Statistica oficiala din Romania, la ceas aniversar

0
2311

• Pe 12 iulie, Statistica oficiala din Romania marcheaza implinirea a 160 de ani de existenta neintrerupta, aceasta data avand pentru Directia Judeteana de Statistica Vaslui o dubla semnificatie, pentru ca marcheaza si 51 de ani de statistica in judet. Importanta Statisticii in faurirea si dezvoltarea unui stat modern rezulta si din faptul ca infiintarea Oficiului Central de Statistica a fost una dintre primele griji ale domnitorului Alexandru Ioan Cuza, imediat dupa dupa Unirea Principatelor si inscaunarea lui ca domn a Tarilor Romane.

In 12 iulie 1859, prin Ordonanta Domneasca 276, unul din primele decrete ale lui Al. I. Cuza, domnitorul care a pus bazele fauririi Romaniei moderne, a fost infiintat Oficiul Central de Statistica. Institutie cu un rol primordial in pastrarea unei imagini fidele a transformarilor produse in societatea romaneasca, actualul Institut National de Statistica si directiile judetene au o importanta deosebita in stabilirea politicilor publice si a programelor sociale care sa conduca la dezvoltarea durabila si armonioasa a societatii romanesti. “Amplul proces de reformare si restructurare politica, economica si sociala la care suntem martori, incepand cu 1990, nu ar fi fost posibil daca la elaborarea sa nu s-ar fi dispus de “filonul“ bogat de informatii, pus la dispozitia celor interesati de Institutul National de Statistica. Strategia dezvoltarii durabile a Romaniei, aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana au necesitat date de inalta acuratete si rigoare, elaborate dupa metodologii moderne si conforme cu criteriile internationale. De altfel, INS desfasoara o activitate sensibil imbunatatita care continua traditiile valoroase ale trecutului si se inscrie in standardele practicate in UE sau pe plan international. Rezultat firesc, unul dintre principalele capitole incheiate in negocierile de aderare la UE priveste tocmai statistica, institutie care, prin calitatea, relevanta si comparabilitatea indicatorilor economico – sociali elaborati a asigurat fondul informational necesar finalizarii cu succes a tuturor celorlalte dosare ale integrarii. Cat despre implinirile mai recente, trebuie mentionata adoptarea Memorandumului de la Bucuresti privind statisticile inteligente, document care va avea impact pe termen lung asupra statisticii europene. Presedintia Consiliului Europei a fost un succes pentru INS, atat prin dosarele finalizate, cat si prin Conferintele internationale organizate de institutia noastra. Un alt lucru important, Romania a devenit membru asociat la Comisia de statistica si guvernanta in statistica a OECD. Toate acestea nu se realizau daca activitatea INS nu era consistenta si corespunzatoare unor standarde internationale. Cat despre statistica vasluiana, pot spune ca sunt mandru ca, impreuna cu colegii mei, am putut contribui la obtinerea si prezentarea datelor necesare bunului mers al economiei si societatii. Trebuie sa fim mandri de faptul ca munca noastra nu se termina niciodata si, prin datele colectate si prezentate, avem un rol important, cu atat mai mult cu cat permanent facem eforturi pentru a aduce institutia la un nivel superior, pentru a satisface exigentele si nevoile tututor utilizatorilor”, a explicat Teodor Iancu, directorul executiv al Directiei Judetene de Statistica Vaslui.

Acesta a participat, miercuri, la o intalnire la Iasi, prilejuita de implinirea a 160 de ani de statistica romaneasca, la care au participat, pe langa oaspeti importanti, intre care prof. univ. dr. Elisabeta Jaba, reprezentanti ai autoritatilor judetene iesene si directorii tuturor directiilor de statistica din regiunea Moldovei.

Cu aceasta ocazie, colectivului Directiei Judetene de Statistica Vaslui i s-a inmanat o Diploma de excelenta, recunoscandu-se astfel eforturile si profesionalismul lor.

“Dionisie Pop Martian, ctitorul institutiei romanesti de statistica, afirma la acea vreme ca “Statistica este, pentru cei care o poseda, o pretioasa avere nationala (…), ea fiind singurul taram sigur pe care un guvern prevazator trebuie sa intemeieze ratiunea reformelor sale”. Asadar, statisticii oficiale romanesti ii revine importanta misiune de a sustine progresul economic si social al tarii, prin comensurarea fenomenelor si proceselor economico – sociale si furnizarea de informatii relevante si sigure. Statistica noastra oficiala ramane institutia de la care autoritatile executive, mediile de afaceri, societatea in ansamblul sau, asteapta in continuare cresterea capacitatii sale de definire si evaluare a starii economice si sociale, consolidarea fondului national de date statistice si extinderea complexului informational in profil teritorial, furnizarea de informatii cu sporita relevanta si rigoare, obtinute dupa criterii stiintifice. La implinirea a 160 de ani de statistica oficiala, imi fac o placuta datorie din a transmite felicitari si urari de succes Institutului National de Statistica, in intregul sau, continuatorul unei rodnice si onorante traditii, tuturor statisticienilor romani, acesti specialisti de o autentica raspundere civica, implicati cu daruire si devotament in infaptuirea aspiratiilor societatii romanesti. De asemenea, este un minunat prilej sa adresez felicitari salariatilor Directiei Judetene de Statistica Vaslui, salariati, de fapt, ai unei institutii – Institutul national de Statistica – create chiar in anul in care a fost pusa piatra de temelie a statului unitar roman, sub numele de Oficiul Central de Statistica Administrativa. Cu aceasta ocazie, multumim si dorim multa sanatate, impliniri in plan profesional si nu numai, colaboratorilor, raportorilor, si tuturor celor care ne urmaresc activitatea si pentru care, pana la urma, muncim”, a mai declarat Teodor Iancu, directorul executiv al DJS Vaslui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.