Robot de dezinfectare, de peste 30.000 euro, testat la spitalul din Barlad

0
790

• Un aparat de ultima generatie, cu ajutorul caruia sunt distruse aproape in totalitate bacteriile, virusurile si agentii patogeni, reducandu-se astfel pana aproape de zero infectiile nosocomiale, este testat in aceasta perioada la spitalul barladean.

Timp de doua saptamani (8-19 iulie), Spitalul de Urgenta „Elena Beldiman” Barlad efectueaza un test clinic a unui Robot de Dezinfectare Hyper Light, echipament in valoare de circa 30.000 de euro (fara TVA). Este vorba despre un dispozitiv special conceput pentru a preveni infectiile asociate asistentei medicale prin intermediul unei metode de dezinfectare cu Iradiere Ultravioleta Germicida. Potrivit specialistilor din domeniu, este dovedit clinic ca robotul este capabil sa distruga peste 99,99% din microorganisme, inclusiv bacteriile, virusurile si agentii patogeni, dar si organismele rezistente la multiple medicamente, pe o raza de trei metri in 15 minute, nu emite ozon si nu lasa reziduuri, fiind astfel complet ecologic.

Este usor de manevrat, prezinta un sistem de control wireless prin tableta si poate fi amplasat in orice spatiu care necesita dezinfectie.
Imbunatateste igiena ambientului, protejeaza pacientii si cadrele medicale, reduce infectiile asociate domeniului sanitar, crescand astfel calitatea actelor medicale.

„Dispozitivul se afla in probe la noi in aceasta saptamana si saptamana viitoare, pentru a vedea cum se utilizeaza, daca da randament, cat e de eficient. Robotul este pe roti si, spre exemplu, dupa finalizarea unei interventii chirurgicale, e dus in sala de operatii, deschis si lasat sa isi faca treaba timp de 15 minute, timp in care nu trebuie sa fie nicio persoana in incapere, pentru ca vorbim de o dezinfectie de nivel inalt. Dar poate fi folosit in orice salon sau incapere, cu atat mai mult in sectiile predispuse la aparitia de infectii intraspitalicesti. Nu este foarte scump, ci costa in jur de 30.000 euro fara TVA, motiv pentru care ne-am dorit sa il aducem in probe, sa vedem ca de eficient e. S-au luat probe inainte de a fi pus in functiune si dupa ce a fost utilizat si s-a constatat ca este foarte bun. Noi ni l-am dori, dar nu dispunem de fondurile necesare achizitionarii lui”, ne-a declarat ec. Dana Bors, managerul spitalului barladean.

Aceasta a precizat ca, intrucat bugetul local nu mai dispune de fonduri in vederea alocarii pentru achizitionarea acestui robot de ultima generatie, poate macar din donatii si sponsorizari se va strange suma necesara si se va reusi cumpararea lui.

„Unitatea noastra implementeaza constant masuri de reducere a infectiilor spitalicesti si de reducere a consumului de antibiotice, iar tehnologia folosita de Robotul de Dezinfectare Hyper Light este una din cele mai moderne si eficiente masuri adoptate de spitalele din intreaga lume”, a completat managerul spitalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.