Salariatii Primariei Barlad trebuie sa returneze norma de hrana pe decembrie 2018!

0
913

• Functionarii publici si personalul contractual din cadrul Primariei Barlad vor trebui sa returneze banii incasati in decembrie 2018 ca indemnizatie de hrana. Fiecare va trebui sa dea inapoi putin sub 200 de lei, ca urmare a faptului ca inspectorii Curtii de Conturi Vaslui au constatat ca alocarea respectivelor sume de bani este ilegala, in conditiile in care ar fi trebuit sa se acorde incepand cu ianuarie 2019.

Conform controversatei Ordonante de Urgenta nr. 114/2018 privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal-bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene, din luna ianuarie a acestui an se acorda lunar indemnizatie de hrana pentru toate categoriile de bugetari. In ceea ce priveste valoarea indemnizatiei de hrana, Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice prevede un cuantum al normei de hrana egal cu a 12-a parte din doua salarii de baza minime brute pe tara garantate in plata, adica 346 de lei brut. Cum suma este impozabila, in final, fiecare salariat va ramane in mana cu putin sub 200 de lei.

Evident, si functionarii si personalul contractual angajat la Primaria Barlad, indiferent de serviciile si directiile din cadrul institutiei si al Consiliului Local, beneficiaza de respectiva norma de hrana. Cu mentiunea ca, dintr-o scapare sau mai bine zis din interpretarea eronata a OUG 114/2018, acestia au primit bani incepand cu luna decembrie 2018. Eroarea a fost descoperita de inspectorii Curtii de Conturi Vaslui in urma unui control efectuat in primavara, care au dispus ca sumele acordate nelegal sa fie recuperate de catre municipalitate de la beneficiari. Asa se face ca, pe 10 iulie, primarul Dumitru Boros a semnat o dispozitie prin care le comunica subalternilor sai ca vor trebui sa returneze intr-o singura transa sumele primite in decembrie 2018 cu titlu de indemnizatie de hrana, intrucat au fost acordate nelegal.

„Indemnizatia de hrana acordata in decembrie 2018 nu a fost legala. Toti functionarii si personalul contractual vor returna banii pe care i-au primit. S-a gresit la Biroul de Resurse Umane, care calculeaza toate drepturile salariale, si la Directia Economica. Va fi demarata o ancheta, in urma careia persoana sau persoanele care au aplicat gresit prevederile legale vor fi sanctionati de Comisia de Disciplina”, a declarat primarul Dumitru Boros in cadrul conferintei de presa sustinute pe 17 iulie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.