliul Judetean Vaslui a alocat cea mai mare suma de pana acum, 800.000 lei, Programului judetean pentru finantarea nerambursabila a activitatilor nonprofit de interes general pentru anul 2019, in domeniile cultura, culte, social si sport. Daca anul trecut cererea a fost foarte mare, fiind cheltuita intreaga suma alocata, 500.000 lei, in acest an, solicitarile au acoperit doar 70% din bugetul alocat. Lucru bun, intentia finantatorului, de a acorda o sansa si asociatiilor care nu au mai beneficiat de astfel de fonduri, a avut succes, pe domeniul cultura, cu o singura exceptie, aparand nume si initiative noi fata de anul anterior. Poate nu la fel de buna a fost ideea limitarii la 30.000 de lei a finantarii maxime acordate pe proiect, acesta fiind poate si motivul pentru care vor ramane bani necheltuiti, desi au fost depuse mai multe proiecte fata de 2018!

Ca in fiecare an, Consiliul Judetean Vaslui finanteaza organizatii si asociatii nonprofit in realizarea, de catre acestea, de diverse activitati. Scopul declarat, si de cele mai multe ori atins, al Programului judetean pentru finantarea nerambursabila a activitatilor nonprofit de interes general este stimularea persoanelor juridice fara scop patrimonial cu activitate in domeniul culturii, cultelor, serviciilor sociale si sportului, pentru realizarea unor obiective de interes public local. Anul trecut, de exemplu, au fost depuse 19 proiecte, unele dintre ele in directa legatura cu Centenarul Unirii, solicitarile aprobate acoperind practic in totalitate suma alocata, de 500.000 lei. In acest an, asteptandu-se probabil la o noua avalansa de cereri de finantare, cu atat mai mult cu cat s-a dorit, prin instituirea unui buget special, incurajarea si a entitatilor care nu au mai beneficiat de astfel de finantari, dar si pentru a contrabalansa masivul ajutor financiar, peste 200 de mii de euro, acordat tot pentru implementarea de proiecte sociale, fratilor de peste Prut, bugetul programului a fost majorat la 800.000 de lei.

Din pacate, in ciuda faptului ca au fost depuse si, indeplinind conditiile de eligibilitate, aprobate mai multe solicitari ca anul trecut, nu s-a reusit cheltuirea in intregime a banilor, suma totala nerambursabila pe care o vor primi cei 23 de beneficiari fiind de aproape 268 mii lei, respectiv 71% din bugetul pus la dispozitie. Un motiv ar fi faptul ca, in acest an, sprijinul public nerambursabil maxim ce putea fi acordat a fost plafonat la 30.000 lei/proiect, cu o treime mai mic decat anul trecut. Un alt motiv ar fi chiar decizia initiala de a da o sansa asociatiilor si organizatiilor debutante in acest program, pentru care a fost prevazut buget separat, in general, jumatate din suma prevazuta pentru fiecare domeniu, cu exceptia cultelor, prea putine astfel de entitati apeland la aceasta finantare nerambursabila si, in consecinta, au ramas bani necheltuiti.

Solicitarile pentru accesareav de fondri prin Programului judetean pentru finantarea nerambursabila a activitatilor nonprofit de interes general pentru anul 2019 au putut fi depuse pana la data de 30 mai, si dupa analiza dosarelor, luna trecuta au fost deja semnate contractele de finantare. In total, au fost aprobate 23 de finantari, din care 8 proiecte pe domeniul cultura, singurul unde s-a accesat aproape intreaga suma pusa la dispozitie, 197.068 lei, fata de 200.000 lei, programati. Intre aceste proiecte se numara „Tabara de vara -Tinerii in bucuria comuniunii”, al Asociatiei Tinerilor Ortodocsi Vaslui, „Figuri emblematice vasluiene ale istoriei Romaniei”, promovat de Asociatia Museum Vasluiensis, „Repere ale culturii si spiritualitatii vasluiene” – „Chronica Husilor si a Episcopiei cu aseminea numire”, al Asociatiei Filantropia Ortodoxa Husi, „Cantec de suflet!”, al Asociatiei cu Sufletul in Palma, „Sa jucam ca pe la noi!”, al Asociatiei Cultural-Artistica si Sportiva „Club Dans M&M”, sau „Vasluiul ieri… Vasluiul azi”, al Asociatiei Culturale S.O.S. Vaslui. In domeniul culte au fost depuse doar doua proiecte, cu o valoare totala de 55.603 lei, respectiv „Sufletul Satului Romanesc”, promovat de Parohia Draxeni, si „Manastirea Floresti -Vatra Stramoseasca de Istorie si Spiritualitate”, in timp ce pe domeniul social a fost aprobat un singur proiect, e adevarat, cu finantarea maxima posibila, 30.000 lei, „Crestem Impreuna Citind”, al Asociatiei „Buna Ziua, Copii din Romania”. Mult mai interesate au fost asociatiile sportive vasluiene, ale caror 12 proiecte aprobate vor primi o finantare totala de 285.243 ei, bani care vor ajuta la organizarea de competitii sau actiuni de masa din diverse domenii, fotbal, handbal, sah sau arte martiale. Printre proiectele care vor fi sustinute financiar de CJ Vaslui se numara „Pregatirea sportivilor clubului si participarea cu cei selectati la lotul national la Campionatul European la Taekwon-do I.T.F., 10 – 13.10.2019, Bosnia Hertegovina”, al Clubului Sportiv Sulsa Vaslui, „Cupa Moldovei de Taekwon-Do ITF – Editia a III-a”, al Clubului Sportiv Liga de Est Vaslui, „Cupa Stefan cel Mare – Vaslui 2019”, promovat de Asociatia Judeteana de Fotbal Vaslui, „Sah pentru copiii din zona rurala a judetului Vaslui”, al Asociatiei Clubul de Sah Gambit Husi, „Scorpionii Vasluiului”, al Asociatiei Club Sportiv Scorpions MMA Vaslui, dar si trei frumoase initiative, „Investim azi pentru performantele de maine”, al Asociatiei Club Sportiv “Viva” Vaslui, „Fotbalul juvenil vasluian se dezvolta prin noi”, al Asociatiei Club Sportiv Real Junior Vaslui, si in special, “Recunostinta sportivilor nostri”, promovat de Asociatia Club Sportiv Powergym Vaslui.

Toate aceste activitati trebuie finalizate pana cel mai tarziu pe 15 noiembrie, cererile de plata insotite de documentele justificative urmand a fi depuse dupa finalizarea fiecarui proiect, dar nu mai tarziu pe 29 noiembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.