Superoferta la Primaria Vaslui: Scutirea platii penalitatilor de intarziere la plata datoriilor

0
854

Persoanele fizice care au datorii mai vechi al bugetul local, datorii pentru care sunt pasibili si de plata unor majorari de intarziere, pot scapa de acestea daca-si vor achita obligatiile principale de plata, inclusiv amenzile, pana la data de 31 decembrie 2019, se arata intr-un proiect de Hotarare a Consiliului Local Vaslui aflata pe ordinea de zi a viitoarei sedinte de pe 25 iulie. Acest proiect a fost supus dezbaterii publice incepand cu 14 iunie, fara ca pana acum sa fie depusa, de catre cetateni, vreo recomandare, sugestie sau opinie cu valoare de recomandare cu privire la acest proiect de act normativ.

Municipalitatea vasluiana ia masuri in vederea stimularii achitarii voluntare de catre contribuabili a obligatiilor de plata restante la bugetul local, ceea ce va duce la maximizarea incasarilor bugetare, cu efecte asupra stimularii mediului economic si, respectiv, diminuarea arieratelor bugetare. Mai bine spus, se incearca convingerea contribuabililor rau platnici, cu datorii la bugetul local, sa se achite de bunavoie de obligatiile fiscale, fara a se mai recurge la diverse forme de rpesiune, cum ar fi somatii de plata si pana la infiintarea de propriri asupra veniturilor urmaribile ale datornicilor sau instituirea de sechestre asupra bunurilor.

Trebuie spus ca, la nivelul anului 2018, obligatiile de plata restante ale persoanelor fizice insumau aproape 7 milioane lei, pentru recuperarea acestora fiind emise 4.560 somatii de plata si infiintate 5.574 de propriri si 40 de sechestre asupra veniturilor sau bunurilor datornicilor. In acelasi timp, din totalul veniturilor la bugetul local al municipiului Vaslui, care au fost in suma de 103 milioane lei, impozitele si taxele locale reprezinta o parte importanta, insumand, in 2018, peste 27,4 milioane lei.

In acest context, municipalitatea a decis sa acorde inlesniri de plata, prin scutirea de la plata majorarilor de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale, in situatia in care contribuabilul achita toate obligatiile fiscale principale datorate si evidentiate in decizia de impunere, inclusiv amenzile contraventionale, pana la data depunerii cererii, dar nu mai tarziu de 31.12.2019, inclusiv.

“Scutirea se aplica ti majorarilor de intarziere aferente obligatiilor principale individualizate in titluri executorii emise in cursul procedurii de executare silita si achitate prin oricare modalitate de plata, pana la data depunerii cererii, dar nu mai tarziu de 31.12.2019, inclusiv. Scutirea nu se acorda si pentru majorarile de intarziere achitate anterior datei la care prezenta procedura devine obligatorie ti produce efecte juridice. (…) Pentru a beneficia de scutire, contribuabilul persoana fizica depune cererea temeinic justificata, pana la data de 31.12.2019 inclusiv, sub sanctiunea decaderii, la registratura Municipiului Vaslui”, se arata in anexa proiectului HCL Vaslui ce urmeaza a fi supusa aprobarii consilierilor municipali.

Trebuie spus ca, in ciuda existentei de astfel de debite ale unor rau platnici, in special amenzi neplatite, incasarea in acest an a impozitelor si taxelor locale a decurs chiar peste asteptari. Astfel, incasarile la bugetul local in primele sase luni au fost de 70,8 milioane lei, respectiv de 100,95% fata de incasarile prognozate in aceasta perioada.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.