An agricol la final, pregatiri pentru noul an agricol!

In prezent, campania agricola de recoltare a culturilor insamantate in toamna anului 2018 si a unor culturi infiintate in primavara anului 2019, se apropie de finalizare, in curand, agricultorii vasluieni urmand sa inceapa pregatirea noului an agricol.

Conform datelor furnizate de Directie pentru Agricultura Judeteana (DAJ) Vaslui, lucrarile privind recoltarea de vara s-au efectuat pe o suprafata totala de 85.574 ha, reprezentand 99% din suprafata ocupata de aceste culturi, dupa cum urmeaza: rapita – 12.193 ha, orz – 4.851 ha, orzoaica de primavara – 2.933 ha, ovaz – 2.214 ha, mazare furajera boabe – 1.361 ha, orzoaica de toamna – 449 ha, triticale – 169 ha, au fost recoltate in totalitate, urmand a fi incheiata si recoltarea la culturile de in (47 ha) si grau (380 ha), potrivit informatiilor comunicate de catre producatorii agricoli.

Productiile medii la hectar, obtinute la culturile recoltate, variaza in functie de sol, tehnologia aplicata, soiurile si hibrizii utilizati la infiintarea culturii, precum si de conditiile meteorologice din timpul perioadei de vegetatie. Situatia concreta privind productiile medii obtinute in anul agricol 2018-2019, la nivelul judetului Vaslui, va fi obtinuta la inceputul lunii decembrie, cand se intocmeste Situatia Statistica AGR 2B Suprafata recoltata si productia obtinuta, aplicarea ingrasamintelor, amendamentelor si pesticidelor, plantarile si defrisarile de vii si pomi in anul 2019, in urma centralizarii formularelor primite de la fiecare agent economic si de la unitatile administrativ-teritoriale. Totusi, in ciuda conditiilor meteo-climatice favorabile din acest an, este posibil ca productiile obtinute la hectar sa fie similare cantitativ sau ceva mai mici comparativ cu anul trecut, dat fiind ca culturile au plecat greu in vegetatie, datorita secetei pedologice inregistrate in toamna 2018. Potrivit informatiilor furnizate de producatori, produsele obtinute in ferma au avut ca destinatie livrarea acestora in compensare pentru achitarea datoriilor catre furnizorii de seminte, ingrasaminte chimice sau pesticide, dar si stocarea in magaziile sau silozurile autorizate in scopul valorificarii cand oferta de pret va fi mai atractiva sau pentru prelucrare in unitatile proprii de procesare, a declarat ing. Gigel Crudu, directorul executiv al DAJ Vaslui.

In ceea ce priveste pregatirile pentru noul an agricol 2019 – 2020, zilele acestea va incepe campania de insamantare a culturii de rapita. Precipitatiile inregistrate in ultima perioada pe teritoriul judetului Vaslui indica faptul ca acestea au avut o raspandire in general uniforma, cu cantitati cuprinse intre 15 si 20 l/mp, izolat pana la 40 – 50 l/mp, asigurand conditii favorabile pentru lucrarile de arat si pregatire a terenului in vederea insamantarii.

In vederea cunoasterii programului de insamantare a culturilor in toamna anului 2019, Directia pentru Agricultura Judeteana Vaslui a solicitat unitatilor administrativ-teritoriale intocmirea unei situatii privind culturile propuse a fi insamantate de catre agentii economici si gospodariile individuale aferente, a adaugat Gigel Crudu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.