De la an la an, tot mai putin oieri valorifica lana obtinuta prin cresterea animalelor, judetul Vaslui nefacand exceptie, numarul celor înscrisi în Programul de sustinere a crescatorilor de ovine pentru comercializarea lanii fiind mai mic de o treime, fata de primul an de aplicare. Drept urmare, Guvernul Romaniei a dublat, pentru acest an, valoarea ajutorului de minimis acordat pentru aplicarea Programului, la plafonul maxim, de 2 lei/kg de lana predata la centrele de colectare. Anul viitor, nu se stie…

Recent, au fost aprobate unele modificari si completari la Hotararea Guvernului nr. 500/2017 privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de sustinere a crescatorilor de ovine pentru comercializarea lanii”. Între altele, a fost decisa valoarea sprijinului financiar reprezentand ajutor de minimis care se acorda beneficiarilor, de minimum 1 leu si de maximum 2 lei/kg lana comercializata. Pentru acest an, ajutorul de minims acordat a fost stabilit la valoarea maxima, respectiv de 2 lei/kg, urmand ca, din 2020, „anual, dupa încheierea perioadei de depunere a cererilor de înscriere în programul prin care solicita înregistrarea în Registrul unic pentru accesarea Programului de sustinere a crescatorilor de ovine pentru comercializarea lanii, se va stabili valoarea sprijinului financiar reprezentand ajutor de minimis care se acorda beneficiarilor pentru 1 kg de lana comercializata, cu încadrare în limita maxima (…) si în limita bugetului alocat cu aceasta destinatie”, se arata în actul normativ.

Aceste masuri ar trebui sa încurajeze pe oieri sa se înscrie macar anul viitor, pana pe 28 martie, în acest Program, numarul celor care au solicitat acesti bani nerambursabili scazand continuu, din 2017, primul an de aplicare. Situatia este valabila si pentru judetul nostru, conform datelor furnizate de Directia pentru Agricultura Judeteana Vaslui, pana la aceasta data fiind primite si înregistrate un numar total de 125 cereri ale crescatorilor de ovine locali respectiv 110 persoane fizice care detin atestat de producator, o persoana fizica autorizata, 13 întreprinderi individuale si o statiune de cercetare. Totusi, cel putin pana acum, doar 13 crescatori de ovine din judet au depus documente justificative, respectiv factura fiscala, fila sau filele din carnetul de comercializare, devenind ulterior, în momentul decontarii sumelor de catre D.A.J Vaslui, beneficiari ai ajutorului de minimis pentru valorificarea lanii. Spre comparatie, în 2017, DAJ a primit si înregistrat în Registrul unic pentru accesarea Programului de sustinere a crescatorilor de ovine pentru comercializarea lanii un numar total de 345 cereri, din care numai un numar de 74 de oieri au si depus documente justificative de valorificare a lanii catre un centru de colectare sau un intermediar agreat – în baza unui contract comercial însumand astfel o cantitate totala de 161.921 kg lana din care 9.351 kg lana din rasa turcana, 1.810 kg din rasa tigaie, 107.051 kg din rasa Merinos si 43.709 kg lana din alte rase. În aceste conditii, si pastrand raporturile, este greu de crezut ca cantitatea totala de lana pentru comercializare, estimata a fi predata în 2019 la 175.956 kg din care: 23.828 kg lana rasa turcana, 6.609 kg lana rasa tigaie, 71.547 kg lana rasa Merinos si 73.972 kg alte rase de lana, ar putea fi atinsa, iar oierii înscrisi în Program sa beneficieze de subventia care de aceasta data, este la nivelul maxim ce poate fi acordat. „În perioada de depunere a cererilor de înscriere în Program, specialistii nostri au desfasurat o ampla campanie de informare în încercarea de a-i convinge pe potentialii beneficiari sa renunte la practica de a vinde lana la diversi cumparatori, si sa o predea la centrele de valorificare, ori sa o comercializeze legal, cu documente justificative. Subliniem faptul ca, în vederea obtinerii ajutorului de minimis pentru lana valorificata, reprezentantii Directiei pentru Agricultura Judeteana Vaslui desfasoara o serie de actiuni de informare referitoare la obligatia valorificarii lanii pana la data de 30 septembrie 2019, iar depunerea documentelor justificative sa se faca pana la data de 1 noiembrie 2019 inclusiv”, a declarat ing. Gigel Crudu, directorul executiv al DAJ Vaslui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.