Vasluienii vor bea cea mai scumpa apa din tara!

1
1526

• Fara tam-tam, operatorul regional al serviciilor de alimentare cu apa si canalizare Aquavas SA a majorat semnificativ tarifele pentru oraseni, pretul apei dublandu-se practic in ultimii cinci ani. Mai mult, conform Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC), locuitorii municipiilor Vaslui, Barlad si Husi si ai orasului Negresti vor bea, de acum, cea mai scumpa apa din tara, platind 5,22 lei pentru un metru cub de apa, 3,42 lei/mc (plus TVA) – canalizarea, respectiv un total de 9,41 lei/mc pe factura.

Luna trecuta, atat consilierii judeteni, cat si cei locali din Vaslui, Barlad, Husi si Negresti au aprobat fara prea multa impotrivire acordarea unor mandate speciale conducatorilor respectivelor UAT-uri pentru a vota o hotarare, in cadrul Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara de Utilitati Publice pentru serviciul de alimentare cu apa si canalizare privind noile tarife practicate pe intreaga arie de operare de catre Aquavas SA. Sa voteze, nu sa discute ori sa negocieze, cata vreme Aquavas solicitase si primise deja avizul din partea ANRSC pentru noile tarife, inca inainte de sedintele consiliilor locale, respectiv a Consiliului Judetean. In aceste conditii, chiar daca primarul orasului Negresti, Vasile Voicu, a votat impotriva, cel al Barladului, Dumitru Boros, a lipsit, iar cel al Husului, Ioan Ciupilan, a parasit lucrarile sedintei AGA a APC, majorarile cu 11,54% ale tarifelor la alimentarea cu apa si cu 20,84% la canalizare-epurare au ramas batute in cuie si se vor aplica inca incepand din aceasta luna. Practic, orasenii vor plati cate 9,41 lei/mc pentru fiecare metru de apa consumat si evacuat, fata de 8,19 lei/mc, cat plateau pana acum, respectiv o marire totala cu circa 11,5%.

Aceasta majorare vine dupa ce, in octombrie anul trecut, Aquavas a mai crescut o data preturile, cu 4,5%, iar aceste tarife practic s-au dublat in ultimii cinci ani de zile. Daca anul trecut, motivarea majorarii a fost nevoia actualizarii tarifelor cu rata inflatiei, de aceasta data, marirea de preturi este explicata de Aquavas prin faptul ca aceste servicii, de furnizare apa, canalizare si epurare, nu sunt sustenabile economic la nivelul judetului Vaslui, pentru ca sunt prea putini consumatori. Cu alte cuvinte, pentru ca vasluienii, in special orasenii, nu consuma destula apa, societatea ar merge in pierdere.

Conform “Structurii pe elemente de cheltuieli pentru modificarea pretului pentru apa potabila produsa, transportata si distribuita pentru intreaga arie de operare”, prezentata de Aquavas SA, din pretul de 5,22 lei, exclusiv TVA, ce va fi aplicat, 4,75 lei reprezinta cheltuielile totale, restul de 47 de bani fiind profit – 3%, si cota de dezvoltare – 7%. Cat priveste cheltuielile, costurile de producere, transport si tratare a apei reprezinta 1,3141 lei, in timp ce cheltuielile materiale, respectiv cele pentru intretinerea si repararea retelelor, statiilor de pompare si a altor echipamente reprezinta 0,7988 lei. Restul de 2,6379 lei din aceste costuri, adica peste 55%, reprezinta cheltuieli salariale.

Si totusi: „Schema de personal si, implicit, bugetul alocat pentru salarii al Aquavas SA este la minim posibil, deci nu costurile cu forta de munca au generat aceste majorari. Motivul este lipsa marilor consumatori, a unei industrii cum era odata, atunci cand a fost proiectat sistemul de alimentare cu apa si cel de canalizare, ceea ce face ca acest serviciu sa nu fie atat de eficient din punct de vedere economic cum ar trebui. Va dati seama, daca Spitalul Judetean si cele municipale au ajuns sa se numere printre cei mai mari consumatori de apa…”, a explicat Dumitru Buzatu, presedintele ADI APC Vaslui.

Cu un sistem eficient sau nu, noile preturi si tarife practicate de Aquavas SA pentrua asigurarea acestor servicii publice comunitare fac ca, in prezent, orasenii vasluieni sa beneficieze de cea mai scumpa apa din tara, pret cu 33 de bani/mc mai scump decat cel practicat de S.C. EURO APAVOL S.A. Voluntari si de aproape doua ori mai scump decat la Slatina, Targu Jiu sau Ploiesti. Ceva mai bine stam la tarifele la canalizare – epurare, pretul de 3,42 lei/mc fiind doar al 31-lea dintre cele practicate de cei 45 de operatori regionali de apa-canalizare autorizati ANRSC! Speram sa nu dam nimanui idei…

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.