SMURD-ul vasluian, la datorie!

0
351

• In primele 6 luni ale acestui an, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Podul Inalt” al judetului Vaslui a fost alertat la un numar de 2.879 evenimente de tip SMURD si a participat la un numar de 2.801 interventii, cu 38,1% mai multe interventii fata de aceeasi perioada a anului trecut. Nu mai putin de 2.914 persoane, dintre care 364 de copii, au beneficiat de ingrijirile de urgenta si transportul la unitatile spitalicesti a paramedicilor SMURD. Fapt imbucurator, a scazut timpul de raspuns in mediul rural, dar si, la un sfert, timpul in care cele 4 ambulante SMURD au fost imobilizate din cauza defectiunilor, insa problemele cauzate de starea proasta a multor dintre drumuri persista.

La fel ca celelalte servicii din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Podul Inalt” al judetului Vaslui, si ambulantierii SMURD au avut activitate mult mai intensa in primele 6 luni ale acestui an, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Astfel, in perioada analizata, ISU Vaslui a fost alertat la un numar de 2.879 evenimente de tip SMURD si a participat la un numar de 2.801 interventii, din care 486 de interventii ale echipajelor de Terapie Intensiva Mobila (TIM) si 10 descarcerari. Alte 51 de deplasari au fost fara interventie. Comparativ, in aceeasi perioada a anului 2018 au fost semnalate un numar de 2.086 evenimente, din care 2.028 interventii, 11 descarcerari, iar 33 deplasari au fost fara interventie. In ceea ce priveste interventiile ambulantierilor SMURD, au fost si cazuri, 5 la numar, cand alarmele s-au dovedit false, iar in alte 12 cazuri ambulantele au fost intoarse din drum, dupa ce la locul interventiilor ajunsesera alte servicii de urgenta, respectiv Serviciul de Ambulanta Judetean, ori situatia de pe teren nu a mai impus interventia. Cat priveste natura solicitarilor pe tipuri de afectiuni, cele mai multe, 1.145 de interventii, de peste 2,2 ori mai multe ca anul trecut, au fost in cazul unor traumatisme, inclusiv intamplate in urma unor evenimente rutiere. In alte 670 de situatii, personalul SMURD a fost chemat sa intervina in cazul unor persoane suferind de diferse afectiuni medicale, in 299 de cazuri, de persoane cu afectiuni psihice sau neurologice, iar pentru 163 de persoane suferind de afectiuni cardiace, interventia SMURD a fost de cele mai multe ori salvatoare. In total, au beneficiat de ajutorul acestui serviciu de urgenta din cadrul ISU Vaslui 2.914 persoane, dintre care 2.550 adulti si 364 copii, cu aproape 50% mai multe persoane fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand au fost asistate 2.056 persoane, dintre care 1.785 adulti si 271 copii.

„O problema ramane defectarea frecventa a ambulantelor, din cauza infrastructurii rutiere si a vechimii autospecialelor. In perioada analizata, timpul scoaterii din functiune al celor patru ambulante tip B2 si una C1 a fost de 106 zile. Este totusi un progres fata de anul 2018, cand, in aceeasi perioada, vehiculele au fost indisponibilizate o perioada totala insumand 482 zile. De asemenea, s-a reusit reducerea, cu circa 4 minute in medie, a timpului de raspuns la urgentele semnalate in mediul rural si reducerea timpului total mediu de raspuns la doar 16 minute/interventie, fata de 18 minute, timp mediu inregistrat anul trecut. Printre aspectele pozitive ale activitatii SMURD in primul semestru al acestui an se numara si remedierea disfunctionalitatilor utilizarii tabletelor mobile, ceea ce a insemnat o mai buna cooperare cu celelalte institutii, SAJ, UPU, spitale, cu care dealtfel avem o buna colaborare. Pentru eficientizarea activitatii SMURD, continuam masurile necesare in acest sens, intre care reinnoirea parcului auto SMURD din cadrul ISU Vaslui si pregatirea personalului paramedical calificat, in mod special a celor care au absolvit modulul al II-lea de pregatire, cu largirea competentelor pentru acordarea primului ajutor la un nivel superior”, a declarat col. Nicolae Tataru, prim-adjunct al comandantului ISU Vaslui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.